- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.08.2019, 15:50)
- Teodor Bobei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful Autorităţii Electorale, întâlnire cu asociaţiile care doresc promovarea votului în diaspora/ Paşii pentru exercitarea votului prin corespondenţă
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin-Florin Mituleţu-Buică se va întâlni cu asociaţiile civice care doresc promovarea votului în străinătate, pe 19 august. Vineri, la ora 10:00, ar fi trebuit să aibă loc o întâlnire cu reprezentanţii dar niciunul dintre ei nu s-a prezentat.
Urmărește
225 afișări
Şeful Autorităţii Electorale, întâlnire cu asociaţiile care doresc promovarea votului în diaspora
"Preşedintele AEP, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, transmite celor 29 de asociaţii civice preocupate de votul românilor din străinătate la alegerile prezidenţiale din acest an că rămâne deschis dialogului şi că va da curs oricărei invitaţii venite din partea acestora, în ţară sau în străinătate, la o dată agreată de reprezentanţii lor. Pe această cale, preşedintele AEP anunţă că îi aşteaptă pe reprezentanţii acestor organizaţii civice la sediul Autorităţii, în data de 19 august 2019, ora 10:00", se arată într-un comunicat emis, vineri, de Autoritatea Electorală Permanentă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Preşedintele AEP a declarat faptul că la întâlnirea care trebuia să aibă loc, vineri, la ora 10, nu s-a prezentat niciunul dintre reprezentanţii asociaţiilor civice, fiind invocate, printre altele, probleme logistice.
"Astăzi la 10, ca urmare a acţiunii din 5 luni a celor 29 de organizaţii neguvernamentale şi grupuri civice, am reacţionat imediat şi i-am invitat azi, la ora 10. Din nefericire nu a fost prezent niciunul dintre semnatarii acelei scrisori deschise apărută în spaţiul public şi care a ajuns şi la registratura AEP. Am inţeles că motivul pentru care aceştia nu s-au deplasat la sediul Autorităţii, drept pentru care vom rămâne deschişi în continuare pentru a ne întâlnii cu aceştia.(...) Una dintre problemele dânşilor a fost una de natură logistică", a declarat, vineri, Constantin-Florin Mituleţu-Buică în cadrul unei conferinţe de presă.
"Precizăm că invitaţia a fost lansată de preşedintele AEP luni, 5 august 2019, prin intermediul unui comunicat de presă emis ca răspuns la scrisoarea deschisă apărută în presă în dimineaţa aceleiaşi zile. Prin intermediul documentului remis presei, cele 29 de asociaţii civice au solicitat AEP şi MAE informaţii privind măsurile întreprinse pentru promovarea modalităţilor de vot pe care le au la dispoziţie alegătorii din străinătate la alegerile prezidenţiale", se mai arată în comunicatul emis, vineri, de AEP.
Constantin-Florin Mituleţu-Buică a precizat că în prezent se desfăşoară acţiuni de promovare a site-ului destinat votului în străinătate şi că există suport din partea unei platforme online.
"În această perioadă suntem într-o promovare pe care o putem face doar pe teritoriul naţional, în mediul online care este un teritoriu internaţional şi prin flyere şi participarea în toate locurile din ţară, în aeroporturi , autogări, care au sosiri şi plecari ale cetaţenilor români care lucrează sau se află în străinătate, şi deja văd că o platformă online a preluat această iniţaitivă a AEP şi în acest moment se află în aeroport şi împarte flyere cu cu promovarea www.votînstrăinătate.ro, platforma dezvoltata de AEP", a mai declarat şeful Autorităţi Electorale Permanente.
Buică a mai declarat că Autoritatea pregăteşte hotărârile de Guvern pentru organizarea alegerilor în principal din 10 noiembrie şi turul al doilea din 24 noiembrie.
Preşedintele AEP: Sub 5.000 de cereri pentru votul prin corespondenţă, înregistrate la prezidenţiale
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Constantin-Florin Mituleţu-Buică, a declarat, vineri, că au fost înregistrate sub 5.000 de cereri pentru votul prin corespondenţă, dintr-un total de 10.000 de cereri de preînregistrare pentru votul în străinătate la alegerile prezidenţiale.
"La acest moment suntem la aproape 10.000, fără câteva zeci, de cereri, care sunt de fapt sub 5.000 la votul prin corespondenţă. Votul prin corespondenţă a avut un rezultat foarte bun în 2016, când au fost 9.000 şi ceva de cereri. Acum sper să avem cel puţin 90.000 de cereri", a declarat, vineri, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică, în cadrul unei conferinţe de presă.
Autoritatea informează că numărul celor care s-au înregistrat online pe portalul www.votstrainatate.ro, până vineri, 9 august 2019, ora 14:00, este de 10.039 de alegători români, cu aproape 1300 mai mulţi faţă de ultima comunicare pe această temă, potrivit unui comunicat remis, vineri, MEDIAFAX.
"În acest interval s-a înregistrat o creştere mai mare a accesărilor votului prin corespondenţă, aşadar reiterăm avantajele înregistrării cu această opţiune:
• posibilitatea de a vota de acasă printr-o procedură simplă şi sigură;
• evitarea aglomeraţiei de la secţiile de votare;
• evitarea costurilor deplasării la secţia de votare", arată AEP.
AEP recomandă cetăţenilor cu drept de vot din străinătate să opteze pentru votul prin corespondenţă, "a cărui procedură este simplă, sigură şi eficientă şi care reprezintă o modalitate modernă de vot anticipat la distanţă", potrivit sursei.
"Precizăm că pentru exercitarea votului prin corespondenţă trebuie parcurşi următorii paşi:
1. ÎNREGISTRAREA - completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate şi copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/2016).
2. PRIMIREA DOCUMENTELOR - Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin cores¬pondenţă:
• două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două autocolante cu menţiunea „VOTAT", marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
• instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
• două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondenţă din ţară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondenţă în ţară îl va aplica pe plicul exterior.
3. VOTAREA
• Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT" pe patrulaterul cu candidatul preferat;
• Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;
• Se completează certificatul de alegător, menţio¬nând data şi semnând olograf;
• Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;
ATENŢIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Preşedintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conţine candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.
4. EXPEDIEREA – Alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conţine votul său:
- îl trimite în ţară, depunând plicul la orice oficiu poştal ori în orice cutie poştală a statului-gazdă;
- îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;
- îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din ţara-gazdă după caz", transmite instituţia.
Înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu. Orice acţiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală. Faptele de acest gen, realizate cu scopul de a genera înfiinţarea artificială de secţii de votare semnifică inducerea în eroare a autorităţilor publice şi pot aduce prejudicii statului român.
AEP atenţionează cetăţenii cu drept de vot care intenţionează să se înregistreze pe portal să acţioneze individual, respectând principiile onestităţii şi corectitudinii, şi să nu divulge datele de identificare proprii unor terţe părţi în scopul facilitării înscrierii unui grup de alegători de către o singură persoană.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Ce a contestat Dragnea din închisoare, în urma Congresului PSD? Mihai Fifor spune că nu se referă la funcţia lui sau cea a Vioricăi Dăncilă
Citește și: Dan Barna are o contracandidată la şefia USR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe