Video Şedinţa CSAT s-a încheiat. Membrii Consiliului: Integrarea în Schengen, obiectiv fundamental ce trebuie asumat de toţi factorii de răspundere - VIDEO

Şedinţa CSAT care a avut pe agendă teme precum stadiul aderării României la Schengen, dar şi metodologia de comunicare şi acţiune pentru instituţiile responsabile în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români s-a încheiat.

Urmărește
1778 afișări

CSAT a decis urgentarea măsurilor de contracarare a ameninţărilor cibernetice

CSAT a decis, în şedinţa de miercuri, luarea unor măsuri care să permită contracararea ameninţărilor cibernetice la adresa României, în condiţiile în care în ultima perioadă acestea s-au diversificat.

"S-a apreciat că în ultima perioadă aceste ameninţări s-au diversificat, devenind o opţiune tot mai atractivă pentru actorii statali sau nonstatali întrucât nu implică resurse foarte mari. Membrii CSAT au decis luarea unor măsuri care să permită urgentarea adoptării cadrului normativ şi operaţionalizării Agendei Digitale 2020 ca parte integrantă a efortului european de dezvoltare a societăţii informaţionale şi implicit a acţiunilor subsecvente ce sunt dedicate securităţii cibernetice", informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Directorul SRI, George Maior, a afirmat, în urmă cu o săptămână, la bilanţul instituţiei, că în 2012 instituţia sa a contracarat cel puţin două atacuri cibernetice majore împotriva unor instituţii ale statului, însă această ameninţare rămâne una majoră, iar Serviciul trebuie să se adapteze tehnologic pentru a-i face faţă. "Această chestiune va rămâne o preocupare majoră a noastră pentru anii viitori. Trebuie să ne adaptăm tehnologic la această nouă ameninţare. Adaptarea tehnologică presupune şi investiţii, resurse, lucruri pe care le discutăm permanent cu Guvernul din punct de vedere bugetar", a spus Maior.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a afirmat că SRI şi-a consolidat capacitatea de primă instituţie obligată să reacţioneze împotriva atacurilor cibernetice. "În acelaşi timp, este clar pentru mine că trebuie continuată implementarea deciziei CSAT prin care s-a stabilit realizarea unui sistem de interconectare a infrastructurilor existente în aşa fel încât protecţia să se poată face eficient, fie că vorbim despre bănci, fie că vorbim despre mari companii şi de instituţii ale statului la nivel central sau local", a mai spus preşedintele Băsescu.

De asemenea, în finalul şedinţei CSAT de miercuri, a fost analizat şi Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2012. Conform atributelor conferite de Constituţia României şi de Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, CSAT a analizat permanent domeniile securităţii naţionale şi a emis hotărâri conţinând măsuri obligatorii pentru autorităţile administraţiei publice şi pentru instituţiile cu atribuţii în domeniu.

De asemenea, membrii CSAT au analizat stadiul îndeplinirii hotărârilor adoptate de către Consiliu în anul 2012, rezultând că 70,2% dintre acestea sunt îndeplinite, iar 29,8% sunt în curs de îndeplinire, nefinalizarea lor fiind pusă pe seama întinderii în timp a unor activităţi, a caracterului lor multinaţional ori a caracterului complex al unor activităţi şi implicării unui număr mare de instituţii în realizarea dispoziţiilor CSAT. Membrii Consiliului au aprobat Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2012 şi au decis trimiterea acestuia, spre examinare, către Parlamentul României, evidenţiază comunicatul Preşedinţiei.

În finalul şedinţei CSAT s-a avizat şi proiectul Hotărârii de Guvern referitoare la structura organizatorică şi efectivele Ministerului Afacerilor Interne.

CSAT a aprobat metodologia de acţiune în caz de atentate teroriste cu românii din străinătate

CSAT a aprobat, în şedinţa de miercuri, o metodologie de comunicare şi acţiune pentru instituţiile statului cu atribuţii în gestionarea atacurilor teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români din străinătate.

"Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au analizat şi aprobat Metodologia de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României. Elaborarea unei astfel de metodologii este necesară datorită numărului tot mai mare de cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului naţional", informează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Doi cetăţeni români şi-au pierdut viaţa în luna ianuarie într-un atentat terorist în Algeria, la complexul energetic In Amenas, în timp ce alţi trei s-au salvat.

La şedinţa CSAT din 5 februarie s-a discutat raportul de activitate al instituţiilor implicate în gestionarea cazului.

CSAT a apreciat, referitor la criza ostaticilor din Algeria, că "centrul de greutate al întregii strategii şi acţiuni ale autorităţilor române l-a constituit salvarea vieţilor" românilor, în condiţiile în care nu există o bază de date reală cu românii aflaţi la un moment dat într-o anumită ţară.

Preşedintele Traian Băsescu declara în 23 ianuarie că, în criza din Algeria, România nu a avut o problemă de informaţie, ci "de corectă procesare".

CSAT: Integrarea în Schengen, obiectiv fundamental ce trebuie asumat de toţi factorii de răspundere

Membrii CSAT au decis că "integrarea în spaţiul Schengen constituie un obiectiv fundamental care trebuie asumat la nivel naţional de către toţi factorii de răspundere", potrivit unui comunicat transmis de Administraţia Prezidenţială după şedinţa Consiliului.

Potrivit sursei citate, în cadrul şedinţei CSAT, membrii Consiliului au fost informaţi despre "stadiul aderării României la spaţiul Schengen şi demersurile politico-diplomatice necesar a fi efectuate în continuare astfel încât ţara noastră să-şi îndeplinească obiectivul de aderare la spaţiul Schengen".

"Membrii CSAT au decis că integrarea în spaţiul Schengen constituie un obiectiv fundamental care trebuie asumat la nivel naţional de către toţi factorii de răspundere", se arată în comunicat.

Pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se afla stadiul aderării României la spaţiul Schengen şi al demersurilor politico-diplomatice.

De asemenea, membrii Consiliului urmau să discute "metodologia de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României".

Pe agendă s-a aflat şi subiectul ameninţărilor cibernetice la adresa României.

Alte subiecte anunţate au fost raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2012 şi stadiul îndeplinirii hotărârilor adoptate de către CSAT în anul 2012.

"Pe timpul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională", preciza anunţul de marţi al Administraţiei Prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici