„Ioan Mircea Paşcu, politician cu experienţă şi fost vicepreşedinte al Comisiei pentru Afaceri Externe a PE, a fost propus de Guvernul României să ia locul Corinei Creţu în postul de comisar european, până la finalul mandatului actualei Comisii Europene. Dl. Juncker nu s-a putut opune, deşi ar fi dorit, aşa că l-a acceptat pe Puiu Paşcu. Dar nu pe postul important deţinut de Corina Creţu, ci pur şi simplu fără portofoliu, ca şi pe Kadri Simson, propunerea Estoniei. Consecvenţă, nu glumă, aş zice…”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, sâmbătă, pe Facebook.
Liderul ALDE a amintit de cazul din iulie 1999, când în urma unui scandal de corupţie, a existat opoziţie a grupurilor din PE pentru numirea interimară a unor comisari europeni.
„Exact acum 20 de ani, în iulie 1999, după demisia tuturor comisarilor europeni din comisia Santer, urmare a unui uriaş scandal de corupţie, popularii domnului Juncker, pe atunci în frunte cu dl. Hans-Gert Pottering, au vrut să desemneze noi comisari cu un mandat de doar câteva luni. Opoziţia îndârjită a altor grupuri din Parlamentul European le-a blocat intenţia. Atunci, perioada rămasă din mandat nu era „prea scurtă” pentru populari, cum pretinde acum popularul domn Juncker”, a explicat Tăriceanu.
Acesta i-a transmis şefului statului Klaus Iohannis „să pună piciorul în prag” şi să susţină România.
„În fiecare zi avem indicii că, pe nesimţite, se trasează o nouă cortină între ţările din Vest şi cele din Estul Europei. S-a întâmplat aşa şi la desemnarea conducerii noii administraţii europene, se întâmplă cu permanentul dublu standard pe care îl aplică ţărilor nou intrate în UE. UE, ca o imensă moşie personală… P.S. Acum ar fi un moment bun pentru dl Klaus Werner Iohannis să pună piciorul în prag şi să-şi susţină ţara lui. (mă refer la România, ca să nu fie vreo confuzie)”.
Reacţia vine în contextul în care preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, consideră cele două propuneri de comisari europeni interimari, Ioan Mircea Paşcu şi Kadri Simson, competente pentru a ocupa acest post. Juncker a decis că propunerile de comisari nu vor avea alocate portofolii specifice în Executivul european.
Jean Claude Juncker a audiat, joi, cei doi candidaţi pentru funcţiile de comisari europeni, propuşi de Guvernele României şi Estoniei, potrivit sursei citate. Ca urmare a interviurilor, preşedintele CE a confirmat competenţele candidaţilor potrivit cerinţelor din Articolul 17(3) al Tratatului UE.
De asemenea, Juncker a decis să nu aloce portofolii specifice pentru cei doi candidaţi desemnaţi având în vedere perioada scurtă de mandat care mai rămâne până în toamnă, când va fi stabilită noua Comisie.