- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (31.05.2016, 12:18)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Softul de pe tabletele din secţiile de votare, conectat la Poliţie pentru a preveni votul ilegal - VIDEO
Reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS) au prezentat marţi sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, conectat la sistemul MAI, tentativele de fraudă urmând a fi anchetate de poliţişti.
Urmărește
3214 afișări
Concret, unui alegător îi va fi scanat Codul Numeric Personal, operaţiune care va fi înregistrată în sistem şi care va semnala celor din secţia de votare, dar şi poliţiştilor dacă alegătorul încearcă să voteze de mai multe ori.
"Pe baza unei convenţii între AEP, STS şi MAI se va instala o extensie a sistemului la centrul operativ de comandă de la MAI şi toate cazurile, tentativele de vot ilegal, cazurile de afluenţă mare de alegători care se pot întâmpla în ziua votării pot fi semnalate cu promptitudine MAI, care prin echipajele mobile pe care le are dispuse în ţară va lua măsurile care se impun. Dacă avem un alergător care încearcă să voteze de două ori acesta se va întâlni mai întâi cu poliţiştii de acolo din zonă care vor cerceta cazurile respective şi dacă se dovedeşte prin cercetările preliminare efectuate că nu a mai votat - prin legătură cu secţia de votare de unde a venit mesajul ar mai fi votat - respectivul alegător va fi lăsat să voteze. Nu recomand nimănui să încercerce să voteze ilegal", a declarat purtătorul de cuvânt al AEP, Marian Muhuleţ.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Prag depăşit. Peste 150.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
Atenţionare de călătorie în Italia din cauza unei greve în transportul feroviar
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
El a mai spus că nu există riscul să se blocheze sistemul în integralitatea lui.
"Riscul să pice comunicaţia într-o şcoală sau într-o localitate poate exista. Fiecare tabletă are o cartelă GSM care funcţionează în 3G de la operatorii de telefonie mobilă din ţară şi acestea au fost instalate de STS în funcţie de puterea reţelelor pe care le au în diferite zone fiecare dintre aceşti operatori. În şcoli există în majoritatea şcolilor internet wireless (...) Pe toate tabletele, printr-o verificare a locaţiilor făcute de STS, au fost indexate toate reţelele de internet wi-fi existente la nivelul şcolilor, acolo nu există wi-fi au fost instalate routere, echipamente de comunicaţii specifice. Practic dacă internetul de pe cartelă pică se trece autormat pe wi-fi existent în locaţia respectivă", a explicat Muhuleţ.
Purtătorul de cuvânt al AEP a precizat că, la nivel naţional, există o rezervă de tablete şi de operatori.
"Există peste numărul de 18.616 încă 20% aflaţi în rezervă care se vor afla la sediile birourilor electorale de circumscripţie în fiecare localitate pentru a interveni în astfel de cazuri sau în cazuri de forţă majoră. Într-o secţie de votare de principiu este o singură tabletă. În cazul în care vom constata că pe un anumit flux orar se prezintă un număr mare de alegători (...) acolo avem posibilitatea să trimitem şi o a doua tabletă la secţia respectivă. Dacă se strică există o rezervă de 20% de astfel de tablete care pot fi folosite în funcţie de necesităţi", a menţionat Marian Muhuleţ.
El a subliniat că, în urma testelor efectuate, timpul de procesare a votării este mai mic cu o treime faţă de alegerile precedentă, deoarece, după scanarea CNP-ului, softul va indica poziţia exactă pe liste a alegătorului.
Citeşte şi: Raluca Prună: Mi-ar fi plăcut să am oportunitatea să discut cu avocaţii, am să merg să vorbesc cu ei
Citeşte şi: Gorghiu, apel către MAI: Am semnale nefericite din Ferentari. Se plănuieşte cumpărarea de voturi
Citeşte şi: Tăriceanu: Iohannis să se consulte cu partidele şi să informeze Parlamentul privind summitul NATO
Citeşte şi: Dragnea ironizează lipsa de reacţie a lui Iohannis după ameninţările lui Putin: S-a dus la maraton
Citește pe alephnews.ro: Moscova nu are bani nici să câștige războiul cu Ucraina, nici să piardă. Care este situația economică a Rusiei
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe