Tăriceanu, despre faptul că Iohannis nu-l schimbă pe Lazăr: Mi se pare o atitudine de complicitate/ Europarlamentar ALDE: De ce i s-a permis domnului Augustin Lazăr să încalce legea?

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, duminică, la Timişoara, că preşedintele Klaus Iohannis are o „atitudine de complicitate”, în condiţiile în care nu îl revocă din funcţie pe procurorul general şi a criticat Societatea Timişoara pentru că îi va da un premiu lui Lazăr.

Urmărește
497 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, despre faptul că Iohannis nu-l schimbă pe Lazăr: Mi se pare o atitudine de complicitate/ Europarlamentar ALDE: De ce i s-a permis domnului Augustin Lazăr să încalce legea?

Tăriceanu, despre faptul că Iohannis nu-l schimbă pe Lazăr: Mi se pare o atitudine de complicitate

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, a afirmat, duminică, la Timişoara, că gestul Societăţii Timişoara de a-i acorda un premiu procurorului general Augustin Lazăr aduce o „atingere memoriei” celor care au murit în timpul Revoluţiei din Decembrie 1989.

„Astăzi, mă uit la prezent, mă uit la Timişoara şi văd ceva pentru mine incredibil, care mă face să fiu foarte trist. Atitudinea Societăţii Timişoara, care-l premiază pe procurorul general al României. Eu, ca liberal, am crezut întotdeauna că statul de drept se fundamentează pe instituţiile care apără drepturile şi libertăţile cetăţenilor, nu pe instrumentele represive ale statului. Cum să premiezi un procuror care a călcat în picioare cele mai elementare drepturi ale luptătorilor anticomunişti din perioada anilor ‘80?. Pentru mine acest lucru este dezamăgitor şi fac un apel la membrii Societăţii Timişoara să reflecteze bine cu privire la oportunitatea acestui gest, care are o încărcătură politică şi care fără îndoială aduce o serioasă atingere memoriei celor care s-au sacrificat pentru idealurile libertăţii”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Ulterior, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul ALDE a spus că Augustin Lazăr reprezintă un „torţionar al regimului comunist” şi o „pârghie” prin care erau închise vocile disidenţilor.

„Astăzi, Societatea Timişoara pare să nu mai fie de recunoscut pentru mine, pentru că vrea să premieze procurorul general al României, care este un torţionar al regimului comunist şi lucrul acesta chiar nu pot să-l înţeleg, nicio explicaţie nu-mi vine în minte şi nici nu am auzit vreo explicaţie logică a acestui gest. Pentru că, în accepţiunea mea de liberal, înseamnă că trebuie să militezi pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor, că statul de drept e acel stat care se bazează pe instituţii puternice menite să apere aceste drepturi şi nu pe instituţiile represive ale statului, care sunt reprezentate de procuratură. Discutăm de ceva concret, adică procurorul general al României, la 30 de ani de la căderea comunismului, este o pârghie prin care regimul de atunci închidea vocile disidenţilor şi el ajunge să conducă procuratura, să împartă dreptatea şi să fie un reper moral în societate. Regret decizia Societăţii Timişoara de a-l premia pe acest domn, i-am cerut şi preşedintelui Iohannis să procedeze de îndată la revocarea lui”, a adăugat Călin Popescu Tăriceanu.

De asemenea, liderul ALDE a afirmat că preşedintele Klaus Iohannis are o atitudine de complicitate, în condiţiile în care nu îl revocă din funcţie pe Augustin Lazăr.

„Sigur că m-aş fi aşteptat din partea preşedintelui actual al ţării, care se declară anticomunist, să sancţioneze imediat la aflarea acestei veşti situaţia de la Ministerul Public şi să-l revoce pe domnul Lazăr, lucru pe care văd că nu-l face şi nici nu dă semne că l-ar preocupa câtuşi de puţin. Această atitudine mi se pare una de complicitate cu ceea ce s-a întâmplat înainte de 1989 şi nu vreau să consimţim şi noi la această complicitate”, a conchis Călin Popescu Tăriceanu.

Norica Nicolai: Lazăr nu putea fi membru al comisiei de eliberare condiţionată

Procurorul general Augustin Lazăr nu ar fi putut să fie membru al comisiei de eliberare condiţionată înainte de 1989, astfel că s-a încălcat legea prin numirea lui la închisoarea din Aiud, spune europarlamentarul ALDE Norica Nicolai.

Norica Nicolai a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că în perioada comunistă a fost un procuror independent pentru că aşa a vrut, iar pe cei care au dorit să colaboreze cu Securitatea „nu i-a împiedicat nimeni” să o facă.
 
„Sunt absolut de acord cu preşedintele Klaus Iohannis şi asta vine şi din experienţa mea profesională, în 2015, când a spus la CSM că fiecare procuror poate fi atât de independent cât vrea. Eu am vrut şi am fost foarte independentă în perioada comunistă, pentru că nu am acţionat în nicio comisie, pentru că niciodată nu am avut vreo influenţă din partea membrilor PCR şi a leadership-ului PCR. Dar dacă unii au vrut să colaboreze cu Securitatea, să ştiţi că nu i-a împiedicat nimeni. Ba chiar înţeleg că pentru anumite funcţii de conducere, pentru cele de procuror, şi noi am aflat târziu chestiunea asta, aveai nevoie de un aviz de la securitate”, a precizat Norica Nicolai.
 
De asemenea, europarlamentarul a adăugat că Augustin Lazăr nu ar fi avut dreptul să facă parte din comisia de eliberare condiţionată, pentru că era angajat în cadrul procuraturii locale, şi nu judeţene, aşa cum prevedea legislaţia de atunci.
 
„Nu am ce să-mi reproşez şi sunt absolut convinsă că şi domnul Lazăr ar fi putut să evite această colaborare dacă ar fi respectat minunata lege de la vremea respectivă. Pentru că potrivit Legii 23 de executare a pedepselor, domnul Lazăr, ca procuror în cadrul procuraturii locale, nu putea fi membru al comisiei de eliberare condiţionată, pentru că textul de lege spune clar că numai un procuror de la procuratura judeţeană. De ce i s-a permis domnului Lazăr să încalce legea? De ce l-au încurajat unii pe domnul Lazăr să încalce legea inclusiv la numire nu pot să ştiu, decât pot presupune că unii au avut interesul să aibă un om foarte sigur, pentru că în România vremurilor respective, la trei închisori aveau deţinuţi politici, printre care şi Aiud”, a declarat Norica Nicolai.
 
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici