Siegfried Mureşan: Colegii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi de preşedinţia României la Consiliul UE

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a declarat, marţi, faptul că oficialii de la Bruxelles îl ”întreabă cu îngrijoarare” dacă Guvernul României va fi capabil să exercite preşedinţia la Consiliul UE, deoarece ”au observat scopul executivului de slăbire a justiţiei în favoarea corupţilor”.

Urmărește
700 afișări
Imaginea articolului Siegfried Mureşan: Colegii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi de preşedinţia României la Consiliul UE

Siegfried Mureşan: Colegii de la Bruxelles sunt îngrijoraţi de preşedinţia României la Consiliul UE

”Este fără precedent în istoria Consiliului UE ca preşedinţia să fie deţinută de un guvern care are ca unică prioritate slăbirea justiţiei şi eliberarea corupţilor de răspunderea legii. De aceea toţi colegii de la Bruxelles mă întreabă cu îngrijorare dacă acest Guvern este capabil să conducă Consiliul timp de 6 luni, în loc să mă întrebe despre priorităţile preşedinţiei noastre”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan într-o postare pe Facebook.

Siegfried Mureşan acuză coaliţia PSD-ALDE de modificarea legislaţiei ”pentru a scuti corupţii de pedeapsă”, iar pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, de pregătirea unei ordonanţe prin care se poate contesta ”sentinţa infractorului Liviu Dragnea.”

”În plină Preşedinţie română a Consiliului Uniunii Europene, prioritatea Guvernului PSD - ALDE rămâne aceeaşi: modificarea legii astfel încât corupţii să rămână nepedepsiţi. Ministrul Toader a pregătit o ordonanţă prin care se pot contesta sentinţele definitive ale corupţilor, inclusiv sentinţa infractorului Liviu Dragnea”, a mai afirmat Siegfried Mureşan.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat duminică faptul că ministerul a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegal constituite. În privinţa acestei OUG, Toader a subliniat că pot fi rejudecate atât condamnările, cât şi achitările.

Pe 2 octombrie 2018, premierul Viorica Dăncilă a sesizat CCR în legătură cu existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecători de la instanţa supremă.

Controversele au început după ce a intrat în vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciară. Aceasta prevede că vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi preşedintele Secţiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecători, ci toţi magistraţii din complet sunt traşi la sorţi.

După dezbateri, Curtea Constituţională a României a decis că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să schimbe imediat, prin tragere la sorţi, toţi membrii completurilor de 5 judecători, ca urmare a constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţionnală între Parlament şi ÎCCJ.

„A admis sesizarea formulată de prim-ministrul Guvernului României şi a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte, generat de hotărârile Colegiului de conducere a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, începând cu Hotărârea nr.3/2014, potrivit cărora au fost desemnaţi prin tragere la sorţi doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecători, contrar celor prevăzute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, astfel cum a fost modificat şi completat prin Legea nr.255/2013”, se arată în decizia CCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici