Şedinţele celor două Camere ale Parlamentului, primele din noua legislatură, au început

Şedinţele de plen ale celor două Camere ale Parlamentului au început miercuri, fiind conduse de decanii de vârstă Dinu Giurescu şi Eugen Durbacă, la Camera Deputaţilor şi, respectiv, Senat, ambii din partea PC.

Urmărește
172 afișări
Imaginea articolului Şedinţele celor două Camere ale Parlamentului, primele din noua legislatură, au început

Şedinţele celor două Camere ale Parlamentului au început (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

La Cameră, după intonarea imnului naţional, Giurescu a anunţat că din totalul de 412 deputaţi aleşi şi-au înregistrat prezenţa pe liste 322 fiind absenţi 90.

Asta este prima şedinţă din actuala legislatură. De asemenea, Dinu Giurescu a precizat că la prezidiu se mai află, alături de el, Cătălina Ştefănescu şi Radu Surugiu.

Senatul nou ales s-a întrunit, miercuri, şedinţa fiind condusă de decanul de vârstă, senatorul conservator Eugen Durbacă, care a anunţat deschise lucrările legislaturii 2012-2016.

Acesta este asistat de cei mai tineri patru senatori, în calitate de secretari asistenţi – Vasilica Miron (PP-DD), Bogdan Vâlcov (PSD), Cristian Florian (ARD) şi Mihai Rogojan (ARD).

Potrivit preşedintelui de şedinţă, la lucrările senatului participă toţi cei 167 de senatori.

În deschiderea lucrărilor Senatului, preşedintele de vârstă a mărturisit că este o onoare pentru el să prezideze prima şedinţă de plen din legislatura 2012-2016 şi i-a felicitat pe senatorii "care au reuşit să obţină încrederea şi votul cetăţenilor şi care le vor reprezenta interesele în această Cameră a Legislativului".

"Debutează astăzi cea de-a şaptea legislatură post-comunistă, în condiţiile în care încă mai resimţim efectele crizei economice. Aş vrea ca în numele meu şi al celor pe care astăzi îi reprezint să adresez tuturor românilor un cuvânt de încurajare şi încredere că vom reuşi să mobilizăm energiile naţiunii pentru a trece peste greutăţile cărora trebuie să le facem faţă", a spus el.

Acesta şi-a declarat speranţa că Senatul, ales democratic, va reuşi să ofere, conform prevederilor constituţionale, suportul necesar Guvernului şi celorlalte instituţii ale statului asftel încât România să înregistreze progresele pe care toţi şi le doresc.

"Cetăţenii care prin votul lor ne-au trimis în Parlament îşi doresc, cu siguranţă, să ne situăm la înălţimea încrederii pe care au investit-o în noi. Nu mai puţin importante sunt aşteptările din partea organismelor europene şi internaţionale. Iată, deci, sunt suficiente argumente pentru a vă invita să păşim, cât mai repede, cu dreptul în noua legislatură", a mai afirmat Eugen Durbacă.

Regulamentul Senatului stipulează că până la alegerea Biroului permanent pot avea loc numai dezbateri cu privire la validarea mandatelor de senator, procedurile necesare depunerii jurământului sau legate de constituirea noului Senat.

Parlamentarii îşi vor depune jurămintele de credinţă şi îşi vor alege preşedinţii şi noile structuri de conducere, paşii următori fiind audierea propunerilor de miniştri şi votul privind noul Guvern.

Senatul şi Camera îşi aleg, miercuri, reprezentanţii în Birourile Permanente şi în comisiile parlamentare. Lucrurile par a fi foarte clare în ceea ce priveşte funcţiile de preşedinţi ale celor două Camere: preşedintele PNL, Crin Antonescu, va fi preşedinte la Senat, iar Valeriu Zgonea, preşedinte la Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici