- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Senatul a adoptat noua formă a Legii ANI
Senatul a adoptat, miercuri, cu 115 voturi favorabile şi două abţineri, noua formă a Legii ANI, modificată de comisia juridică după cererea de reexaminare a preşedintelui.
Senatul a adoptat noua formă a Legii ANI (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Senatorii au dat un vot asupra raportului întocmit de Comisia juridică, cererea PDL de a se discuta pe articole fiind respinsă.
Senatorii PSD, PNL şi UDMR au solicitat ca votul la cererea de reexaminare a Legii ANI să se facă pe raportul Comisiei juridice, în timp ce senatorii PDL şi ministrul Cătălin Predoiu au pledat pentru o dezbatere pe articole a raportului.
Raportul comisiei juridice, prin care au fost acceptate doar câteva din solicitările de reexaminare formulate de preşedintele Traian Băsescu şi se corectau unele prevederi declarate neconstituţionale, a fost votat cu 111 voturi "pentru", trei abţineri şi un vot împotrivă. Prin votul dat miercuri de plenul Senatului s-a respins prelungirea termenului de la un an la trei ani pentru prescripţia verificărilor declaraţiei de avere, precum şi reînnfinţarea comisiilor de cercetare a averilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
În timpul dezbaterilor, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut că, dacă senatorii vor adopta proiectul în varianta propusă de Comisia juridică, România dă un semnal că România nu este interesată de mecanismul de cooperare.
"Dacă veţi adopta raportul fără să trecem la dezbatere pe articole, atunci mesajul va fi foarte simplu, nu ne interesează problema de integritate, nu ne interesează mecanismul de cooperare, nu ne interesează în general ce părere aveţi despre noi", le-a spus el senatorilor.
El a contrazis punctele de vedere potrivit cărora ANI este exclusiv o problemă internă.
"ANI este o problemă a Comisiei Europene, pentru că această Comisie, în 1996, a acceptat România şi Bulgaria printre statele membre pe baza mecanismului, iar Comisia este, la rândul ei, acum, pusă sub o presiune enormă de către Parlamentele statelor membre în care sunt fracţiuni parlamentare care spun ce caută România în UE. Nu vedeţi că nu fac nimic?! Nu vedeţi că s-au angajat la un mecanism pe care nu-l respectă?! Nu vedeţi că discutăm cu oameni care ne-au întors spatele şi ne spun nu vă băgaţi în treburile noastre", a menţionat demnitarul.
El a subliniat că României i-a fost dat un cec în alb, pe care nu trebuie să îl rupă.
Cătălin Predoiu a subliniat că raportul pe justiţie este în raport direct cu legea care va fi adoptată de senatori.
"Avem probleme inclusiv în acţiunile noastre de politică externă datorită acestui mecanism. Haideţi să îndeplinim toate aceste obiective, că ne place sau nu ne place, să ridicăm mecanismul şi abia după aceea poate ne putem pune probleme şi ambiţii mai mari cum ar fi redesenarea întregului cadrului legislativ. Până atunci nu o putem face", a ţinut să precizeze ministrul.
Ministrul Justiţiei a avertizat că mecanismul de cooperare şi verificare va fi foarte afectat.
"ANI e capitolul doi. Nu rezolvăm acest capitol, nu închidem mecanismul şi, mai grav, se pune problema conexării astăzi de problematica Schengen. Punem în pericol progrese care s-au făcut în România cu investiţii uriaşe şi eforturi substanţiale de către Ministerul Administraţiei şi Internelor numai că, de exemplu, în privinţa ANI nu avem problemele rezolvate", a declarat Predoiu.
Comisiile de specialitate din Senat au respins, marţi, mai multe solicitări ale preşedintelui Traian Băsescu din cererea de reexaminare a Legii ANI, printre care reînfiinţarea unor comisii de cercetare a averilor prevăzute în Legea nr. 115/1996.
Membrii Comisiilor pentru Drepturile Omului şi Juridice au adoptat un raport de admitere la cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a Legii ANI, acceptând unele solicitări, dar respingând majoritatea punctelor din scrisoarea şefului statului.
Astfel, a fost acceptat punctul de vedere al preşedintelui referitor la faptul că şi persoanele care candidează pentru funcţiile de preşedinte al României, deputat, senator, consilier judeţean, consilier local sau primar, dar şi de preşedinte de consiliul judeţean să-şi depună declaraţiile de avere, decizie luată cu unanimitate de voturi.
Un alt punct de vedere acceptat în comisii a fost eliminarea articolului 28 alineat (2) din legea trimisă spre promulgare, potrivit căruia "nu constituie infracţiune fapta persoanei care îşi modifică declaraţia de patrimoniu sau de interese care nu corespunde adevărului, dacă denunţă fapta mai înainte ca autoritatea să se fi sesizat pentru aceasta".
Senatorii din comisiile de specialitate au respins prelungirea termenului de un an până la trei ani pentru prescripţia verificărilor declaraţiei de avere, a datelor şi informaţiilor privind averea existentă, a modificărilor patrimoniale intervenite în perioada exercitării funcţiilor ori demnităţilor publice, precum şi efectuarea activităţii de analiză a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor.
De asemenea, un alt punct din cererea de reexaminare respins a fost reînfiinţarea comisiilor de cercetare a averilor prevăzute în Legea nr. 115/1996, punct la care preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a votat împotriva respingerii, similar cu senatorii PDL. Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a susţinut că aceste comisii nu pot fi considerate drept neconstituţionale, iar senatorul PDL Iulian Urban a opinat că reintroducerea acestor comisii de cercetare "sunt esenţiale" pentru funcţionalitatea Legii ANI, în timp ce Ioan Chelaru (PSD) şi Gyorgy Frunda au susţinut că reînfiinţarea acestor comisii ar fi neconstituţională.
În şedinţa de marţi a Comisiilor pentru Drepturile Omului şi Juridică s-a mai stabilit să se menţină formularele de declaraţii de avere aprobate de Senat, respectiv publice şi confidenţiale, şi au respins solicitarea preşedintelui Băsescu, potrivit căreia "în actualul context al existenţei numeroaselor cazuri de implicare a unor persoane, direct sau indirect, în derularea unor contracte cu bani publici, în perioada exercitării funcţiilor sau demnităţilor publice, considerăm oportun, pentru asigurarea transparenţei, introducerea unei rubrici în care titularul să declare dacă el, soţul, copiii majori sau părinţii săi ori ai soţului, au derulat sau derulează, direct sau prin intermediul vreunei societăţi comerciale la care sunt asociaţi ori acţionari, contracte finanţate din bani publici", susţinându-se că şeful statului nu are dreptul de iniţiativă legislativă.
Senatorii au introdus un articol potrivit căruia declaraţiile de avere trebuie reactualizate în decurs de 90 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.
Camera Deputaţilor a aprobat, la 22 iunie, la vot final, în calitate de primă Cameră sesizată, proiectul privind Legea ANI, document retrimis Parlamentului de către şeful statului după ce Legislativul modificase actul normativ în urma unei decizii a Curţii Constituţionale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO