- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu a lăudat proiectul Guvernului Boc de ajutorare a R. Moldova
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a lăudat, luni, în şedinţa Birourilor reunite, proiectul Guvernului Boc privind ajutorarea R. Moldova cu suma de 100 de milioane de euro pentru a putea trece peste dificultăţile economice, dar şi pentru a nu se trezi cu o "răsturnare" a situaţiei politice.
Tăriceanu a lăudat proiectul Guvernului Boc de ajutorare a R. Moldova (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)
Discuţiile despre Republica Moldova au fost declanşate, potrivit stenogramei şedinţei Birourilor Permanente reunite, de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, care a ţinut să spună că a pregătit un material pe care doreşte să îl completeze împreună cu conducerea Camerei în vederea semnării unui nou document privind relaţia parlamentară Bucureşti-Chişinău.
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a ţinut să relateze despre vizita sa la Chişinău, din 27 martie, informându-l pe Geoană că a discutat cu preşedintele interimar al R.Moldova despre "reactivarea comisiei parlamentare Bucureşti-Chişinău", hotărând "semnarea reactivării acestei comisii la Bucureşti", punct care se va afla în programul vizitei lui Mihai Ghimpu şi menţionând că nu ştie de ce Senatul nu a fost informat în această privinţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
În contextul acestor discuţii, liderul deputaţilor PNL, fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că şi pe el îl bucură foarte mult că relaţiile politice cu Republica Moldova încep să cunoască un alt drum.
"Şi, în acelaşi timp, vă spun că simt nevoit să atrag atenţia asupra situaţiei politice din Moldova, care rămâne extrem de delicată, şi în continuare această situaţie este periclitată de evoluţia economică a Moldovei pe de o parte, precum şi de încercările adversarilor europenizării Moldovei de a bloca o anumită perspectivă europeană şi o perspectivă de apropiere cu România", a spus Tăriceanu precizând că la întâlnirea informală de la MAE a foştilor miniştri de Externe şi a foştilor preşedinţi, concluzia privind Republica Mordova a fost că "actuala coaliţie politică este extrem de fragilă şi supusă multor ameninţări", având nevoie de un mesaj din partea României de menţinere a unităţii.
Liberalul a menţionat că "această susţinere politică" şi "sfatul fierbinte de a-şi menţine unitatea" reprezintă cel mai important lucru pe care îl poate acorda România, menţionând că proiectul Guvernului Boc de ajutorare a Republicii Moldova cu 100 de milioane de euro e un factor important care ar putea împiedica răsturnarea situaţei politice prezente.
"Există anumite tendinţe centrifuge în interior şi cred că, dacă Guvernul va reuşi să ducă la bun sfârşit proiectul de ajutorare economică pe care am văzut că l-a iniţiat cu o sumă care, sigur, pentru România poate părea modestă, dar pentru Moldova este o sumă considerabilă, de 100 de milioane de euro, ar fi un factor extrem de important pentru ajutorarea politică a Moldovei în aşa fel încât să poată să treacă peste dificultăţile pe care le întâmpină în momentul de faţă în plan economic cu bine şi la viitoarele alegeri să nu ne trezim cu o răsturnare a situaţiei prezente", a conchis Tăriceanu.
Intervenţia acestuia a fost salutată de Mircea Geoană, care a spus că "există un interes şi pentru o formulă parlamentară de sprijinire în formatul de parteneriat estic" pentru Republica Moldova.
"Poate la un anumit moment cele două Camere ne-am putea gândi să încercăm să avem poate la Bucureşti un anumit format în care să dăm şi o dimensiune parlamentară pe lângă ceea ce fac Comisia Europeană, PE şi evident guvernele din ţările UE faţă de toţi cei şase de la răsărit, în care evident pentru noi Moldova are un loc central. Dar cred că este o dimensiune pe care o putem coordona şi sugestia doamnei preşedinte Anastase de a ne întâlni poate cu o anumită frecvenţă ar permite şi celor două Camere şi în plan extern şi în planul politicilor publice generale să ne sfătuim mai frecvent şi să încercăm să nu mai mergem pe căi total separate", a conchis Geoană.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO