- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (05.06.2015, 17:47)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu, îngrijorat în discuţia cu Timmermans că statul de drept ar putea deveni "represiv"
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a exprimat, la o întrevedere cu prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, "îngrijorarea" pentru faptul că statul de drept în România ar putea să devină unul "represiv", din cauza abuzului de putere, şi că există un exces al arestărilor preventive.
Urmărește
244 afișări
Tăriceanu, îngrijorat în discuţia cu Timmermans că statul de drept ar putea deveni "represiv" (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, au avut o întrevedere, vineri, cu Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, comisar pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta Drepturilor Fundamentale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
În cadrul întrevederii, Tăriceanu a apreciat faptul că pe agenda discuţiilor cu înaltul oficial european se află problematica statului de drept în România, arătând, totodată, că există o diversitate a subiectelor la nivel european care preocupă România şi statele membre, manifestându-şi deschiderea de a aborda aceste teme în relaţiile cu partenerii europeni.
"Partea română a subliniat etapele deosebit de importante parcurse de către România în procesul de reformă a justiţiei, astfel că, în prezent, instituţiile care contribuie la îndeplinirea actului justiţiei au toate pârghiile necesare pentru a-şi îndeplini atribuţiile. De asemenea, preşedintele Senatului a subliniat rolul Parlamentului în funcţionarea statului de drept şi în consolidarea unei societăţi democratice, în care un factor esenţial îl reprezintă garantarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor", precizează sursa citată.
În discuţia cu Timmermans, Călin Popescu-Tăriceanu şi-a exprimat îngrijorarea pentru faptul că statul de drept în România a putea să devină unul "represiv", din cauza abuzului de putere, că există un exces al arestărilor preventive, evidenţiind necesitatea unei justiţii independente, fără imixtiuni politice şi, în acelaşi timp, asigurarea respectării prezumţiei de nevinovăţie, fără de care actul justiţiei nu este unul credibil.
La rândul său, prim-vicepreşedintele CE a salutat progresele înregistrate de România în domeniul justiţiei şi a subliniat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare rămâne un instrument important, potrivit comunicatului Senatului.
Prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, a precizat, vineri, la conferinţa de presă de la Reprezentanţa Comisiei Europene, că a discutat despre imunitatea parlamentarilor cu preşedinţii celor două camere, Zgonea şi Tăriceanu fiind de acord că imunitatea nu ar trebui să se aplice pentru potenţiale fapte penale.
Întrebat ce recomandări are privind procedurile de ridicare a imunităţii pentru parlamentari, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a afirmat: "Am vorbit în această dimineaţă despre asta cu preşedinţii ambelor camere ale Parlamentului. Am reiterat poziţia noastră că imunitatea parlamentară are legătură, în general, cu activitatea lor de parlamentari şi nu acoperă potenţiale fapte penale".
"Preşedinţii ambelor camere au fost de acord cu mine asupra acestui aspect", a mai spus oficialul european, care a efectuat, joi şi vineri, o vizită în Bulgaria şi România.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe