- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.11.2011, 20:18)
- Adelina Dragomir ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sulfina Barbu consideră că premierul Boc este mai bun decât Berlusconi şi Papandreou
Premierul României, Emil Boc, este mai bun decât fostul premier al Greciei Giorgios Papandreou şi decât prim-ministrul demisionar al Italiei, Silvio Berlusconi, a declarat Sulfina Barbu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, la Interviurile Gândul.
Urmărește
205 afișări
Sulfina Barbu consideră că premierul Boc este mai bun decât Berlusconi şi Papandreou (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
Motivul este, după cum susţine Barbu, că Emil Boc a avut curajul de a impune măsuri de austeritate în ciuda sacrificiului politic pe care l-a făcut.
"Realităţile economice ne arată un lucru: politicienii care nu au curaj să ia măsuri, sau care sunt chiar populişti şi demagogi, trebuie să plece. Mă refer aici la lucruri concrete. Primul ministru, cu guvernul din Grecia au trebuit să plece. Domnul Berlusconi, în Italia, trebuie să plece", a declarat Barbu pentru Gândul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
Ministrul a adăugat că cele două demisii, una deja depusă şi alta anunţată, în Grecia, respectiv Italia, sunt "un semnal pentru politicieni, la nivel european, că, atunci când eşti populist, când nu vrei să vezi că realităţile îţi impun nişte măsuri pe care trebuie să le susţii, pleci din politică".
Întrebată de Gândul dacă nu se poate vorbi despre acelaşi lucru şi în România, respectiv despre retragerea din politică a celor care nu au avut rezultate, inclusiv a premierului Emil Boc, Barbu a răspuns că "premierul Emil Boc a fost atât de criticat în anii trecuţi pentru măsurile pe care le-a luat, astfel încât a făcut contrariul domnului Berlusconi".
"A avut un comportament contrar comportamentului lui Berlusconi sau al lui Papandreou, din Grecia", a adăugat ea.
Guvernul Boc are un plan B privind execuţia bugetară de anul viitor, în cazul în care pe plan extern vor avea loc evenimente deosebite, cum ar fi ieşirea Greciei din zona euro sau intrarea în incapacitate de plată a Italie, mai explică ministrul Muncii.
Acest plan B implică funcţionarea statului, respectiv o execuţie bugetară, în baza celor mai mici estimări ale principalilor indicatori pe care este fundamentat bugetul, respectiv creşterea economică şi deficitul bugetar.
"Planul B, pentru ce este mai rău, este următorul: menţinerea datelor pe care le avem în buget şi pentru a doua jumătate a anului următor şi accesarea banilor pe care îi avem prin acordul cu Fondul Monetar şi Comisia Europeană", a declarat Barbu.
Conform datelor prezentate la sfârşitul săptămânii trecute de preşedintele Traian Băsescu, confirmate ulterior de oficialii FMI şi CE, bugetul pe anul viitor este fundamentat pe o creştere economică de 1,7%-2,7% din PIB şi pe un deficit bugetar de 1,9% din PIB care poate urca, dacă economia va merge bine, până la 2,5% din PIB pe metodologia ESA 95, agreată de Uniunea Europeană. Conform metodologiei "cash" folosită până acum de către guvernele României, deficitul bugetar este calculat în funcţie de veniturile obţinute şi de cheltuielile efective, respectiv de "chitanţele tăiate". Metodologic ESA 95 include la cheltuieli şi cele pentru care nu s-a tăiat încă factura, respectiv include şi angajamentele de plată, nu numai plăţile efective.
Întrebată de ce Guvernul Boc nu a redus şi mai mult ţinta de deficit bugetar, eventual până la 0% din PIB, ministrul Muncii a declarat că acest lucru ar fi sufocat economia, respectiv că ar fi afectat creşterea economică.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe