Sorin Cîmpeanu, desemnat PREMIER INTERIMAR de Klaus Iohannis. Miniştrii au fost convocaţi la o şedinţă informală
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că l-a desemnat pe ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, drept premier interimar, după ce Victor Ponta şi-a depus, miercuri, mandatul, la presiunea străzii. Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, că i-a convocat pe toţi miniştri la o şedinţă informală, care va avea loc joi la ora 16.00 la sediul Guvernului.
Sorin Cîmpeanu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
"Astăzi (joi - n.r) voi convoca o şedinţă informală cu toţi membrii Guvernului, urmând ca de săptămâna viitoare să intrăm într-un ritm normal cu şedinţe de Guvern planificate miercura de ora 12:00", a declarat prim-ministrul interimar Sorin Cîmpeanu, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
Sorin Cîmpeanu, desemnat premier interimar de Klaus Iohannis
”Am acceptat demisia premierului Victor Ponta. Am decis astăzi să îl numesc în poziţia de premier interimar pe ministrul Sorin Cîmpeanu”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
-
Sondaj Avangarde: Care este intenţia de vot a românilor în 2025 şi în ce candidaţi au încredere pentru prezidenţiale?
-
Biden a graţiat cinci membri ai familiei sale în ultimele minute de mandat
-
Trump anunţă primele măsuri: Stare de urgenţă energetică naţională în SUA / Tarife şi impozite pentru ţările străine / Cartelurile desemnate drept organizaţii teroriste străine
Miercuri, după ce a anunţat depunerea mandatului de către cabinetul său, la presiunea străzii, Victor Ponta l-a propus pe ministrul Apărării Mircea Duşă pentru preluarea interimatului până la formarea unui nou guvern.
Potrivit Constituţiei, în cazul demisiei premierului preşedintele va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern.
La ora 15.00 începe prima rundă de consultări cu partidele pentru desemnarea premierului
Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, joi, începând cu ora 15.00, cu partidele parlamentare, pe care le-a invitat la consultări pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru, primele chemate la Cotroceni fiind PSD, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, în timp ce vineri are loc o a doua rundă de consultări.
Chemarea partidelor la consultări pe o perioadă de două zile este o premieră, până acum toate rundele de negocieri având loc pe parcursul unei singure zile.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, miercuri seară, o scrisoare preşedinţilor partidelor parlamentare, pe care îi invită la consultări pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.
Consultările vor începe joi, la ora 15.00, cu PSD, urmând ca PNL să intre la consultări la ora 17.00, UDMR la ora 18.00 şi minorităţile la ora 19.00.
La ora 16.00, Klaus Iohannis avea anunţată deja o ceremonie de decorare a Colegiului Juridic franco-român de studii europene.
Consultările vor continua vineri, când la Palatul Cotroceni vor fi chemaţi liderii UNPR, de la ora 11.30, şi ALDE, de la ora 12.30.
Fiecare delegaţie va fi formată din maximum cinci membri, se precizează în scrisoarea adresată de preşedinte liderilor partidelor parlamentare.
Miercuri, premierul Victor Ponta a anunţat că îşi depune mandatul şi că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă.
La scurt timp, PNL s-a întrunit în şedinţă, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga anunţând apoi că partidul cere organizarea alegerilor anticipate şi cheamă partidele la discuţii.
Soluţia propusă de PNL este respinsă însă de liderii actualei coaliţii. Liviu Dragnea a anunţat că PSD nu vrea alegeri anticipate, cum a propus PNL, pentru că acest lucru ar însemna instabilitate pentru următoarele luni, el afirmând că aşteaptă să fie chemaţi la consultări de preşedinte pentru a-i face acestuia o propunere de premier care să aibă susţinere în Parlament. El a mai spus că actuala coaliţie are în continuare majoritate în Parlament şi că PSD vrea în continuare să îşi asume guvernarea.
La ora 17.00, preşedintele Iohannis a susţinut o conferinţă de presă cîn care a spus că după accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină tragedia din Clubul Colectiv a atins nervul naţiunii române, arătând că Guvernul a demisionat foarte târziu şi că a fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se întâmple.
El a mai spus că vrea să termine în această săptămână prima rundă de consultări cu partidele parlamentare, iar după aceea va expune primele concluzii şi opinia sa în ce priveşte demersul ulterior.
Miercuri seară, peste 30.000 de oameni au protestat în Capitală, alte câteva mii de persoane protestând în marile oraşe.
Chemarea la protest a fost făcută tot pe Facebook, ca şi marţi, când zeci de mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere demisiile lui Victor Ponta, Gabriel Oprea şi Cristian Popescu Piedone. Miercuri, iiniţiatorii au anunţat că doar câteva demisii nu rezolvă problemele de fond ale sistemului şi că trebuie să reacţioneze public la nereguli. Ei spun că acum bucureştenii trebuie ”să ceară un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici”.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:52
-
ieri, 22:48
Netanyahu îl felicită pe Trump: Vom începe o nouă eră de pace şi prosperitate