- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (13.11.2018, 18:30)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu, reacţie la raportul MCV: Comisia Europeană intră într-o zonă politică ce nu e justificată/ Despre rezoluţie: Un document dezechilibrat. Partea cu protocoalele a picat la un vot
Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat marţi, cu privire la raportul MCV critic la adresa României, că în momentul de faţă forul european intră într-o zonă politică ce nu e justificată, că raportul e unul cu precădere tehnic.
Urmărește
608 afișări
Tăriceanu: Comisia Europeană intră într-o zonă politică ce nu e justificată
"Daţi-mi voie să citesc întâi raportul, pentru că e destul deconsistent şi nu se poate expedia în doi timpi şi trei mişcări. CE intră într-o zonă politică care nu e justificată, pentru că raportul e unul cu precădere tehnic. Am văzut o serie de abordări politice care pun sub semnul întrebării modul în care CE lucrează cu statele membre", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând în MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Protest la Universitate, în București, față de Călin Georgescu: „Iubirea de țară nu e legionară”
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
„În ultimele 12 luni, România a luat anumite măsuri pentru implementarea recomandărilor formulate de Comisia Europeană în ianuarie 2017. Cu toate acestea, raportul de evaluare din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor (...)", se arată în raportul elaborat de Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
Despre rezoluţie: Un document dezechilibrat. Partea cu protocoalele a picat la un vot
Călin Popescu Tăriceanu a declarat, referitor la rezoluţia adoptată în PE, că va transmite colegilor din grupul ALDE faptul că este nemulţumit de vot, susţinând că este curios cine ar fi putut să intervină să scoată amendamentul legat de protocoale, iar apoi să-l pice la un vot.
"Colegele mele din ALDE, Renate Weber şil Norica Nicolai au votat împotriva rezoluţiei. Această rezoluţie e făcută fără să existe o poziţie echilibrată a oficialităţilor române, fie Guvern, Parlament. E un document total dezechilibrat, subiectiv şi pe mine mă dezamăgeşte profund. Voi trimite azi, mâine, colegilor din ALDE pentru a-mi exprima nemulţumirea. O să văd lista celor care au votat de la ALDE", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
"La punctul 4 ridică legimitatea protocoalelor secrete. Aceasta a dispărut. Colegele mele din ALDE au solicitat vot şi acest amendament a picat la un vot. Nu ştiu cine a avut o mână atât de lungă şi de eficientă pentru a convinge majoritatea din PE să scoată această referire. Una dintre explicaţii este de dorinţa de a feri CE de acest critici, pentru că acest cancer care s-a dezvoltat în societatea românească cu protocoalele între servicii şi instituţii din justiţie ori s-a făcut cu ştirea CE care s-a făcut că nu vede, ori s-a făcut fără ştirea ei, lucru la fel de grav. Eu vreau să ştiu exact care sunt acele prevederi care fac Comisia să facă un pas înapoi", a mai spus preşedintele Senatului.
Potrivit punctul 4 la care face referire Călin Popescu Tăriceanu, se cerea denunţarea publică de către autorităţile de la Bucureşti, inclusiv preşedintele ţării, a protocoalelor secrete. Totodată, se făcea referire la ingtrarea în legalitate şi la introducerea unui mecanism transparent.
Ulterior, punctul 4 al acestui amendament a dispărut dintre propunerile supuse la vot.
"Sunt curios să văd structura votului în PE. Mi se pare extrem de grav ca europarlamentarii români să voteze pentru această rezoluţie. Încearcă să exporte aceste lucruri în exterior cu consecinţele valabile pentru imaginea României",a mai spus Tăriceanu.
Parlamentul European a adoptat, marţi, proiectul de rezoluţie prin care exprimă preocupare privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare în România. Textul rezoluţiei semnalează îngrijorarea Parlamentului European privind modificarea legislaţiei penale şi judiciare, avertizând că există riscul subminării independenţei justiţiei şi a acţiunilor anticorupţie.
Tăriceanu, despre ridicarea MCV pentru Bulgaria: Nu e o ţară în care există corupţie
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, referitor la posibilitatea ridicării MCV pentru Bulgaria în anul 2019, că aceasta nu e o ţară în care există corupţie, iar măsurile Mecanismului de Cooperare şi Verificare au avut succes pentru că nu au avut ce rezolva.
"Nu s-a ridicat mecanismul nici în cazul Bulgariei. E o explicaţie simplă, Bulgaria nu e o ţară în care există corupţie, deci nu se vorbeşte despre corupţie, iar măsurile care s-au luat au avut succes pentru că nu au avut ce să rezolve", a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, marţi la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.
Monitorizarea Bulgariei în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) s-ar putea încheia în anul 2019, a declarat marţi Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene.
"Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, a fixat obiectivul încheierii procedurii MCV la sfârşitul actualului mandat. (...) În cazul Bulgariei, raportul observă progrese constante înregistrate de Bulgaria pentru îndeplinirea recomandărilor. Unele recomandări pot fi considerate implementate, altele sunt aproape de implementare (...). Dacă aceste tendinţe pozitive continuă, iar Bulgaria menţine acest parcurs în mod sustenabil şi ireversibil, Comisia Europeană este încrezătoare că prcedura MCV în cazul Bulgariei poate fi încheiată înainte de sfârşitul actualului mandat al Comisiei Europene", a declarat Frans Timmermans.
Citește pe alephnews.ro: BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Iohannis anunţă că va analiza numirea lui Florea şi revocarea lui Lazăr „în lumina” recomandărilor din raportul MCV
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
BREAKING NEWS: Ciolacu demisionează de la conducerea PSD după rezultatele alegerilor prezidențiale din primul tur. „Cine e vinovat?” – „Eu!”
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:21
-
astăzi, 21:18
Predoiu a avut discuţii cu directorul Frontex despre aderarea României la Schengen terestru