"Salvini nu trebuie să uite că românii contribuie cu 1,2% la PIB-ul italian". Replica PNL Diaspora Italia pentru ministrul care i-a numit sclavi pe români

Filiala PNL Diaspora Italia a reacţionat la declaraţiile ministrului de Interne italian, Matteo Salvini, care a acuzat România că trimite „sclavi” în Orient, organizaţia liberală spunând că muncitorii români „sunt pe primul loc la angajări anuale, contibuind cu 1,2% la produsul intern brut italian”.

Urmărește
1886 afișări
Imaginea articolului "Salvini nu trebuie să uite că românii contribuie cu 1,2%  la PIB-ul italian". Replica PNL Diaspora Italia pentru ministrul care i-a numit sclavi pe români

"Salvini nu trebuie să uite că românii contribuie cu 1,2% la PIB-ul italian". Replica PNL Diaspora Italia pentru ministrul care i-a numit sclavi pe români

"Referitor la mesajul domnului Matteo Salvini, vicepremier şi ministru de Interne prin care acuză România şi Bulgaria că trimit "sclavi" în Europa Occidentală, organizaţia #PNL Italia doreşte să facă anumite precizări. Îi reamintim domnului Salvini faptul că ieşirea din cercul vicios al precarităţii muncii domestice şi al muncii în agricultură este, în primul rând, datoria şi obligaţia statului Italian de a se alinia la principiile fundamentale ale legislaţiei muncii din spaţiul european. Este o obligaţie a statului italian de a implementa eficient o legislaţie în domeniul muncii care să asigure o piaţă a muncii în care să nu se permită exploatarea persoanelor, care să asigure un tratament nediscriminatoriu al lucrătorilor şi să gestioneze, prin sancţiuni corespunzătoare, angajatorii care se abat de la aceste reguli", a scris PNL Diaspora Italia, joi pe Facebook.

Liberalii precizează că românii contribuie cu 1,2% la PIB-ul Italiei, iar Guvernul peninsulei ar trebui „să le asigure acestor susţinători ai economiei italiene un climat de muncă european”.

"Totodată, domnul Salvini nu trebuie să uite că străinii din Italia acoperă două treimi din cantitatea necesară de forţă de muncă, iar cei peste un milion de români din peninsulă sunt pe primul loc la angajări anuale, contibuind cu 1,2% la produsul intern brut italian. Aşadar, guvernul domnului Salvini are datoria să le asigure acestor susţinători ai economiei italiene un climat de muncă european. România a arătat o deschidere permanentă la dialog şi cooperare, atât la nivel central, cât şi pe plan local în încercarea de stopare a cazurilor de sclavie modernă, iar PNL, deşi nu este partid de guvernare, a manifestat un interes continuu pentru rezolvarea cu celeritate a acestor situaţii grave, atât la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, cât şi în Parlamentul României, prin vocea preşedintelui PNL Diaspora, domnul senator Viorel Badea", au adăugat reprezentanţii organizaţiei liberale.

Matteo Salvini, vicepremier al Italiei, ministru de Interne şi liderul formaţiunii radicale Liga Nordului, a acuzat România şi Bulgaria că trimit "sclavi" în Europa occidentală, cerând măsuri pentru limitarea traficului de persoane şi cazurilor de exploatare.

Două accidente rutiere produse în sudul Italiei în urma cărora au murit 16 imigranţi extracomunitari care lucrau ca sezonieri au generat o dezbatere politică amplă privind exploatarea muncitorilor străini.

Ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, a cerut măsuri dure pentru limitarea imigraţiei, a traficului de persoane şi a formelor de sclavie. "Există o lege privind exploatarea persoanelor care trebuie actualizată pentru a le permite angajaţilor din agricultură să lucreze legal. Dar legea nu rezolvă problema, trebuie aplicată, iar fermierii trebuie să fie în situaţia de a putea respecta legea", a afirmat Matteo Salvini.

"Vom încerca să aplicăm măsuri de constrângere şi pentru legalitatea transporturilor; în ultima perioadă au fost sechestrate 300 de mijloace de transport, autoutilitare cu numere de înmatriculare bulgare şi fără asigurare. Există şi un import de sclavi din ţări comunitare: România şi Bulgaria. Le voi scrie colegilor mei din aceste ţări pentru că, dat fiind că fac parte din Uniunea Europeană, trebuie să ia la rândul lor măsuri pentru controlul mijloacelor de transport şi persoanelor. Obiectivul este o gestionare transparentă a transporturilor, aş spune chiar un sistem public de transporturi, pentru a opri afacerile grupurilor de crimă organizată", a subliniat Matteo Salvini, potrivit publicaţiei Il Messaggero şi site-ului TGcom24.Mediaset.it.

Două accidente rutiere grave au avut loc în urmă cu câteva zile în sudul Italiei. Sâmbătă, patru imigranţi nord-africani au murit în zona Ascoli Satriano / Castelluccio dei Sauri după ce microbuzul în care se aflau s-a lovit cu un TIR. Într-un alt accident, produs luni, 12 imigranţi africani au murit după ce micrubuzul cu care erau transportaţi, înmatriculat în Bulgaria, s-a lovit cu un autocamion în localitatea Ripalta, situată în provincia Foggia (regiunea Puglia).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici