- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (12.12.2019, 11:43)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Scandal pe bugetul din 2020. Dan Barna anunţă că „dorinţa USR e să fie construit pe deficit în zona de 3% / Ce spune Călin Popescu Tăriceanu
Dan Barna a anunţat că i-a transmis joi lui Ludovic Orban că USR vrea ca bugetul pentru anul viitor să fie construit în zona de deficit de 3%. Liderul USR a precizat că premierul i-a comunicat că va fi grea menţinerea deficitului în această ţintă.
Urmărește
1008 afișări
Scandal pe bugetul din 2020. Barna anunţă că „dorinţa USR e să fie construit pe deficit în zona de 3% / Ce spune Tăriceanu
„Am vorbit şi despre dorinţa USR ca bugetul să fie construit în zona unui deficit de 3%. Ideea că putem merge mai departe fără restructurarea institutuţiilor statului, câte investiţii PNDL nu există. A păstra deficitul la 3% nu e doar un angajemnt pe plan european. E o miză de a nu intra într-o logică a dobânzilor”, a declarat Dan Barna, joi, la Parlament.
Întrebat ce răspuns i-a oferit şeful Executivului, Barna a spus: „Orban a zis că e foarte greu să rămână în zona deficitului de 3%. Haideţi să vedem dacă premierul îşi va angaja răspunderea pe această lege şi în funcţie de aceasta vom vedea paşii de urmat”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
Despre amenamentele depuse de USR, liderul partidului a precizat că nu a discutat specific cu Ludovic Orban.
„Pentru aceste amendamente depuse azi dimineaţă nu am discuta specific despre amendamente. Am vorbit despre legea plafoanelor, de acel deficit de 3%, pe amendamentele la Legea bugetului de stat nu am discutat”, a explicat Barna.
El a mai anunţat că o temă a fost şi organizarea alegerilor anticipate, precum şi calendarul pentru adoptarea bugetului de stat pe anul 2020.
„Am discutat despre perspectiva anticipatelor, care e un subiect care poate fi detaliat anul viitor, după ce vom avea şi un buget. Am discutat despre calendarul adoptării bugetului. I-am spus clar lui orban că bugetul trebuie dezbătut în Parlament. Ar deschide calea unui precedent periculos. Ţinem foarte mult ca principiul dezbaterii în comisii şi Parlament să fie respectat”, a mai afirmat Dan Barna.
Referitor la OUG 51, el a precizat că situaţia este mai complicată.
„La transportul elevilor, dacă vorbim de OUG 51 situaţia e mai complicată, pentru că tehnic avem un text care propunerea respingerii OUG, pe de altă parte s-au propus bucăţi de text”, a conchis Barna.
Preşedintele USR a avut o întâlnire la Guvern joi dimineaţă cu premierul Ludovic Orban.
Tăriceanu, despre ţinta de deficit: România are nevoie de creştere economică bazată pe investiţii
Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că ALDE a cerut Guvernului Orban un deficit de 3,6% , necesar pentru investiţiile care trebuie făcute pentru dezvoltarea economică a ţării. El nu consideră un pericol faptul că se va întrece limita impusă de Comisia Europeană.
„Motivul este foarte simplu. După cum aţi văzut, pe anul 2019 exerciţiul bugetar se va încadra într-o limita de deficit de peste 4%. În momentul de faţă, la nivelul economiei mondiale şi europene, se înregistrează o anumită încetinire a creşterii economice. Dacă noi în loc să alocăm bani mai mulţi pentru investiţiile publice, vom aloca mai puţini, atunci fenomenul acesta de încetinire a creşterii economice se va amplifică. Cu alte cuvinte, este situaţia unei maşini pe care ai scos-o din viteză şi mai pui şi frână. Şi acest lucru dacă nu se înţelege este foarte grav, pentru că România are nevoie de creştere economică în continuare, o creştere economică sănătoasă, care trebuie să fie baza pe investiţii, şi sigur că aici sectorul public joacă un rol important, investiţiile pe care le poate susţine sectorul public. Acesta este motivul pentru care am făcut acest amendament, depus de colegii mei de la Camera, Varujan Vosganian şi Andrei Gerea, pentru a majora deficitul care este propus sau, mă rog, prognozat să se situeze la un nivel de 3,6%”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, joi, la Digi 24.
Chestionat dacă nu reprezintă un pericol un deficit peste limita cerută de Comisia Europeană, Tăriceanu a spus că ţările occidentale s-au dezvoltat având deficite bugetare foarte mari, însă au folosit banii pentru investiţii.
„Haideţi să vă spun ceva. Toate ţările occidentale în anii 50’-60’-70’ au funcţionat cu deficite bugetare foarte mari, de ce? Pentru că şi-au dat seama că singură şansă a lor este să-şi dezvolte infrastructură, fie că vorbim de infrastructură de transport, fie că vorbim de cea din sănătate, din învăţământ, şi sigur că astăzi cu toţii ne uităm cu admiraţie şi cu invidie la ţările occidentale”, a explicat Tăriceanu.
Bugetul pentru 2020 va fi prezentat în Parlament între 15 şi 20 decembrie, a anunţat, luni, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. El a spus că bugetul este construit pe un deficit de 3,5% din PIB.
Guvernul şi-a asumat răspunderea, în şedinţa de marţi, pentru modificarea Legilor Justiţiei, abrogarea OUG 51 privind transportul judeţean care bloca decontarea transportului pentru elevi şi legea plafoanelor bugetare pentru anul viitor, în vederea adoptării ulterioare a Legii bugetului pe 2020.
Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, joi, în plen de reunit, începând cu ora 12.00 în trei şedinţe succesive, pentru cele trei proiecte pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Excludere din USR Ilfov, după o postare care îl acuză pe Dan Barna de semnături false la iniţiativa „Fără Penali”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 03:00
-
astăzi, 02:44
Bihor. Rezultate finale alegeri prezidenţiale, turul I: Kelemen Hunor a câştigat judeţul