Tăriceanu acuză Guvernul Ungureanu de "incompetenţă incredibilă" în cazul privatizării Cuprumin

Fostul prim-ministru Călin Popescu Tăriceanu a declarat, joi, la Alba Iulia, că eşecul privind privatizarea companiei miniere Cuprumin Abrud "s-a datorat incompetenţei incredibile" şi "lipsei de experienţă" de care au dat dovadă ministerul şi ministrul Economiei din Guvernul Ungureanu.

Urmărește
283 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu acuză Guvernul Ungureanu de "incompetenţă incredibilă" în cazul privatizării Cuprumin

Tăriceanu acuză Guvernul Ungureanu de "incompetenţă incredibilă" în cazul privatizării Cuprumin (Imagine: Shutterstock)

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, într-o conferinţă de presă, că Guvernul Ungureanu nu şi-a luat măsurile de protecţie necesare în cazul privatizării companiei miniere Cuprumin Abrud, iar eşecul este atât vina fostului ministru al Economiei, cât şi a fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu.

"Privind Cuprumin, după părerea mea eşecul s-a datorat incompetenţei incredibile de care au dat dovadă ministerul şi ministrul Economiei din Guvernul Ungureanu care a pornit o privatizare ce în mod normal ar fi trebuit să decurgă în regulă dacă ministerul, Guvernul, şi aici este şi vina primului ministru, dar lipsa lor de experienţă şi-a spus cuvântul, dacă şi-ar fi luat măsurile de protecţie necesare. Despre ce este vorba? Un set de garanţii de bonitate a acestei firme", a spus Tăriceanu.

El a explicat că, în perioada în care a fost prim-ministru şi s-a negociat contractul cu Ford pentru privatizarea Uzinei de Automobile Craiova, companiei străine i s-a cerut o garanţie.

"Când s-a făcut privatizarea Uzinei de Automobile de la Craiova cu Ford, Fordul e un nume care face parte din primele cinci brand-uri internaţionale, nu este firma care a participat la licitaţia de la Cuprumin de care nu a auzit nimeni, şi cu toate acestea Fordul s-a angajat la o investiţie de 675 de milioane de euro şi prin contractul de privatizare li s-a cerut şi au acceptat să pună o garanţie de 675 de milioane de euro într-un cont alăturat, escrow account aşa se numeşte, aceasta este denumirea tehnică, care era garanţia de bună execuţie a contractului. Ford, deci nu o firmă necunoscută care vine şi pune un milion ca să participe la licitaţie şi după aia spune dă-mi nu ştiu cât, dar de fapt ei nu au niciun ban în cont şi flutură vântul pe acolo", a spus Tăriceanu.

Potrivit sursei citate, dacă fostul Guvern ar fi luat aceste măsuri, puteau fi eliminaţi anumiţi "jucători care nu sunt importanţi" şi care nu pot face faţă obligaţiilor.

"Dacă s-ar fi luat aceste măsuri probabil că jucători care nu sunt importanţi nu ar putea să facă faţă unor astfel de obligaţii şi noi nu ne-am fi trezit într-o astfel de situaţie extrem de neplăcută", a adăugat Tăriceanu.

Roman Copper a atacat în instanţă statul român, acuzând Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie că "a încetat unilateral discuţiile" cu firma canadiană pentru Cuprumin Abrud, deşi aceasta câştigase licitaţia pentru preluarea societăţii miniere.

Reluarea procesului de trecere în proprietate privată a Cuprumin a fost asumată în discuţiile cu FMI.

Cuprumin deţine exploatarea Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici