Comisiile juridice au avizat negativ, cu 18 voturi „pentru” şi 12 „împotrivă”, scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui referendum pe tema Parlamentului unicameral şi reducerea la 300 a numărului de parlamentari.
Preşedintele comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD), a propus avizarea negativă a acestei scrisori, invocând faptul că preşedintele poate să solicite Parlamentului organizarea unui referendum, dar acest lucru nu este posibil în condiţiile în care există un vid legislativ prin declararea ca necostituţionale a unor articole din legea referendumului.
Greblă a precizat că, în urma unor decizii ale Curţii Constituţionale, mai multe articole ale Legii referendumului au fost declarate necostituţionale, iar Guvernul a venit, în urmă cu 10 zile, cu o Ordonanţă de urgenţă care „suplinea aceste lipsuri”, dar ea a fost respinsă, marţi, de Senat, prima cameră sesizată.
„Din punct de vedere juridic, nu poate fi organizat un referendum întrucât avem un vid legislativ pe care Guvernul nu îl poate acoperi prin Ordonanţă de urgenţă”, a spus Greblă.
Deputatul PNL Ioan Ghişe a spus şi el că trebuie dat un aviz negativ la scrisoarea preşedintelui, pe motiv că solicitarea şefului statului este neconstituţională pentru că implică revizuirea Constituţiei. El a arătat că preşedintele poate iniţia o revizuire a Constituţiei doar la propunerea Guvernului, iar această propunere nu există.
În replică, deputatul PDL Mihail Boldea a arătat că nu poate fi invocat vidul legislativ deoarece această situaţie a fost şi în cazul referendumului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi că Ordonanţa de urgenţă nu poate fi neglijată, chiar dacă a fost respinsă de către Senat.
El a spus că revizuirea Constituţiei se iniţiază după ce a avut loc consultarea populaţiei pe această temă. „După ce a avut loc consultarea populaţiei, dacă se obţine un rezultat favorabil, Guvernul poate să solicite revizuirea Constituţiei”, a adăugat Boldea, care a fost contrazis de deputatul PSD Florin Iordache, care a apreciat că ar trebui mai întâi iniţiată revizuirea Constituţiei şi după aceea să se organizeze referendumul. Iordache a adăugat că orice referendum se face cu respectarea Constituţiei care prevede că sunt două Camere ale Parlamentului.
Preşedintele comisiei juridice din Camera Deputaţilor Daniel Buda a precizat că PD-L consideră că solicitarea preşedintelui corespunde Constituţiei şi ea poate să fie supusă aprobării plenului Parlamentului.
Buda a supus la vot propunerea lui Toni Greblă privind avizul negativ pentru scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu, cu motivaţia invocată de el, iar propunerea a fost aprobată cu18 voturi „pentru”, aparţinând parlamentarilor PSD, PNL şi UDMR şi 12 voturi împotrivă, aparţinând parlamentarilor PDL.