- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (26.07.2017, 18:37)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şeful STS, Marcel Opriş, trecut în rezervă de preşedinte, după 12 ani de conducere a serviciului/ STS, explicaţiile legate de alegerile din 2009 şi protocolul ţinut 13 ani departe de public
Administraţia prezidenţială anunţă că generalul Marcel Opriş a fost trecut în rezervă la solicitarea sa, din cadrul Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Urmărește
6910 afișări
Şeful STS, Marcel Opriş, a fost trecut în rezervă la cererea sa
”Decret privind trecerea în rezervă a domnului general Opriş Marcel din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, propunerea directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, anunţă Administraţia Prezindeţială.
Generalul de brigadă ing. Marcel Opriş a fost numit în funcţia de director al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), cu rang de secretar de stat, prin decizia CSAT din data de 7 decembrie 2005.
Marcel Opriş s-a născut în data de 19 august 1958 în satul Chieşd (judeţul Sălaj), iar în 2011, prin decret prezidenţial, a fost înaintat în gradul de general cu patru stele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Tot miercuri, preşedintele Iohannis a semnat decretul privind trecerea în rezervă a generalului - maior – cu două stele, Balaure Ioan, din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Balaure a deţinut până miercuri funcţia de director economic în cadrul STS.
Următorul şef al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale va fi numit de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării la propunerea şefului statului.
STS, explicaţiile legate de alegerile din 2009 şi protocolul ţinut 13 ani departe de public
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a avut parte de puţine schimbări, comparativ cu celelalte servicii, însă nu a fost total străin scandalurilor momentului. Marcel Opriş a dat explicaţii în 2009 legate de alegeri, iar 8 ani mai târziu STS-ului i se cereau noi acte privind acelaşi scrutin.
În primăvara acestui an, în plin scandal legat de existenţa protocoalelor încheiate de diferite instituţii cu serviciile secrete, au ieşit la iveală acte care încă sunt funcţionale. Este cazul protocolului de cooperare privind activitatea de informaţii pentru securitate naţională, încheiat în 2004, pe vremea preşedintelui Ion Iliescu.
Documentul este invocat şi în raportul de activitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI) pentru anul 2014.
"Instituţiile semnatare ale Protocolului general de cooperare privind activitatea de informaţii pentru securitate naţională (SRI, SIE, MApN, MAI, MJ, SPP, STS şi ORNISS) au urmărit respectarea principiilor legalităţii, coordonării unitare, competenţei materiale, secretizării mijloacelor şi metodelor specifice folosite în obţinerea datelor şi informaţiilor şi proprietăţii intelectuale asupra informaţiilor care fac obiectul cooperării. Au fost acoperite, prin acţiuni specifice, toate domeniile reglementate de Protocol, SRI acţionând prioritar în direcţia îndeplinirii atribuţiilor sale generale", se arată în raportul SRI pentru anul 2014.
Aşadar, STS era pe lista de instituţii semnatare ale protocolului.
"Dintre modalităţile de cooperare, locul central l-a avut schimbul de date şi informaţii, realizat în conformitate cu normele legale şi cu respectarea termenelor de comunicare a datelor solicitate de instituţiile partenere. De asemenea, au fost constituite grupe operative sau de coordonare comune, compuse din experţi ai părţilor semnatare, pentru executarea unor misiuni complexe şi exploatarea în comun a autorizaţiilor de interceptare a comunicaţiilor vectorilor, ceea ce a potenţat documentarea calificată a activităţilor infracţionale", explică SRI în raportul postat pe site.
Tot în primăvara acestui an, procurorii de la Parchetul General au solicitat documente de la Autoritatea Electorală Permanentă, Curtea Constituţională a României, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti în dosarul privind alegerile din 2009. De la fiecare instituţie au fost cerute date specifice.
PSD şi ALDE au cerut anchetă parlamentară pentru clarificarea aspectelor ce ţin de organizarea alegerilor din 2009, dar şi de rezultatul scrutinului prezidenţial, după dezvăluirile făcute de Dan Andronic. Acesta a publicat un articol în care susţinea că în seara celui de al doilea tur a mers acasă la Gabriel Oprea, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României.
Nu e însă pentru prima dată când Serviciul de Telecomunicaţii Speciale dă explicaţii despre alegerile din 2009.
În urmă cu opt ani, la scurt timp după scurtin, directorul STS, Marcel Opriş era audiat în Comisia de Apărare din Senat. Scandalul pornise atunci în urma unor afirmaţii făcute de reprezentanţii unor partide potrivit cărora STS ar fi permis PDL să aibă acces la infrastructura Serviciului şi să poată astfel număra mai repede voturile din turul doi al alegerilor prezidenţiale.
Opriş spunea că STS a executat numai misiunile care i-au fost stabilite în cadrul legal pentru procesele electorale şi garantează acest lucru.
"Dar STS nu este singurul care are o infrastructură puternică. În comunicaţii există posibilitatea de organizare de astfel de infrastructuri nenumărate. Dacă vreţi, trebuie două condiţii: să ai colaboratori profesionişti care se găsesc acum în toată piaţa, inclusiv privată, şi să ai bani", a afirmat la acea vreme Marcel Opriş.
Citeşte şi: Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 | Vasile Blaga, Marcel Opris- seful STS, Catalin Predoiu si ambasadori de la acea vreme, audiaţi
Citeşte şi: Dosarul ALEGERILOR din 2009. Procurorii au cerut ACTE de la AEP, Curtea Constituţională, STS şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti
Citeşte şi: Protocol SRI, SIE, MApN, MAI, MJ, SPP şi STS, funcţional de 13 ani. Actul, SEMNAT în mandatul lui Iliescu
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate