- Home
- Politic
- BRUXELLES, (23.10.2013, 19:17)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Secretarul american al Apărării: Montarea elementelor antirachetă continuă în România, în pofida divergenţelor cu Rusia
Chuck Hagel, secretarul american al Apărării, a declarat cu ocazia Consiliului NATO-Rusia că instalarea elementelor antirachetă va continua, prin montarea, săptămâna viitoare, a unor echipamente în România, în contextul în care divergenţele între cele două părţi continuă.
Urmărește
399 afișări
Chuck Hagel (Imagine: AFP/ Mediafax foto)
Prezent la Bruxelles, Chuck Hagel a afirmat, potrivit AFP, că instalarea elementelor antibalistice NATO în Europa va continua, săptămâna viitoare urmând să fie montate radare şi alte echipamente la baza din România.
Şeful Pentagonului a făcut aceste declaraţii în contextul în care la Bruxelles se desfăşoară Consiliul NATO-Rusia la nivel ministerial, iar statele membre ale Alianţei şi Moscova au recunoscut că nu au reuşit să depăşească divergenţele profunde în dosarul sensibil al apărării antirachetă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
"Nu am reuşit să găsim o soluţie comună în acest dosar, iar preocupările ruse rămân, dar vom continua să discutăm", a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, la finalul primului Consiliu NATO-Rusia la nivel ministerial din ultimii doi ani.
"Părţile trebuie să continue să discute în mod franc şi direct pentru depăşirea divergenţelor. Nu este un secret că nu am găsit încă modalitatea de a colabora în domeniul apărării antirachetă", a admis secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Programul antirachetă al NATO, bazat pe tehnologie americană, este de mulţi ani principalul subiect de dispută între Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia. NATO l-a prezentat ca fiind destinat protejării statelor europene de un eventual atac balistic iranian, dar Rusia îl percepe ca fiind o ameninţare la adresa securităţii sale.
"Înainte de a avea în vedere proiecte comune, am vrea să obţinem garanţii juridice că programul antirachetă nu este îndreptat împotriva Rusiei", a insistat Serghei Şoigu.
În pofida dosarului sistemului antirachetă, NATO şi Rusia "colaborează în prezent mai strâns ca niciodată". "Măsurile de combatere a terorismului sunt în centrul acestei cooperări", a dat asigurări Rasmussen.
Cu ocazia reuniunii, Chuck Hagel şi Serghei Shoigu au avut o întrevedere bilaterală, convenind să aibă discuţii constante prin videoconferinţă. "Scopul este să discutăm franc şi deschis pentru a anticipa problemele în loc să aşteptăm izbucnirea crizelor. Avem divergenţe şi vom avea în continuare", a explicat Hagel, referindu-se în primul rând la abordarea faţă de criza din Siria.
Ministrul Apărării, Mircea Duşă, s-a întâlnit, sâmbătă, în cursul vizitei oficiale în SUA, cu omologul american, Charles Timothy Hagel, cei doi discutând despre cooperarea bilaterală, securitatea internaţională, achiziţia de avioane F-16, instruirea piloţilor, precum şi despre baza antirachetă de la Deveselu. "Momentul principal al vizitei ministrului Apărării, Mircea Duşa, l-a constituit întâlnirea cu omologul american, Charles Timothy Hagel. Întâlnirea celor doi oficiali a debutat cu ceremonia de primire cu onoruri militare la Pentagon şi a continuat cu discuţii în plenul celor două delegaţii. Cu această ocazie, ministrul român a mulţumit SUA pentru sprijinul major acordat la nivelul cooperării bilaterale, relaţie pe care o apreciază ca fiind «una solidă, bazată pe încredere şi continuitate», aceleaşi aprecieri fiind formulate şi de omologul american", a comunicat MApN. Cei doi demnitari au abordat "aspecte privind situaţia de securitate internaţională, au avut un schimb de idei consistent privind modul de dezvoltare a capabilităţilor militare în cadrul NATO prin proiecte «Smart Defense», în condiţiile crizei economice mondiale şi ale unor alocări bugetare insuficiente pentru apărare, precum şi principalele aspecte ale parteneriatului strategic româno-american în domeniul apărării".
"Au fost dezvoltate teme legate de programul de înzestrare al Armatei României cu avioane multirol F-16 şi instruirea piloţilor, cooperarea în vederea retragerii trupelor şi materialelor din Afganistan şi a stadiului proiectului scutului antirachetă de la Deveselu. Referitor la ultimul subiect, ministrul Duşa a punctat faptul că România şi-a îndeplinit toate obligaţiile asumate la termenele stabilite şi va continua să ducă la bun sfârşit toate celelalte sarcini, pentru ca proiectul să fie definitivat.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ministrul Apărării, în SUA: Duşa a discutat cu omologul american despre Afganistan, avioanele F16 şi despre baza de la Deveselu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe