Szilagyi: Proiectul de autonomie al UDMR a preluat mecanic modelul Tirolului se Sud, fără adaptări

Candidatul PPMT la Preşedinţie Szilagyi Zsolt afirmă că în proiectul de autonomie prezentat de UDMR au fost preluate "mecanic" multe părţi din modelul aplicat în Tirolul de Sud, fără să fie adaptate la realitate, adăugând că el nu a trimis sugestii Uniunii deoarece aceasta refuză dialogul.

Urmărește
239 afișări
Imaginea articolului Szilagyi: Proiectul de autonomie al UDMR a preluat mecanic modelul Tirolului se Sud, fără adaptări

Szilagyi: Proiectul de autonomie al UDMR a preluat mecanic modelul Tirolului se Sud, fără adaptări (Imagine: Mediafax Foto)

Szilagyi Zsolt a declarat, după conferinţa intitulată “Proiecte de autonomie şi regionalismul pe masa reprezentanţei politice”, organizată la Târgu Mureş de către PPMT, CNS, CNMT şi Institutul "Balvanyos", că au fost analizate "exemplele viabile care sunt funcţionale în ţările UE”.

Szilagyi a afirmat că PPMT propune o regionalizare şi o descentralizare profundă, o federalizare a României "pe reţeta" Austriei, Germaniei sau a Elveţiei, dar şi celelalte modele prezentate de invitaţi, din Tirolul de Sud şi Insulele Auland, pot constitui "o busolă”. Liderul PPMT susţine, însă, că diferitele modele trebuie adaptate, iar "modelul tirolian poate fi adaptat în Transilvania”.

El a criticat proiectul de autonomie prezentat de UDMR, ca fiind "bazat pe copy paste”, fără o adaptare la realitate.

"Au preluat foarte multe lucruri în mod mecanic, fără să se gândească la o adaptare flexibilă la realităţile noastre. Proiectul lor este o bază de pornire, noi suntem gata la o dezbatere pe marginea acestor proiecte. Trebuie văzut că aplicarea autonomiilor nu este o chestiune rezervată pentru maghiari, mă gândesc la parteneriatul cu românii din Transilvania, cu saşii şi aşa mai departe. Cred că autonomiile ar fi un proiect solidar al ardelenilor, de asta zicem noi «transilvanizarea României»”, a spus Szilagyi Zsolt.

Acesta a adăugat că, din câte a înţeles, reprezentanţii UDMR sunt dispuşi să modifice proiectul prezentat, însă deocamdată refuză un dialog pe această temă.

"Nu am trimis sugestii, fiindcă domnul Kelemen Hunor a refuzat dialogul. Noi l-am invitat de trei ori. Pe de altă parte, a lansat ideea că pornesc o dezbatere publică. E greu să ai o dezbatere publică, dacă refuzi dialogul”, a mai spus Szilagyi Zsolt.

La rândul său, politologul Bakk Miklos, conferenţiar la Universitatea "Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, a afirmat că proiectul UDMR ”a copiat exact de unde nu trebuia să ia” din reglementările referitoare la autonomia Tirolului de Sud.

"Proiectul UDMR, exact de acolo ia, unde, după părerea mea, nu trebuia să ia, şi anume competenţele legislative, care nu sunt posibile, preluate aşa, cu metoda copy paste, pentru că sistemul constituţional din Italia este complet diferit. Acolo puterea legislativă este împărţită între stat şi regiuni; la noi, statul român este cel care deţine în mod unic, conform concepţiei suveranităţii, puterea legislativă. Deci adoptarea sistemului tirolez, din punctul de vedere al competenţelor, cu o copiere grosieră, nu este posibilă. Nu pot fi transplantate acele competenţe legislative care există acolo. Pe lângă aceasta, nu apar în proiectul UDMR acele soluţii care reglementează relaţia dintre cele două comunităţi, pe teritoriul autonom, respectiv sistemul aşa-ziselor «cote etnice»”, a spus Bakk Miklos.

Potriviti acestuia, în Tirolul de Sud se foloseşte un sistem de păstrare a evidenţei apartenenţei la grupurile lingvistice a persoanelor care acced la diferite funcţii publice "ca să se păstreze proporţionalitatea, deci niciuna dintre comunităţi să nu simtă că cealaltă comunitate a acaparat o putere mult prea mare, peste măsura prezenţei în teritoriul respectiv, în dauna celeilalte”.

În opinia lui Bakk, faptul că UDMR a prezentat acest proiect recent se explică prin existenţa unei "competiţii” între diferitele forţe politice maghiare, situaţie în care Uniunea "şi-a dat seama că pierde teren strategic dacă nu se ocupă de problema autonomiei”.

Conferinţa intitulată “Proiecte de autonomie şi regionalismul pe masa reprezentanţei politice” organizată de PPMT, CNS, CNMT şi Institutul "Balvanyos" a reunit la Târgu Mureş aproape o sută de participanţi, care au dezbătut modelele de autonomie existente în Europa şi oportunitatea adoptării unei astfel de soluţii în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici