SUA: Revizuirea legii achiziţiilor publice, prevenirea conflictului de interese pot combate corupţia

O revizuire adecvată a regulilor privind achiziţiile publice şi aplicarea unui sistem de prevenţie pentru identificarea conflictelor de interese vor ajuta România să combată practicile de corupţie în achiziţiile publice, a declarat Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson.

Urmărește
597 afișări
Imaginea articolului SUA: Revizuirea legii achiziţiilor publice, prevenirea conflictului de interese pot combate corupţia

Dean Thompson (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

El a semnat, miercuri, împreună cu Radu Puchiu, secretar de stat în Cancelaria premierului, un Memorandum de înţelegere pentru un nou parteneriat în cadrul „Global Procurement Initiative: Understanding Best Value – GPI” (Iniţiativa Globală privind Achiziţiile Publice: identificarea celei mai bune valori), în baza căruia Agenţia americană pentru Comerţ şi Dezvoltare va pregăti 50 de reprezentanţi ai instituţiilor româneşti în procedurile de achiziţii publice, pentru obţinerea celei mai bune valori şi includerea unei analize a costurilor ciclului de viaţă, într-un seminar de trei zile cu profesori de la Washington.

Sistemul de prevenţie invocat de către oficialul american va fi derulat împreună cu Agenţia Naţională de Integritate.

"Necesitatea ca România să transpună directivele Uniunii Europene în legislaţia privind achiziţiile publice solicită crearea unui cadru legal care să permită managerilor autorităţilor publice şi entităţilor de stat să ia cele mai bune decizii în ce priveşte achiziţiile lor (...) În plus, o revizuire adecvată a regulilor privind achiziţiile publice şi aplicarea sistemului de prevenţie PREVENT pentru identificarea conflictelor de interese vor ajuta România să combată practicile de corupţie în achiziţiile publice. Achiziţiile publice sunt o parte esenţială a asigurării supremaţiei legii în economie şi în instituţiile din domeniu, asigurând creşterea susţinută a României şi luptând împotriva corupţiei", a spus Thompson.

El a arătat în context că fondurile publice trebuie utilizate pentru achiziţionarea de tehnologie de ultimă oră, care va asigura eficienţă pe durata ciclului de viaţă, şi renunţarea la abordarea actuală a celui mai mic preţ.

"Studii de fezabilitate depăşite sau superficiale şi o reticenţă a autorităţilor contractante de a accepta soluţii alternative poate conduce la achiziţionarea de tehnologii învechite, care presupun costuri mai mari de întreţinere şi de administrare pe perioada ciclului de viaţă. (...) Pentru reprezentanţii instituţiilor implicaţi în achiziţiile publice, aprecierea costurilor pe perioada ciclului de viaţă şi asigurarea unor condiţii egale atât pentru companiile cunoscute, cât şi pentru cele care oferă tehnologii noi şi inovatoare, vor aduce un plus de valoare pentru banii publici cheltuiţi şi o mai mare eficienţă a investiţiilor din bani publici.", a mai spus diplomatul american.

Thompson a mai arătat că, pe măsură ce România îşi revizuieşte legislaţia în domeniul achiziţiilor publice şi schimbă instituţiile decidente, încurajează începerea de consultări reale cu toate părţile implicate, deoarece ele pot oferi contribuţii semnificative şi vor dori să obţină asigurări din partea autorităţilor că opiniile lor sunt luate în considerare.

Prezent la ceremonia de semnare, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat că în următoarele două săptămâni Strategia Naţională privind Achiziţiile Publice va fi aprobată de Comisia Europeană, fiind o condiţie pentru utilizarea fondurilor europene în noul exerciţiu financiar european.

Teodorovici a reafirmat că până la finalul lunii iunie va fi lansat pentru consultare publică, pe perioada verii, noul pachet legislativ care transpune directiva europeană în domeniu, astfel încât noile reglmentări să fie aprobate în sesiunea de toamnă a Parlamentului. Pachetul, a arătat ministrul Finanţelor, va cuprinde patru legi care au în vedere achiziţiile publice, utilităţile publice, contestarea şi concesiunile.

Ministrul a mai spus că structura Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice va fi reglementată în luna iulie printr-o hotărâre de Guvern, dorindu-se o structură "mult mai suplă" şi "mai eneregică".

Teodorovici a insistat că elementul cheie al sistemului de achziţii în reprezintă resursa umană. În contextul în care seminarele oferite prin programul USTDA au o durată de trei zile, ministrul de Finanţe şi-a exprimat speranţa că inclusiv prin seminarele USTDA se vor forma specialişti autentici, şi nu pseudo-specialişti cu diplome obţinute după "un seminar de cinci zile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici