Senatorii USR au părăsit plenul Senatului în semn de protest pentru suplimentarea ordinii de zi

Senatorii USR au părăsit, marţi, sala de plen, în semn de protest pentru suplimentarea a ordinii de zi cu 20 de priecte legislative, care urmau să intre în plenul de miercuri. Senatorul USR Mihai Goţiu a anunţat că grupul parlamentar va sesiza Comisia pentru abuzuri.

Urmărește
327 afișări
Imaginea articolului Senatorii USR au părăsit plenul Senatului în semn de protest pentru suplimentarea ordinii de zi

Senatorii USR au părăsit plenul Senatului în semn de protest pentru suplimentarea ordinii de zi

„Ni s-a refuzat verificarea cvorumului de şedinţă într-un mod absolut discreţionar şi problema cea mai mare cu aceste suplimentări a ordinii de zi e faptul că legile nu ajung să fie dezbătutre. Duceţi-vă şi întrebaţi senatorii de la PSD dacă ştiu ce votează sau ce se discută în legile respective. (..) Cică se dezbat proiecte legislative în condiţiile în care se aude de fapt doar vocea preşedintelui de şedinţă, a câtui membru al Guvernului care spune că susţine sau nu... Asta înseamnă dezbatere parlamentară? Aşa înţeleg domnul Manda sau domnul Şerban Nicolae că se manifestă democraţia? Pentru noi, cei de la USR e o dovadă în plus de abuz”, a declarat senatorul USR, Mihai Goţiu, în timpul dezbaterilor.

Acesta a anunţat că USR va sesiza Comisia Juridică şi Comisia pentru regulament, iar dacă cele două comisii nu se vor pronunţa, USR va sesiza Comisia pentru abuzuri din Senat.

„Vom lua în calcul nu doar sesizarea Comisiei Juridice şi a Comisiei pentru regulament pentru aceste încălcări, ci şi sesizarea Comisiei pentru abuzuri din Senat, din cauza faptului că am mai avut astfel de sesizări, iar Comisia Juridică şi Comisia pentru Regulament nici măcar nu s-a pronunţat, nu au răspuns. Atunci probabil va trebui să sesizăm Comisia pentru abuzuri împotriva Comisiei juridice şi Comisiei de Regulament”, a adăugat Goţiu.

Senatorul USR, Allen Coliban, a declarat că au fost încălcate articole din regulamentul Senatului, cu privire la cvorumul necesar pentru susţinerea şedinţelor.

„La ora actuală au fost încălcate două articole din regulament. Avem articolul 125-3 care spune că şedinţele ar trebui suspendate în cazul în care nu există cvorum şi mai există articolul 140-7 care spune că acest cvorum trebuie să fie referitor la senatorii prezenţi în sală. Nu avem cei 69 de senatori care ar reprezenta cvorum necesar. Noi am cerut numărarea cvorumului, dar am fost luaţi peste picior. Senatorii au fost număraţi inclusiv de la microfonul central, au fost 59 în primă fază, după care chiar sub 50. Aem inclusiv în sternograme încălcarea acestui regulament”, a afirmat Coliban.

Preşedintele care a condus şedinţa plenului Senatului, Claudiu Manda, a declarat că, nefiind cvorum, senatorii doar au dezbătut proiectele de lege, urmând ca votul să fie dat miercuri.

„Au părăsit sala, apoi au revenit, erau la balcon. Nu ştiu dacă trebuie să-i considerăm prezenţi sau absenţi. (...) În momentul în care am observat că nu mai avem suficeinţi de mulţi colegi pentru vot şi avem Decizia CCR 1237/2010 (...) am făcut doar dezbateri. Am stabilit cu colegii ca votul pentru legile cu caracter ordinar să fie dat miercuri dimineaţă, celelalte cu caracter organic erau deja stabilite pentru luni la ora 17,00. (...) Este o mare diferenţă între cvorumul de vot şi cvorumul de dezbatere şi lucrul acesta e stabilit prin hotărârea CCR 1237/2010”, a afirmat Claudiu Manda, după şedinţă.

Acesta a adăugat că liderii grupurilor parlamentare au aflat de suplimentarea ordinii de zi înainte ca şedinţa să înceapă.

„Nu ştiu de ce au părăsit. Mi se pare o minciună că nu au ştiut pentru că înainte de a începe şedinţa plenului, observând că avem 15 puncte pe ordinea de zi, cele rămase de ieri, ştiind că avem trei ore de dezbateri eram siguri că vom termina mai devreme şi am spus că dacă tot este convicat până la ora 18:00 să avem astăzi şedinţă de plen, să fim de acord cu suplimentarea ordinii de zi cu punctele care erau puse pentru ordinea de zi din şedinţa de mâine. Am invitat toţi liderii de grup la prezidiu, am avut această discuţie cu liderii de grup în speranţa că o să punem COM-urile, însă din păcate pe ordinea de zi de mâine nu era niciun COM. Cei de la staff mi-au transmis acest lucru şi am reluat şi am supus votului plenului ca dintre punctele aflate pe ordinea de zi de mâine să le dezbatem astăzi pe primele 20 dintre acestea. Votul plenului a fost în regulă”, a conchis Claudiu Manda, preşedintele de şedinţă din plenul Senatului de marţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici