- Home
- Politic
- (24.01.2022, 15:47)
- Mara Raducanu
RUSIA-UCRAINA, SITUAŢIE FĂRĂ PRECEDENT. Konrad Muzyka, analist militar, interviu exclusiv pentru Aleph News: „Nu am văzut niciodată aşa ceva, nu este un exerciţiu! Niciodată, în istoria Federaţiei Ruse, nu am văzut o acumulare atât de masivă de forţe ruseşti
- Konrad Muzyka: „Ei nu testează starea Uniunii Rusia-Belarus sau capacitatea lor de a se apăra. În mod clar, îşi pre-poziţionează forţele cu scopul de a putea desfăşura operaţiuni rapide împotriva Ucrainei”.
- Konrad Muzyka: “NATO nu va face nimic în privinţa cererilor actuale de negocieri, aşa că ruşii ar putea doar să cumpere timp pentru a putea pre-poziţiona mai multe forţe”.
- Konrad Muzyka: „Avem Jocurile Olimpice şi există, evident, întrebarea dacă Rusia ar fi dispusă să intervină în timpul Jocurilor Olimpice, având în vedere relaţiile actuale dintre Beijing şi Moscova”.
- Konrad Muzyka: “Sper că va exista o soluţie politică la această problemă, dar mi se pare că nu va exista una şi nu pentru că diplomaţia a eşuat ca atare, ci pentru că cererile ruseşti sunt absurde şi nu pot fi îndeplinite rezonabil”.
- Konrad Muzyka: „Evaluările serviciilor de informaţii americane care au apărut în octombrie 2021, care au sugerat că Rusia va mobiliza 100 de BTG, se confirmă”.
Urmărește
2201 afișări
RUSIA-UCRAINA, SITUAŢIE FĂRĂ PRECEDENT. Konrad Muzyka, analist militar, interviu exclusiv pentru Aleph News: „Nu am văzut niciodată aşa ceva, nu este un exerciţiu! Niciodată, în istoria Federaţiei Ruse, nu am văzut o acumulare atât de masivă de forţe ruseşti
Analistul militar Konrad Muzyka vorbeşte, într-un interviu pentru Aleph News, în dialog cu jurnalistul Bogdan Nicolae, despre mizele conflictului Rusia-Ucraina, dar şi despre lucrurile pe care le consideră cu adevărat îngrijorătoare în peisajul actual al politicii externe.
Va exista o soluţie politico-diplomatică la speţa Rusia-Ucraina, dar şi pe ce se bazează tactica de negociere a ruşilor?
Reamintim că Rusia a transferat trupe în Belarus înainte ca Minskul să anunţe exerciţii comune preconizate pentru luna viitoare, pe fondul temerilor că Moscova s-ar putea pregăti pentru o nouă ofensivă militară împotriva Ucrainei. Moscova neagă însă planurile de a lansa un atac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Pentru prima dată, guvernul prognozează că euro se va aprecia la mai mult de 5 lei faţă de moneda naţională
-
AUR cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR pe tema ordonanţei privind alegerile prezidenţiale
-
De ce nu va candida Ciolacu? Explicaţia dată de partid
Konrad Muzyka: „Există întotdeauna posibilitatea ca Rusia să joace la cacealma, dar mizele au crescut foarte mult”
„Tactica lor de negociere este că încep de sus şi au mult spaţiu de manevră pentru a se defalca mai apoi şi pentru a căuta un fel de soluţionare politică. Cu toate acestea, un lucru care este foarte îngrijorător, de asemenea, este faptul că această acumulare militară are susţinere politică. Sau poate invers. Declaraţiile politice care au venit de la Kremlin în ultima lună, stabilirea liniilor roşii...
O cerere politică clară în ceea ce priveşte viitorul Ucrainei şi Georgiei sau chiar legată de statutul forţelor NATO în Europa de Est şi în Polonia. Toate acestea sunt susţinute de forţă militară şi mi se pare că cererile ruseşti sunt ridicol de absurde. Nu există nicio modalitate prin care NATO să ia în considerare unele dintre solicitările actuale în negocieri, mai ales când vine vorba de prezenţa forţelor NATO în Polonia, statele baltice, România sau Bulgaria. Acestea sunt non-starters şi eu sunt destul de sigur că Kremlinul ştie ... ceea ce mă face să cred că toate negocierile pe care Rusia le-a propus sunt disimulări ale altor măsuri.
Ei ştiu că NATO nu va face nimic în această privinţă, aşa că ruşii ar putea doar să cumpere timp pentru a putea pre-poziţiona mai multe forţe. Mai au ceva timp pentru negocieri, care servesc drept acoperire pentru desfăşurarea trupelor. Sper foarte mult că mă înşel şi chiar sper că va exista o soluţie politică la această problemă, dar mi se pare că nu va exista una şi nu pentru că diplomaţia a eşuat ca atare, ci pentru că cererile ruseşti sunt aşa cum am spus, sunt absurde şi pur şi simplu nu pot fi îndeplinite în mod rezonabil”, explică analistul militar.
Konrad Muzyka: „Vedem că trupe suplimentare din Districtul de Est din Orientul Îndepărtat al Rusiei sunt încă în mişcare”
Konrad Muzyka face şi câteva previziuni în ceea ce priveşte un posibil atac al Rusiei. Analistul militar ridică o întrebare extrem de pertinentă, ţinând cont de actualul context: Ar fi dispusă Rusia să intervină în timpul Jocurilor Olimpice, având în având în vedere relaţiile actuale dintre Beijing şi Moscova?
„Cred că măsurăm în săptămâni, mai degrabă decât luni, în acest stadiu. Deci, vedem că trupe suplimentare din Districtul de Est din Orientul Îndepărtat al Rusiei sunt încă în mişcare. Unele trenuri au pornit ieri (n.r. -sâmbătă), aşa că le va lua aproximativ câteva săptămâni pentru a ajunge în Belarus. Acum analizăm, de asemenea, exerciţiul comun rusesc belarus. Se va derula între 1 şi 20 februarie, deci nu cred că vom vedea război în acest interval de timp. Vedem, de asemenea, o mişcare a navelor de asalt amfibii din flota nordică din Flota Mării Baltice, iar Flota Pacificului se pare că se află, de asemenea, în mişcare spre Marea Mediterană şi, probabil, spre Marea Neagră. Estimăm la câteva săptămâni, probabil.
Apoi, avem Jocurile Olimpice şi există, evident, întrebarea dacă Rusia ar fi dispusă să intervină în timpul Jocurilor Olimpice, pentru că ar pune întregul eveniment în umbră şi nu cred că, având în vedere relaţiile actuale dintre Beijing şi Moscova, acesta este un lucru pe care Kremlinul ar dori să-l facă.”
Konrad Muzyka: „Nu pot să subliniez suficient cât de mare este mişcarea forţelor ruse şi cât de structurată este întreaga redistribuire a forţelor ruseşti”
În ceea ce priveşte întreaga situaţie, analistul rezumă totul la un singur cuvânt: fără precedent! Interlocutorul lui Bogdan Nicolae recunoaşte că nu a mai văzut o acumulare atât de masivă de forţe ruseşti.
„În apropierea unei ţări, în vecinătatea sa. Chiar dacă ţineţi cont de ce s-a întâmplat în Ucraina în 2014. Nu cred că ... acest lucru este chiar comparabil. Ceea ce vedem acum este ... Nu pot să subliniez suficient cât de mare este mişcarea forţelor ruse şi cât de structurată este întreaga redistribuire a forţelor ruseşti.
Acum, să vă dau o comparaţie. În 2014, Rusia nu avea trupe. În apropierea graniţei cu Ucraina, au început să schimbe aceste forţe la începutul primăverii. Şi până în vara anului 2015, aveau aproximativ 40.000 de militari în apropierea graniţei cu Ucraina, dintre care aproximativ 10.000 au fost implicaţi activ în operaţiunile de luptă din Ucraina la sfârşitul verii 2014. Aceşti 10.000 de militari au format între 10 şi 12 grupuri tactice de nivel batalion (BTG). (...) Acest lucru confirmă faptul că evaluările serviciilor de informaţii americane care au apărut în octombrie 2021, care au sugerat că Rusia va mobiliza 100 de BTG, se confirmă.
Văzând tot ceea ce se mişcă în prezent, cred că numărul de 100 de BTG va fi depăşit. Rusia va merge probabil mai sus, cu 10 sau 15 de BTG, aşa că ne uităm la aproximativ 110-115 BTGs. Acest lucru este masiv, este fără precedent. Nu am văzut niciodată aşa ceva. Acest lucru nu este un exerciţiu. Ei nu testează starea Uniunii Rusia-Belarus sau capacitatea lor de a se apăra. În mod clar, îşi pre-poziţionează forţele cu scopul de a putea desfăşura operaţiuni rapide împotriva Ucrainei”, conchide analistul militar Konrad Muzyka.
Lumea politică internaţională este în fierbere. Toţi ochii aţintiţi spre Rusia!
Între timp, Departamentul de Stat al SUA a dispus ca familiile angajaţilor de la Ambasada la Kiev să părăsească Ucraina. De asemenea, şi cetăţenilor americani aflaţi în Ucraina li s-a transmis să ia în calcul plecarea. Măsura a fost urmată de o decizie similară a guvernului de la Londra. Ambasada Marii Britanii la Kiev îşi retrage o parte din personal, inclusiv membri de familie, ca răspuns la ameninţarea tot mai mare din partea Rusiei. Ambasada Marii Britanii în Ucraina rămâne deschisă şi va continua să desfăşoare activităţi esenţiale,
Totodată, preşedintele Biden analizează opţiunea de a trimite forţe suplimentare, de la 1.000 la 5.000 de soldaţi americani, precum şi nave de război şi avioane, către aliaţii NATO din ţările baltice şi din Europa de Est. Ar fi o creştere a nivelului de implicare militară americană pe fondul temerilor tot mai mari privind o incursiune rusă în Ucraina, potrivit unor oficiali ai administraţiei. Şi alţi aliaţi anunţă punerea unor forţe la dispoziţia NATO, în caz de nevoie. Danemarca are pregătită o fregată pentru misiuni în Marea Baltică şi patru F-16 pentru detaşare în Lituania.
Ministerul britanic de Externe a declarat, într-un comunicat, că deţine informaţii potrivit cărora guvernul de la Moscova plănuieşte „instalarea unui lider pro-rus la Kiev, în timp ce se gândeşte dacă să invadeze şi să ocupe Ucraina”, relatează CNN.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe