Senatorii au adoptat, cu 84 de voturi „pentru”, 17 „împotrivă” şi 8 abţineri, proiectul de lege propus de Guvern, în forma iniţială şi fără modificări, urmând ca decizia finală să fie luată de Camera Deputaţilor.
În cadrul dezbaterilor, parlamentarii opoziţiei au contestat constituţionalitatea actului normativ, invocând faptul că există domenii de reglementare prevăzute în proiect care se referă la legi organice.
”Această lege de abilitare a Guvernului să emită ordonanţe este, de departe, neconstituţională. Este clar că această lege va fi atacată la Curtea Constituţională şi va fi declarată neconstituţională. Nu cred că suntem în situaţia să adoptăm legea în forma actuală”, a susţinut senatorul PDL Mărinică Dincă, membru al Comisiei juridice.
În replică, vicepreşeditele Comisiei juridice, senatorul PSD Ovidiu Donţu, a susţinut că reglementarea în domeniul legilor organice este interzisă de decizii ale Curţii Constituţionale, dar judecătorii Curţii au prevăzut permisiunea de modificare a unor legi cu caracter organic doar în aspecte ale acestora care ţin de natura legilor ordinare.
Domeniile stabilite prin proiectul de lege în care Guvernul va putea emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare vizează finanţele publice şi economia, dezvoltarea regională şi administraţia publică, sănătatea, munca şi protecţia socială, fondurile europene, justiţia, transporturile şi infrastructura, educaţia şi cercetarea, agricultura şi mediul, prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege, măsuri de corelare legislativă.