- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (23.10.2015, 11:48)
- Ana Maria Lazăr
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu, întrebat dacă Oprea ar trebui să demisioneze: Puneţi-i dumnealui întrebarea. Eu, ca preşedinte al Senatului, nu am ceea ce se numeşte coloană oficială
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care a fost întrebat, vineri, dacă vicepremierul Gabriel Oprea ar trebui să demisioneze, după moartea poliţistului care făcea parte din coloana sa oficială, spune că această întrebare ar trebui pusă lui Oprea. Tăriceanu susţine, totodată, că nu are o coloană oficială şi că de acest lucru beneficiază doar şeful statului şi premierul, restul demnitarilor neavând ”ceea ce se numeşte la propriu o coloană oficială”.
Urmărește
2840 afișări
Tăriceanu: Eu, ca preşedinte al Senatului, nu am ceea ce se numeşte coloană oficială (Imagine: Dragos Savu / Mediafax Foto)
Întrebat dacă vicepremierul Gabriel Oprea ar trebui să îşi dea demisia în urma accidentului în care un poliţist din coloana sa oficială şi-a pierdut viaţa, Tăriceanu a spus: "Asta este o problemă în care nu vreau să intru, puneţi-i dumnealui întrebarea".
Referindu-se la acest subiect, Tăriceanu, a mai spus că el nu are o coloană oficială şi că de acest lucru beneficiază doar şeful statului şi premierul, restul demnitarilor neavând ”ceea ce se numeşte la propriu o coloană oficială”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Franța și UK aprobă Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă, în urma deciziei lui Biden. Putin a amenințat că utilizarea acestor arme ar atrage NATO în război cu Rusia
-
Ţările nordice distribuie ghiduri de supravieţuire cetăţenilor, pe fondul temerilor de război
-
O deputată rusă spune că Biden riscă al Treilea Război Mondial prin decizia privind rachetele
-
Ion Cristoiu: Pe 18 noiembrie 2014 ridicam mai multe întrebări despe Operaţiunea Klaus Iohannis - preşedintele scos din joben
"Eu, ca preşedinte al Senatului, nu am ceea ce se numeşte coloană oficială. (...) Coloană oficială poate să fie la primirea unui înalt demnitar, dar în rest sunt anumite măsuri de securitate variabile, în funcţie de poziţia pe care o ocupă demnitarii în stat şi care implică o anumită desfăşurare de forţe. Acest lucru este valabil la preşedinte, în primul rând, şi la primul ministru, restul nu au ceea ce se numeşte la propriu o coloană oficială", a declarat preşedintele Senatului.
Tăriceanu a precizat că autoturismul în care se deplasează el este însoţit doar de o maşină a Serviciului de Pază şi Protecţie, care merge în spatele maşinii sale.
Coloană oficială este definită, conform Codului Rutier, drept unul sau mai multe vehicule care se deplasează pe un drum public şi sunt însoţite de unul sau mai multe autovehicule aparţinând Poliţiei rutiere, semnalizate sonor şi luminos în mod corespunzător. Coloanele oficiale se însoţesc de echipaje ale Poliţiei rutiere în condiţiile stabilite prin instrucţiuni emise de ministrul Administraţiei şi Internelor.
Potrivit Regulamentului pentru aplicarea Codului rutier, Poliţia rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale cu echipaje specializate potrivit competenţei şi se însoţesc cu echipaje ale Poliţiei Rutiere demnitari români sau oficialităţi străine cu funcţii similare acestora, după cum urmează: preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor, primul-ministru al Guvernului.
În situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă, pot beneficia de însoţirea cu echipaje ale Poliţiei rutiere şi miniştrii din Guvernul României sau omologi din străinătate aflaţi în vizită oficială în România, precum şi şefii misiunilor diplomatice acreditaţi în România, cu ocazia depunerii scrisorilor de acreditare.
Potrivit OUG 195/2002, Ministerul Apărării Naţionale cooperează cu Poliţia rutieră pentru realizarea acţiunilor de însoţire a coloanelor oficiale militare, precum şi a vehiculelor din parcul propriu. De asemenea, MApN elaborează, împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, norme privind controlul circulaţiei autovehiculelor aparţinând Ministerului Apărării Naţionale şi însoţirea coloanelor militare.
Din coloana oficială pot face parte şi agenţi ai Serviciului de Protecţie şi Pază. Persoanele îndreptăţite să beneficieze de protecţie şi obiectivele a căror pază se asigură de către Serviciul de Protecţie şi Pază se stabilesc prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Serviciul de Protecţie şi Pază poate asigura protecţie unor demnitari şi foşti demnitari, alţii decât cei stabiliţi prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, la cererea acestora, contra cost, iar cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi a altor persoane în aceleaşi condiţii.
Subinspectorul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani) de la Brigada Rutieră a Capitalei care a murit la spital, marţi seară, după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la reţeaua de gaze, pe strada Ştirbei Vodă, asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Administraţiei şi Internelor, Gabriel Oprea.
Informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne, fiind aflate mai întâi pe surse.
Joi, la două zile de la accident, Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la "o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice".
"Poliţistul se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu specifice poliţiei rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil şi fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul Bucureşti, asigurând deplasarea în siguranţă, a unei coloane oficiale, precum şi a celorlalţi participanţi la trafic", a arătat Poliţia Capitalei.
Citeşte şi: Poliţia Capitalei confirmă: Poliţiştul Bogdan Gigină, decedat în accidentul din Capitală, era în coloana oficială a ministrului Oprea - FOTO
Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că un alt poliţist de la Brigada Rutieră a Capitalei a fost rănit după ce a căzut cu motocicleta în timp ce însoţea coloana oficială a ministrului Internelor, Gabriel Oprea, accidentul având loc în septembrie, în zona Pieţei Victoriei.
Deşi accidentuls-a produs în 21 septembrie, acesta nu a fost făcut public, însă date despre incident au fost comunicate presei pe surse, în urma decesului subinspectorului Bogdan Gigină.
Potrivit surselor citate, accidentul s-a produs în dimineaţa zilei de 21 septembrie, la intersecţia Piaţa Victoriei cu bulevardul Vasile Lascăr. Poliţistul Dorel Moraru, care se afla pe motocicletă în coloana vicepremierului Gabriel Oprea, a fost acroşat de un autoturism condus de o femeie, care a intrat în intersecţie după ce nu a oprit la semnalul "stop" al agentului care dirija circulaţia.
În urma impactului, Moraru a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde nu a rămas internat. Medicii au stabilit că acesta a suferit o entorsă la glezna dreaptă şi o contuzie la pumnul stâng, fiindu-i pusă o atelă la picior, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale. În urma accidentului, Dorel Moraru a avut nevoie de o lună de concediu medical.
În urma accidentului în care a fost implicat poliţistul Dorel Moraru, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a deschis un dosar de cercetare.
Citeşte şi: Un alt poliţist din coloana oficială a lui Gabriel Oprea, rănit în septembrie într-un accident rutier
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, la momentul accidentului de miercuri seară coloana oficială a lui Gabriel Oprea, "de care demnitarul beneficia în condiţiile legii", se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa - Piaţa Presei Libere - Arcul de Triumf - Piaţa Charles de Gaulle Piaţa Victoriei - bulevardul Uranus - strada Ştirbei Vodă.
"Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, poliţistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Ministrul afacerilor interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ceilalţi decidenţi din conducerea MAI, pentru intervenţia de urgenţă a echipajelor SMURD şi informarea permenentă în legatura cu evolutia situatiei. S-a ţinut legatura cu echipajele SMURD si cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat", se mai spune în comunicat.
Reprezentanţii Poliţiei Capitalei mai arată că, la locul producerii accidentului, existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
"Menţionăm că toate circumstanţele producerii accidentului fac în prezent obiectul unui dosar penal, aflat în competenţa procurorilor. Întregul colectiv al Poliţiei Capitalei este alături de familia colegului nostru, fiind profund îndurerat de tragicul eveniment", mai spun reprezentanţii Poliţiei Capitalei.
Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Ştirbei Vodă spun însă că maşina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.
În cazul accidentului în urma căruia a murit poliţistul Bogdan Gigină se fac cercetări într-un dosar deschis de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care analizează în anchetă inclusiv faptul că acesta era într-un dispozitiv care îl însoţea pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea.
Bogdan Cosmin Gigină va fi înmormântat vineri la Cimitirul Ghencea Militar 3, iar la ora transmiterii acestei ştiri au loc funeraliile.
Citeşte şi: Poliţistul Bogdan Gigină, care a murit după ce a căzut cu motocicleta într-o groapă, avansat post-mortem. Colegii spun că poliţia era pasiunea lui - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Reacția lui Zelenski, după ce SUA a permis Ucrainei să atace cu ATACMS în interiorul Rusiei: „Rachetele vor vorbi de la sine”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: PNL: Autorităţile să spună în ce condiţii a avut Oprea coloană oficială de când este vicepremier
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Iuliana s-a stins din viață, la numai 30 de ani, în ITALIA. Întreaga comunitate din Centallo, Piemont, îndurerată de dispariția româncei
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe