Şedinţa Senatului dedicată Zilei Naţionale - Cioloş: Intrăm într-un an crucial. Proiectul de buget include creşterile salariale şi măsurile Guvernului Ponta - FOTO

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că 2016 este un an crucial pentru România şi că proiectul de buget pe care îl elaborează Cabinetul său conţine şi măsurile adoptate de Parlament privind creşterile salariale, dar şi măsurile economice ale fostului Guvern, deşi vor exista "rearanjări" pentru domenii precum investiţiile şi educaţia.

Urmărește
2657 afișări
Imaginea articolului Şedinţa Senatului dedicată Zilei Naţionale - Cioloş: Intrăm într-un an crucial. Proiectul de buget include creşterile salariale şi măsurile Guvernului Ponta - FOTO

Şedinţa Senatului dedicată Zilei Naţionale - Cioloş: Intrăm într-un an crucial. Proiectul de buget include creşterile salariale şi măsurile Guvernului Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

UPDATE 17:44 - Cioloş susţine că proiectul de buget include creşterile salariale şi măsurile Guvernului Ponta

Cioloş a precizat, miercuri, la Senat, că a trimis către partide un draft al proiectului de buget, pentru informarea Parlamentului, însă mai multe detalii vor fi făcute publice săptămâna viitoare. "Am cerut doamnei ministru de Finanţe să înceapă discuţiile, să explice ce avem în buget. (...) Săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern, avem intenţia să îl adoptăm şi atunci îl vom supune şi consultării publice", a spus premierul.

Întrebat dacă proiectul de buget conţine şi măsurile discutate cu PSD, provenite de la Guvernul Ponta, privind majorările salariale, Cioloş a confirmat. "Sigur, am spus asta, public, că avem intenţia să construim bugetul în aşa fel încât să ţinem cont de ce a decis Parlamentul deja, atât în ce priveşte Codul fiscal, cât şi măririle salariale, dar să facem şi anumite rearanjări ale bugetului, atât în interiorul ministerelor, (...) şi în acelaşi timp să punem accentul pe câteva priorităţi legate de investiţii, de educaţie, de sănătate", a spus prim-ministrul.

Pe de altă parte, potrivit unor surse social-democrate, liderul PSD Liviu Dragnea a avut miercuri o întâlnire la sediul partidului pentru a discuta cu Marian Neacşu şi Viorel Ştefan draftul de buget. Potrivit primelor concluzii ale PSD, măsurile pe care social-democraţii le doreau păstrate au rămas în proiectul de buget al noului Guvern.

UPDATE 16:54 - Cioloş: Intrăm într-un an crucial. Mizăm pe economie, pe educaţie şi vizăm o administraţie puternică

Premierul Dacian Cioloş a declarat, miercuri, în plenul Senatului, că 2016 este un an crucial pentru România, iar guvernul va miza pe economie, educaţie, servicii sociale îmbunătăţite, cultură, dar şi o armată în proces de modernizare, precizând că, într-un climat tensionat, România nu este singură.

"Intrăm într-un an crucial pentru România, anul în care eforturile unui guvern neafiliat politic, dar care mizează pe sprijinul partidelor politice şi pe cel al instituţiilor majore, care sunt Preşedinţia şi Parlamentul României, se vor îndrepta spre construcţia unui proiect de ţară coerent, realizat în consultare cu cetăţenii şi societatea civilă, dar mai ales cu sprijinul mediului politic, dornic de reformă", a spus premierul în plenul Senatului.

Premierul a afirmat că proiectul de ţară va viza modernizarea instituţiilor, consolidarea statului de drept, crearea condiţiilor pentru folosirea superioară a resurselor de dezvoltare, fie că ele provin din bugetul de stat, din fonduri europene, din investiţii de capital românesc sau investiţii străine.

"Acest proiect va avea ca ţintă şi întărirea statului de drept şi consolidarea participării publice la conducerea proceselor de schimbare şi modernizare. Va fi un an în care, pentru a profita de repornirea motoarelor dezvoltării sociale şi economice ale României, va trebui să acceptăm schimbarea ca regulă pentru evoluţie şi pentru a profita de această oportunitate", a spus Cioloş.

Prim-ministrul a mai spus că mandatul guvernului său are ca miză "o nouă atitudine a autorităţilor statului" şi că intenţia sa este de a forma o administraţie mai puternică, mai eficientă şi mai adaptată aşteptărilor legitime ale cetăţenilor. "Vom miza pe economie, pe educaţie, pe servicii sociale îmbunăţite, pe cultură, dar şi pe o armată în plin proces de modernizare într-un proiect coerent de securitate", a mai spus Dacian Cioloş. În context, el a invocat climatul extern tensionat şi a subliniat că România nu este singură, iar românii trebuie să fie solidari între ei şi solidari cu partenerii din UE şi NATO.

UPDATE 16:17 - Şedinţa Senatului dedicată Zilei Naţionale a început. Premierul Cioloş, prezent

Şedinţa solemnă a Senatului dedicată Zilei Naţionale a început miercuri, la eveniment fiind prezenţi premierul Dacian Cioloş, miniştri ai Cabinetului său, şi fostul preşedinte Emil Constantinescu, Călin Popescu Tăriceanu spunând că regretă că preşedintele Klaus Iohannis nu a onorat invitaţia.

La şedinţă mai sunt prezenţi preşedintele CCR, Augustin Zegrean, preşdintele Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, reprezentanţi ai BOR, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti şi generalul în rezervă Marin Dragnea – Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război.

Premierul Dacian Cioloş participă miercuri, începând cu ora 16.00, la şedinţa solemnă a Senatului organizată cu ocazia zilei de 1 Decembrie, în timp ce preşedintele Klaus Iohannis nu este fi prezent la eveniment din cauza unei "agende pline". 

Iniţiativa organizării şedinţei i-a aparţinut preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la eveniment fiind invitaţi preşedintele Klaus Iohannis, foştii preşedinţi, dar şi membrii Guvernului

Premierul Dacian Cioloş a anunţat miercuri, printr-un comunicat de presă, că va merge la şedinţa Senatului.

În schimb, preşedintele Klaus Iohannis nu va participa la eveniment, pentru că a primit invitaţia prea târziu şi agenda sa era deja plină, a precizat pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru.

La rândul său, fostul preşedinte Traian Băsescu a precizat că nu va fi prezent la eveniment, pe motiv că Ziua Naţională este marcată doar prin recepţia oferită de şeful statului, în cazul în care aceasta se ţine.

"Avem nişte confirmări importante, vine primul ministru, au confimat 10 miniştri participarea la şedinţă. De asemenea, vin foştii preşedinţi Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, care vor lua cuvântul în plen", a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al preşedintelui Senatului, Andrei Alexandru.

De asemenea, mai mulţi ambasadori au confirmat participarea la şedinaţa solemnă, cu ocazia zile de 1 Decembrie.

În urma consultării pe care preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a avut-o cu membrii Biroului Permanent, care au fost convocaţi telefonic, s-a decis ca şedinţa solemnă în cinstea zilei de 1 decembrie să aibă loc miercuri, urmând ca votul pentru solicitarea DNA în cazul Sova să fie devansat pentru joi, la ora 10:00.

Iliescu va absenta şi el de la şedinţa solemnă de Ziua Naţională, organizată de Senat

Fostul preşedinte Ion Iliescu va absenta şi el de la şedinţa solemnă a Senatului, convocată de preşedintele acestui for Călin Popescu Tăriceanu cu ocazia Zilei Naţionale, Iliescu alăturându-se astfel şefului statului Klaus Iohannis şi fostului preşedinte Traian Băsescu care au refuzat invitaţia.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a refuzat să comenteze refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a veni la şedinţă.

"La şedinţă şi-a confirmat prezenţa primul ministru şi cea mai mare parte a membrilor guvernului. Preşedintele României, prin cabinet, a transmis că are un program încărcat şi nu poate să participe. Va participa, de asemenea fostul preşedinte Emil Constantinescu şi reprezentanţii celor mai importante instituţii ale statului român, Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Referitor la refuzul fostului preşedinte Traian Băsescu de a onora invitaţia pe motiv că este "un bâlci" şi singurul eveniment dedicat Zilei Naţionale este recepţia oferită de şeful statului la Palatul Cotroceni, Tăriceanu a spus că Senatul nu a primit un refuz în scris şi că a aflat că nu va fi prezent din declaraţiile publice. "Nu cred că este nevoie să cobor la un astfel de nivel să le comentez", a mai spus Tăriceanu.

El a adăugat că nu ştie de ce nu participă fostul preşedinte Ion Iliescu pentru că acesta din urmă nu şi-a motivat absenţa.

Preşedintele Senatului a precizat că fiecare grup parlamentar, printr-un singur reprezentant, va interveni în plen şi că după şedinţa solemnă nu va avea loc o recepţie. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici