Societatea civilă a cerut o nouă clasă politică. Iohannis le-a spus să intre în politică - FOTO

Reprezentanţii societăţii civile care au venit, vineri, la Palatul Cotroceni, i-au cerut preşedintelui un guvern fără corupţi şi o nouă clasă politică, replica şefului statului fiind, potrivit unor participanţi, ca aceştia să se implice politic, eventual înfiinţând noi partide.

Urmărește
6721 afișări
Imaginea articolului Societatea civilă a cerut o nouă clasă politică. Iohannis le-a spus să intre în politică - FOTO

Societatea civilă a cerut o nouă clasă politică. Iohannis le-a spus să intre în politică

Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România, a declarat că solicitarea principală a fost pentru un Guvern "curat". "Este foarte important ca Guvernul care urmează să fie desemnat să nu aibă oameni murdari, să fie un Guvern curat. Să nu cuprindă persoane condamnate penale, persoane urmărite penal, persoane a căror cercetare penală a fost blocată de Parlament, traseişti, ofiţeri sau colaboratori ai Securităţii şi aşa mai departe", a spus acesta.

Nicușor Dan, de la Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, a spus că opinia societăţii civile a fost că este nevoie de un acord asupra noului prim-ministru, iar revendicările protestatarilor şi ONG-urile ar trebui să fie centralizate chiar la Palatul Cotroceni.

"Nu trebuie să ne grăbim să numim un premier. Trebuie să avem un acord politic pe nişte teme, la care oamenii din stradă să poată să participe, în două-trei săptămâni", a spus Nicuşor Dan.

La rândul său, Sorin Ioniţă, care reprezintă Expert Forum, a afirmat că o soluţie nu trebuie neapărat să mulţumească partidele, ci, în primul rând strada, dând şi de înţeles că din ecuaţia politică trebuie eliminată UNPR.

"În continuare credem că e mai bine ca preşedintele să-şi ia riscul să pună un prim-ministru foarte bun în sensul a ce cere strada, deci mai puţin consensual pentru partide, chiar cu riscul de a avea anticipate. (...) A guverna cu actualul Parlament, în care balamaua este aceea pe care o ştiţi şi orice partid mare care vrea să facă ceva trebuie să negocieze cu o formaţiune nealeasă şi care nu reprezintă decât serviciile secrete, este inacceptabil", a spus Sorin Ioniţă.

Un alt subiect discutat de societatea civilă cu preşedintele Iohannis a fost implicarea celor din stradă şi din ONG-uri în politică, potrivit jurnalistului Liviu Mihai, reprezentant al asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta.

"Preşedintele ne-a spus că dacă vrem o altă clasă politică să ne implicăm şi că ne va lua parteneri şi cu noi va încerca să construiască o altă clasă politică. (...) Ne-a invitat să intrăm în partide. Nu în partidele actuale, ci, eventual, să facem partide noi. Personal cred că este momentul cel mai bun", a spus Liviu Mihaiu, precizând că din interiorul sistemului se pot schimba lucrurile mult mai rapid.

Mai mult, Liviu Mihaiu i-a cerut şefului statului să facă din societatea civilă un partener oficial de discuţii. "L-am rugat pe preşedintele Iohannis să facă din societatea civilă un partener oficială, nu de catastrofă. Nu (...) atunci când e bine să dai în poză cu reprezentanţii ei", a spus jurnalistul.

Apelul a fost reluat şi de Sorin Ioniţă (Expert Forum), care a cerut un "mecanism transparent" de selectare a celor care participă la consultări, şi nu în modul în care a fost organizată discuţia de vineri.

Pe de altă parte, reprezentanţii societăţii civile au discutat cu preşedintele şi cazul tragediei de la clubul Colectiv, mai mulţi participanţi exprimându-şi îngrijorarea că o astfel de situaţie se poate repeta.

"Este nevoie în primul rând, înainte de discuţiile despre politică şi administraţie, ca domnul preşedinte să nu uite că sunt probleme nerezolvate referitoare la riscurile ca o tragedie ca cea produsă în Colectiv să se repete. Ne referim la reglementări, la norme", a afirmat Mihai Dragoş, preşedintele Consiliului Tineretului din România.

Despre acest subiect a vorbit şi jurnalistul Liviu Mihaiu, care a susţinut că este şi o problemă a "elitei" culturale din România. "Oamenii cântă în beciuri şi în improvizaţii. Este şi o consecinţă a lipsei de interes din punct de vedere cultural a elitelor care ne conduc ţara", a spus acesta.

Pe de altă parte, participanţii au cerut, în mai multe rânduri, schimbarea modului de funcţionare a unor instituţii, precum Avocatul Poporului, care trebuie depolitizată cum totul, dar şi CNA sau Consiliul Economic şi Social.

La discuţii a fost invitat şi Dragoş Slăvescu, medic chirurg, care a spus că reprezintă "breasla personalului medical care doreşte schimbarea sistemului".

"Principala problemă care a stârnit mişcarea de stradă este clară, este corupţia financiară, dar mai ales corupţia morală. Avem probleme datorită faptului că nu există lideri care pot fi urmaţi şi avem o criză de identitate naţională"; a spus acesta, adăugând că i-a propus preşedintelui o lege prin care să existe o răspundere personală în toate domeniile de activitate.

De la discuţiile cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi ai protestatarilor a lipsit şeful Cancelariei prezidenţiale, Dan Mihalache, care a fost prezent la toate consultările cu partidele, dar este contestat de o serie de voci din societatea civilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici