Călin Popescu Tăriceanu, despre racolarea oamenilor din ALDE: O manevră de tip mafiot/ “Surpriză, Meleşcanu, Graţiela, ceilalţi, toti au votat pentru ieşirea de guvernare”/ Ce spune despre candidatul Mircea Diaconu | VIDEO

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat sâmbătă, la Şcoala Politică de Vară a tineretului ALDE, de la Jupiter, că racolarea de oameni din ALDE a fost "a fost o manevră de tip mafiot", spunând că cei care au trădat- Graţiela Gavrilescu, Meleşcanu- votaseră ieşirea de guvernare.

Urmărește
2431 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu, despre racolarea oamenilor din ALDE: O manevră de tip mafiot/ “Surpriză, Meleşcanu, Graţiela, ceilalţi, toti au votat pentru ieşirea de guvernare”/ Ce spune despre candidatul Mircea Diaconu | VIDEO

Călin Popescu Tăriceanu, despre racolarea oamenilor din ALDE: O manevră de tip mafiot/ “Surpriză, Meleşcanu, Graţiela, ceilalţi, toti au votat pentru ieşirea de guvernare” | VIDEO

"Sigur convenisem ca la prezidenţiale să avem un candidat comun. Am avut o discuţie cu doamna Dăncilă, noul preşedinte al PSD, după ce s-a întâmplat cu Dragnea. Şi doamna Dăncilă mi-a spus cu o seninătate cuceritoare vai cum să nu dle Tăriceanu, ştim că sunteţi cel mai bun cotat candidat, dar am nevoie de două săptămâni să vină sondajele. După aia mi-a spus că mai are nevoie de o săptămână pentru un al treilea. Apoi încă o săptămână pentru un al patrulea. Între timp ea s-a dus în teritoriu, apoi a spus că partidul ar vrea ca ea să candideze, pe urmă s-a făcut un CEx care a decis să o susţină la prezidenţiale. După aceea am discutat. I-am spus - <<Ce faci, Viorica? Păi ce vorbisem?>> <<Păi ştii că mi-a cerut partidul>>. Puteai să spui nu sunt de acord să mergem cu un candidat unic", a declarat liderul ALDE.

"Nu ne-a făcut bine. Pentru că oamenii ne-au văzut glisând încet încet spre stânga. Şi atunci duc partidul către o direcţie perdantă. Ce te faci dacă ai foarte puţin şi ai riscul dispariţiei? Iată câteva elemente analizate de mine şi colegii mei şi am ajuns la concluzia să ne despărţim. Să ne despărţim civilizat însă. Ce s-a întâmplat a fost o manevră de tip mafiot, racket, de racolare a oamenilor. Noi hotărâsem cu un vot covârşitor. Parcă li s-a şters creierul. Surpriză, Meleşcanu, Graţiela, ceilalţi, toti au votat pentru ieşirea de guvernare. Şi acum spun că decizia nu a fost luată statutar. Cel mai înalt forum de decizie este Delegaţia Permanentă. Aici nu e vorba numai de statut. Aţi auzit de onoare? E foarte importantă asta. Unii sunt la căsuţa cu onoare, ori uşa e închisă, ori căsuţa e goală. E vechiul proverb – ce nu te omoară, te întăreşte", a mai spus Tăriceanu.

Acesta a acuzat că în coaliţia PSD ALDE nu a existat tratament egal, motiv pengtru care partidul nu a putut să crească natural.

"Ajungem la coaliţia ALDE şi PSD, care a început să funcţioneze bazându-se pe încredere. Ce s-a întâmplat, gesturile pe care le-au făcut partenerii faţă de noi, moment în care ai pretenţia să fi tratat pe picior de egalitate. PSD a luat 40%, noi am avut 6%, dar într-o coaliţie dacă nu există tratatament egal, respect, încep să ia amploare neîncrederea. Mi-am adus aminte, apropo de Brâncuşi, pe care, Rodin, care era deja un sculptor cu o anumită notorietate l-a invitat să lucreze cu el şi Brâncuşi l-a refuzat şi a zis – la umbra unui copac mare nu creşte nimic. Asta s-a întâmplat şi cu noi şi PSD", a afirmat liderul ALDE.

ALDE a transformat şedinţa informală de vineri în Biroul Politic Executiv, care a decis excluderea lui Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Ion Cupă din partid. Aceştia acceptaseră funcţii în Guvern şi Senat din partea PSD, după ce ALDE a decis să plece de a guvernare.

Tăriceanu, despre candidatul Mircea Diaconu: Vine şi strică apele, pentru că el e un candidat atipic

Preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat sâmbătă, la Şcoala Politică de Vară a tineretului ALDE, de la Jupiter, că Mircea Diaconu trebuie susţinut în special pentru că strică jocurile pe scena politică, în condiţiile în care lui Klaus Iohannis i-ar conveni o confruntare cu Dăncilă.

"Diaconu a înţeles că preşedintele trebuie să fie al tuturor românilor, că preşedintele trebuie să fie glasul unei părţi largi a cetăţenilor. Îl cunosc din tinereţe. Ştiu când s-a lansat. Erau doi actori tineri foarte apreciaţi, Mircea Diaconu şi Dan Nuţu. În cunosc de vreo 15 ani şi şederea la Bruxelles i-a făcut foarte bine. A evoluat foarte mult. A învăţat cum funcţionează partidele. Şi doamna Dăncilă a stat 9 ani la Bruxelles. În cei 5 ani la Bruxelles el a făcut un gest foarte frumos. Membri ai PNL din PE s-au trezit cu toţii mutaţi la PPE. Norica Nicolai, Renate Weber, am vorbit cu ele şi au spus noi nu ne ducem la PPE; că nu avem nicio treabă cu PPE. Mircea Diaconu a făcut acelaşi gest. Am avut o discuţie cu el şi i-am spus –<< Mircea, vino la noi în ALDE>>. Mircea mi-a spus – <<singura mea avere e independenţa mea, eu vreau să rămân independent>>. Poziţionarea lui consecventă este să rămână independent", a spus Călin Popescu Tăriceanu.

"Vreau să vă rog să vă mobilizaţi în susţinerea lui. Am auzit unii din partid <<de ce să îl susţinem pe Diaconu?>> Păi ştiţi de ce să îl susţineţi? Pentru că le strică jocurile. Dacă doamna Dăncilă intră în turul doi, Iohannis are mandatul asigurat. Diaconu vine şi strică apele, pentru că el e un candidat atipic. Cu ce o să îl acuze preşedintele pe Diaconu – că e guvernarea proastă, că e corupţie. Diaconu poate să vină să strice aranjamentul pe scena politică",a mai spus liderul ALDE.

Tăriceanu, întrebat dacă ar intra din nou la guvernare: Răspuns e clar şi scurt „nu”

„Discuţii le-am spus aşa, o tatonare, o discuţie exploratorie pe care PNL a avut-o şi cu noi, cum a avut şi cu celelalte partide, adică şi cu USR, UDMR şi Pro România, cred că e normal. Suntem partid de opoziţie. Vor să ştie ce intenţie avem. Am explicat mai devreme la Şcoala de vară şi cred că aţi reţinut, că putem să votăm o moţiune de cenzură cu condiţia să vedem care sunt paşii următori, care ar fi programul de guvernare, care ar fi echipa guvernamentală care ar urma. Acest lucruri nu le-am discutat încă. S-ar putea să le discutăm, în condiţiile în care PNL îşi doreşte să avanseze pe acest teren. În ceea ce priveşte o eventuală intrare la guvernare, răspunsul este scurt şi clar”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, sâmbătă, la Constanţa, întrebat dacă ar fi tentat la o eventuală guvernare alături de PNL.

„Discuţii le-am spus aşa o tatonare, o discuţie exploratorie aşa cum PNL a avut şi cu UDMR, USR şi Pro Romnia. Vor să ştie ce intenţii avem. Am spus că putem să votăm o moţiune de cenzură, cu condiţia să vedem care vor fi paşii următori. Aceste lucruri nu le-am discutat încă. S-ar putea să le discutăm. În ceea ce priveşte o intrare la guvernare, răspunsul este scurt şi clar: «nu».”, a completat liderul ALDE.

PNL va depune o moţiune de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă în momentul în care demersul va fi susţinut şi semnat de peste 233 de parlamentari.

Tăriceanu: Protocolul cu PSD a fost denunţat când ALDE a decis ieşirea de la guvernare

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că protocolul cu PSD a fost denunţat pe 26 august, atunci când partidul a votat ieşirea de la guvernare. Preşedintele ALDE a precizat că demersul a fost unul politic, pentru că nu există un protocol pe care partidul să îl fi avut cu PSD.

„A fost denunţat din punct de vedere politic, că nu există legal la această chestiune, a fost denunţat odată cu anunţul de retragere de la guvernare făcut în 26 august, în cadrul Delegaţiei Permanente, când a fost un punct distinct pe ordinea de zi – denunţarea protocolului şi retragerea de la guvernare”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, sâmbătă, la Constanţa.

ALDE a transformat şedinţa informală de vineri în Biroul Politic Executiv, care a decis excluderea lui Teodor Meleşcanu, Graţiela Gavrilescu, Alexandru Băişanu şi Ion Cupă din partid. Aceştia acceptaseră funcţii în Guvern şi Senat din partea PSD, după ce ALDE a decis să plece de a guvernare.

Graţiela Gavrilescu, exclusă vineri din ALDE, a anunţat, printr-o postare făcută pe Facebook, că „protocolul cu PSD-ALDE nu a fost denunţat din punct de vedere legal”.

Taguri:
tariceanu,
alde,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici