Senatorul Dian Popescu a părăsit PNL şi a trecut la ALDE. PNL: A fost condamnat pentru corupţie/ Tăriceanu: Nu e condamnat pentru corupţie, ci trafic de influenţă

Senatorul Dian Popescu a demisionat din PNL şi a anunţat că se înscrie în formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, invocând faptul că organizaţia PNL Gorj a fost acaparată de oameni care nu au nicio legătură cu liberalismul.

Urmărește
2779 afișări
Imaginea articolului Senatorul Dian Popescu a părăsit PNL şi a trecut la ALDE. PNL: A fost condamnat pentru corupţie/ Tăriceanu: Nu e condamnat pentru corupţie, ci trafic de influenţă

Senatorul Dian Popescu a părăsit PNL şi a trecut la ALDE (Imagine: Gigi Ciuncanu/Mediafax Foto)

"Am fost timp de 25 de ani membru al acestui partid, dar în acest moment nu mai pot fi complice la fesenizarea partidului, impusă de oameni care nu au nicio legătură cu liberalismul. Timp de 25 de ani am luptat în judeţul meu, Gorj, pentru ideile liberale. Acum, PNL Gorj este condus de foşti membri ai PSD şi PPDD, printre care un personaj care în 1990 ataca pe postul naţional de televiziune manifestaţia din Piaţa Universităţii şi făcea propagandă cripto comunistă. Este o ruşine!", a susţinut Dian Popescu, motivându-şi demisia din PNL.

Senatorul mai spune, potrivit unui comunicat de presă, că nu mai poate accepta această situaţie şi că va activa în grupul senatorial ALDE. "Cred cu tărie ca este singura modalitate prin care îmi pot respecta ideile liberale pentru care am luptat două decenii", mai afirmă senatorul.

Dian Popescu a fost ales senator, în 2012, pe listele USL, din partea PNL.

PNL:Dian Popescu a fost exclus din PNL Gorj. Senatorul a fost condamnat pentru corupţie

Conducerea PNL precizează că senatorul Dian Popescu şi-a anunţat demisia din partid în condiţiile în care el a fost exclus deja din organizaţia PNL Gorj, adăugând că acesta nu corespunde criteriilor de integritate adoptate recent de formaţiunea liberală, fiind condamnat pentru fapte de corupţie.

Biroul Politic Judeţean al PNL Gorj a decis excluderea din partid a lui Dian Popescu, înainte ca acesta să îşi anunţe demisia, informează PNL. "Senatorul Dian Popescu nu corespunde criteriilor de integritate ale PNL, iar demisia sa din partid trebuie corelată şi cu acest aspect. Senatorul a fost condamnat pentru fapte de corupţie, acesta fiind şi motivul pntru care a pierdut conducerea filialei Gorj", se precizează într-un comunicat de presă al partidului.

Senatorul Dian Popescu a demisionat din PNL şi a anunţat că se înscrie în formaţiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu, ALDE, invocând faptul că organizaţia PNL Gorj a fost acaparată de oameni care nu au nicio legătură cu liberalismul.

Tăriceanu îl acceptă pe Dian Popescu în ALDE: Nu e condamnat pentru corupţie, ci trafic de influenţă

Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că îl va accepta pe fostul liberal Dian Popescu în formaţiunea sa, acesta nefiind condamnat definitiv, astfel încât beneficiază de prezumpţia de nevinovăţie, faptele de care este acuzat fiind de trafic de influenţă, nu corupţie.

"El este acuzat nu de corupţie, ci de complicitate la trafic de influenţă, ceea ce, în fine, deci nu direct, nu este condamnat definitiv. Cred că orice cetăţean beneficiază de prezempţia de nevinovăţie până la condamnarea definitivă", a susţinut Tăriceanu.

Preşedintele Senatului a mai spus că politicienii trebuie să se abţină de la comentarii şi de la a "cataloga sau eticheta" oamenii până când instanţele nu se pronunţă definitiv. "Justiţia nu o facem noi, justiţia o fac magistraţii, prin instanţe", a precizat Tăriceanu.

Decizia instanţei nu este definitivă

La 28 noiembrie 2014, senatorul PNL Dian Popescu a fost condamnat de ICCJ la cinci luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu, faptă de care este acuzat pentru că firma sa ar fi încasat ilegal 154.000 de lei de la Primăria Peştişani, judeţul Gorj, pentru lucrări care nu au fost executate.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) l-a condamnat pe Dumitru Dian Popescu la cinci luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de doi ani şi cinci luni.

Prin aceeaşi decizie, Dian Popescu a fost achitat pentru infracţiunile de uz de fals şi de dare de mită de care l-au acuzat procurorii. Hotărârea instanţei nu este definitivă, iar primul termen al apelului este în ianuarie 2016.

Senatorul a fost trimis în judecată în decembrie 2012, alături de alte cinci persoane, printre care şi fratele său. Dian Dumitru Popescu şi fratele său, Gabriel Titus Popescu, în calitate de administratori la Maserati SRL Ţicleni, au încasat, în mod necuvenit, de la Primăria Peştişani 154.000 de lei pentru lucrări de proiectare şi execuţie, care nu au fost însă realizate, potrivit rechizitoriului.

Cei doi au fost acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dar şi de uz de fals întrucât, la un control, au prezentat Curţii de Conturi documente care nu corespundeau realităţii. Documentele respective sunt procese-verbale de luare în custodie a unor mărfuri, firma celor doi trebuind să construiască la Peştişani un stadion pentru care de la bugetul de stat, Guvern şi autorităţi locale a fost alocată suma de circa 650.000 de lei pentru ca investiţia să fie finalizată în zece luni, în cursul anului 2009. Termenul de finalizare a lucrărilor nu a fost însă respectat, lucrările la stadion începând abia în vara anului 2012, după declanşarea anchetei procurorilor.

Dian Popescu a mai fost acuzat de anchetatori de dare de mită, întrucât i-ar fi oferit, în anul 2008, primarului comunei Peştişani, Florin Pavel, membru al PNL Gorj, 7.000 de lei, banii fiind folosiţi atunci, susţin anchetatorii, în campania electorală. Suma a fost dată "în scopul obţinerii unui contract pentru proiectare şi execuţie lucrări", după cum se preciza în rechizitoriul procurorilor.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici