- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.12.2015, 14:45)
- Ştefan Pană
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SCANDAL pe banii de salarii: Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului, aprobate în forma iniţială. Bani în plus vor fi alocaţi la rectificare
Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost adoptate, sâmbătă, de către Comisiile pentru buget, în forma iniţială, prezentată de Guvern, fără sumele suplimentare necesare pentru salarii, cu promisiunea Ministerului de Finanţe că vor fi acordaţi bani în plus la prima rectificare. Reprezentanţii Senatului au solicitat, dimineaţă, 36 de milioane de lei în plus pentru salarii şi au provocat un scandal în comisie.
Urmărește
1996 afișări
SCANDAL pe banii de salarii: Bugetele Senatului şi Camerei Deputaţilor, amânate în Comisii. Parlamentarii reiau discuţia duminică (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)
UPDATE 15;20 - Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului, aprobate în forma iniţială. Bani în plus - la rectificare
Astfel, în urma unor negocieri între reprezentanţii Camerei Deputaţilor şi Senatului şi cei ai Ministerului de Finanţe, soluţia adoptată a fost una de compromis. Cele două Camere ale Parlamentului vor primi bani în plus, însă nu sub forma unor amendamente adoptate în Comisii, ci sub forma unei rectificări pozitive, în 2016.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 11:30, prezența la vot este de 16,47 %. 3 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Incidente la Alegerile Prezidenţiale 2024: de la amenzi şi urne fără escortă poliţienească la Diana Şoşoacă filmându-se în cabina de vot
-
Judeţele cu cea mai mare şi cea mai mică prezenţă la urne pentru alegerile prezidenţiale 2024
Bugetele Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost dezbatute şi aprobate de Comisiile de buget, după ce, iniţial, au fost amânate pentru duminică, din cauza discuţiilor cu Ministerul de Finanţe asupra salariilor din instituţii. Reprezentanţii Senatului au solicitat 36 de milioane de lei în plus pentru salarii şi au provocat un scandal în comisii. La începutul şedinţei de sâmbătă, parlamentarii din Comisiile de buget-finanţate au solicitat date suplimentare de la Ministerul de Finanţe, după ce atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor, au venit în faţa aleşilor cerând mai mulţi bani decât erau prevăzuţi în proiectul Guvernului.
UPDATE 14.45 - Discuţiile asupra bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului, reluate. Majorările cerute, justificate
La începutul şedinţei de sâmbătă, parlamentarii din Comisiile de buget-finanţate au solicitat date suplimentare de la Ministerul de Finanţe, după ce atât Senatul, cât şi Camera Deputaţilor au venit în faţa aleşilor cerând mai mulţi bani decât erau prevăzuţi în proiectul Guvernului.
Astfel, Camera Deputaţilor avea alocată suma de 313,7 milioane de lei, însă şi-a votat un buget propriu de 340,7 milioane de lei, în timp ce Senatul avea prevăzută suma de 130 de milioane de lei, aprobându-şi un buget de 166 de milioane de lei. Majorările au fost explicate ca fiind necesare pentru plata salariaţilor în urma creşterilor veniturilor bugetarilor. Membrii Comisiilor de buget au acuzat însă instituţiile că au făcut calcule greşite şi au solicitat amânarea dezbaterile pentru duminică, având loc între timp discuţii cu Ministerul de Finanţe.
Reprezentanţii Camerei Deputaţilor şi Senatului au discutat cu cei ai Ministerului de Finanţe, explicând că, în momentul în care au trimis către Guvern solicitările privind bugetul, nu era în vigoare una dintre legile care majorau salariile bugetarilor - inclusiv alinierea salariilor consilierilor din cadrul Parlamentului - astfel încât majorarea este necesară pentru ca şi aceste sume să fie prevăzute în execuţia bugetară. Reprezentanţii celor două Camere au subliniat că ei au respectat normele privind transmiterea bugetului şi problema a fost una de comunicare, pentru că membrii Comisiilor de buget nu au înţeles situaţia bugetară a celor două instituţii.
Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că în urma unor discuţii avute inclusiv cu şefii Comisiilor de buget-finanţe, parlamentarii au admis că au greşit în calculele făcute şi că banii suplimentari ceruţi de Senat şi Camera Deputaţilor sunt justificaţi, cele două instituţii fiind obligate să asigure finanţarea pentru majorările decise de Guvern.
Astfel, bugetele celor două Camere vor fi rediscutate tot sâmbătă, urmând a fi aprobate în forma majorată, prin adoptarea unor amendamente.
Scandal în comisie
Anterior, Comisiile reunite de buget au amânat, sâmbătă, dezbaterile şi adoptarea bugetelor Camerei Deputaţilor şi Senatului, după ce reprezentanţii Senatului au solicitat 36 de milioane de lei în plus pentru salarii şi au provocat un scandal în comisie.
Senatul a fost al doilea ordonator de credite care a apărut în faţa Comisiilor reunite de buget-finanţe, secretarul general al acestui for, Ion Vărgău, anunţând că instituţia doreşte o sumă suplimentară de 36 de milioane de lei la buget, pentru a acoperi cheltuielile de personal în urma deciziilor de majorare a salariilor bugetarilor.
În varianta avansată de Guvern, Senatul urma să beneficieze de un buget de 130 de milioane de lei, în creştere cu 17,66% faţă de anul în curs. Banii suplimentari urmau să fie folosiţi pentru plata personalului, în urma majorărilor salariale decise de Guvern şi Parlament. Mai precis, la capitolul cheltuieli de personal, în bugetul alocat Senatului, este prevăzută o sumă mai mare cu 16,50% faţă de cea alocată pentru anul 2015.
Ulterior, Senatul a aprobat, în plen, o hotărâre prin care îşi majora bugetul cu 36 de milioane de lei, motivând că banii alocaţi de Guvern nu ajung pentru acoperirea cheltuielilor - în special a celor de personal - până la finalul anului. Această decizie a Senatului a fost susţinută de secretarul general al forului în cadrul Comisiilor de buget-finanţe, care trebuiau să adopte un amendament în acest sens, pentru ca banii să fie prevăzuţi în forma finală a bugetului.
Parlamentarii s-au opus, însă, unei astfel de creşteri, acuzând reprezentantul Senatului că nu este "onest" în solicitările făcute.
"Senatul are nevoie de un plus de 36 de milioane de lei pentru cheltuielile de personal, ceea ce presupune un plus de 45% faţă de cheltuielile de personal executate în anul 2015. Suportul legislativ nu e argument pentru această cerere. Puteţi totuşi să spuneţi exact pentru ce cereţi aceşti bani? Pentru că este clar că ne-aţi indus în eroare", a spus deputatul PNL Andreea Paul.
Secretarul general al Senatului a explicat că banii sunt "pentru aplicarea legii, pentru plata personalului auxiliar, dar mai ales pentru creşterile substanţiale" de salarii decise de Guvern şi Parlament.
Această afirmaţie a stârnit nemulţumire în rândul parlamentarilor PNL, care l-au acuzat pe secretarul general că "minte". În apărarea reprezentantului Senatului a venit senatorul PSD Marius Isăilă. "Dacă se dovedeşte că aţi minţit, mergeţi la puşcărie. Altfel, vă rog să faceţi plângere penală împotriva doamnei Andreea Paul, pentru declaraţii calomnioase", a spus acesta.
Senatorii şi deputaţii s-au certat timp de 30 de minute cu reprezentantul Senatului, adoptând chiar un amendament pentru majorarea bugetului cu 36 de milioane, însă acesta a fost ulterior abandonat, pentru că nu s-a putut indica şi sursa de provenienţă a acestor bani.
Dezbaterile au fost încheiate la solicitarea preşedintelui Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, social-democratul Viorel Ştefan. El a afirmat că "nu poate accepta" astfel de cerinţe bugetare, iar reprezentanţii Senatului vor trebui să discute din nou cu Ministerul de Finanţe pentru a se pune de acord pe tema bugetului instituţiei. Deputatul a adăugat că, dacă se aprobă astfel de majorări fără explicaţii, populaţia va spune cum "fiecare parlamentar mănâncă dublu faţă de anul trecut".
Comisiile de buget-finanţe au amânat, astfel, dezbaterile asupra bugetului Senatului, luându-se decizia şi ca bugetul Camerei Deputaţilor să fie amânat, pentru că ar putea avea acelaşi probleme. De altfel, potrivit unor surse parlamentare, şi Camera Deputaţilor va solicita creşteri de peste 30% în buget.
Bugetele celor două Camere ale Parlamentului vor fi dezbătute duminică, la finalul discuţiilor cu ceilalţi ordonatori de credite.
Citește pe alephnews.ro: Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe