Senatul RESPINGE cererea preşedintelui de reexaminare a legii referendumului

Senatul a respins, marţi, cu 94 de voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi o abţinere, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, care prevede reducerea la 30% a pragului de validare a consultării.

Urmărește
857 afișări
Imaginea articolului Senatul RESPINGE cererea preşedintelui de reexaminare a legii referendumului

Senatul respinge cererea preşedintelui de reexaminare a legii referendumului (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Preşedintele a cerut în 11 iulie Parlamentului reexaminarea legii care prevede validarea referendumului cu participare de cel puţin 30% şi cu cvorum al voturilor valabil exprimate de cel puţin 25%, pe motiv că în această formă nu se asigură o reprezentativitate suficientă.

Dezbaterile privind cererea de reexaminare au avut loc în şedinţa de marţi a plenului Senatului.

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a supus votului senatorilor raportul Comisiei juridice de respingere a cererii de reexaminare, prin care se aprobă proiectul de lege în forma transmisă iniţial la promulgare.

Senatorii şi-au menţinut, în urma votului dat, punctul de vedere privind reducerea pragului de participare necesar validării referendumului la 30 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Potrivit aceluiaşi proiect de lege, rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25 la sută din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

În cererea de reexaminare transmisă Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu menţiona că în lipsa unei participări de cel puţin jumătate plus unul din corpul electoral, noua variantă de reglemetare a cvorumului de participare, aleasă de legiuitor, nu asigură o reprezentativitate suficientă, de natură a conferi deciziei adoptate forţa care să reflecte voinţa şi suveranitatea poporului.

"Considerăm că este oportună reglementarea unei participări de cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente pentru ca referendumul să poată exprima în mod real şi efectiv voinţa cetăţenilor, voinţă ce constituie premisa unei manifestări autentic democratice a suveranităţii prin intermediul poporului", se mai arăta în cererea de reexaminare transmisă Parlamentului.

Senatul a dezbătut în calitate de primă Cameră sesizată cererea de reexaminare a proiectului de lege, asupra acesteia urmând să se pronunţe şi Camera Deputaţilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la reuniunea grupurilor parlamentare ale USL, că în primele săptămâni ale sesiunii parlamentare trebuie adoptată din nou Legea referendumului, pentru a fi trimisă a doua oară preşedintelui Traian Băsescu, acesta având astfel obligaţia de a o promulga.

"Ştiţi că, în stilul deja tradiţional de sabotaj al domnului Băsescu, Legea cu referendumul, aşa cum a fost ea considerată constituţională de către Curtea Constituţională, e tot la dumneavostră. Deci asta înseamnă că în primele săptămâni trebuie să o adoptaţi din nou, să o trimiteţi a doua oară, şi din fericire a doua oară (Traian Băsescu, n.r.) nu mai are voie să o mai retrimită. În zece zile, dacă nu mă înşel, e obligat să o promulge şi în acest fel intră în vigoare termenul de un an în care de asemenea se şi aplică", a spus Ponta.

El a precizat că momentul în care se va organiza referendumul pentru modificarea Constituţiei va ţine de decizie politică, el propunând ca acesta să aibă loc odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.

"Noi în PSD am discutat şi am discutat cu aleşii locali, cu toţi cei care se implică într-un asemenea demers, ştiu că s-a discutat şi în PNL această problemă. Ideea nu este să ne grăbim, ideea este să reuşim. Probabil că mâine, cu 50% prezenţă şi cu boicot din toate părţile al celor care nu vor să se schimbe nimic în România, va fi dificil să trecem modificarea Constituţiei", a spus Ponta.

El i-a rugat pe parlamentarii USL să nu considere proiectul de modificare a Constituţiei un proiect suspendat.

"Eu propun - şi o să decidem împreună - ca primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 30% prag de prezenţă, e un moment foarte bun. E şi o temă pentru alegerile prezidenţiale şi anume reformarea sistemului constituţional românesc. Dacă cei de la PDL vor boicota primul tur, cu atât mai bine, nu cred că ne vom supăra. Ce vreau să vă rog este să nu-l considerăm un proiect suspendat, ci extrem de important pentru ce am promis", a adăugat Ponta.

În 29 mai, Camera Deputaţilor a adoptat, cu 221 de voturi "pentru", 73 de voturi "împotrivă" şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum la 30%.

Iniţiativa legislativă, semnată de Valeriu Zgonea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Bogdan Ciucă, modifică Legea referendumului în sensul reducerii pragului de prezenţă la acest tip de scrutin de la 50% la 30%, dar şi introducerea condiţiei unui vot de 25% din alegători pentru validarea rezultatelor.

Opoziţia a atacat la Curtea Constituţională legea, iar Curtea a decis că actul normativ este constituţional în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici