Tăriceanu, la întâlnirea cu CSM: Ultimii ani au fost marcaţi de dezechilibre între puterile statului

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, la întâlnirea cu CSM, că aceşti ani au fost marcaţi de dezechilibre între puterile statului şi conflicte interinstituţionale, iar preşedintele CSM Marius Tudose s-a plâns de problemele noului Cod penal şi de raţionalizarea instanţelor.

Urmărește
572 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu, la întâlnirea cu CSM: Ultimii ani au fost marcaţi de dezechilibre între puterile statului

Calin Popescu Tariceanu (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

"După cum ştiţi, din păcate, ultimii ani au fost marcaţi de acţiuni aflate la limita Constituţiei, după o expresie deja consacrată, care mie îmi sună, de fapt, că limita Constituţiei era, în fond, depăşită. Aceşti ani au fost marcaţi, de asemenea, de dezechilibre între puterile statului, de confruntări verbale contraproductive şi de conflicte interinstituţionale neavenite, care nu numai că au consumat timp şi energie, dar au blocat de asemenea soluţionarea unor probleme şi au creat şi altele noi. În opinia mea, a venit vremea să punem capăt acestor practici nocive şi să le înlocuim cu dialogul constructiv şi cu cooperarea directă şi sinceră la nivel interinstituţional", a spus Tăriceanu.

El a arătat că sunt necesare întâlniri cu reprezentanţii CSM, având în vedere că, atât activitatea Parlamentului, cât şi a autorităţii judecătoreşti trebuie îmbunătăţite, iar pentru aceasta trebuie să se cunoască punctele de vedere, inclusiv critice.

"Pe lângă eficienţa unei comunicări directe, fără intermediari sau fără arbitri, fie ei şi constituţionali, invitaţia la dialog pe care Biroul Permanent al Senatului a adresat-o CSM a avut în vedere că atât activitatea Parlamentului, cât şi a autorităţii judecătoreşti au nevoie de îmbunătăţiri. Pentru atingerea acestui deziderat, cunoaşterea unor puncte de vedere diverse, fie ele şi critice, ar fi utilă, chiar dacă viziunea fiecărei puteri în stat privind colaborarea cu celelate puteri şi echilibrul dinte puteri este bineînţeles subiectivă, influenţată inerent de propriul unghi de vedere", a adăugat Tăriceanu.

El a spus că va face uz de influenţa sa politică pentru a reda Senatului atributul de for politic de dezbateri, adăugând că va propune Biroului Permanent al Senatului includerea pe ordinea de zi a unei dezbateri legate de "considerentele" CSM.

"Cred că se simte nevoia, la Senat, ca, pe lângă activitatea de legiferare, să dezbatem pe diverse teme, pe marginea cărora să ne exprimăm liber, fără încorsetarea disciplinei de grup. Prima temă pe care o voi propune Biroului Permanent al Senatului pentru includerea pe ordinea de zi a plenului, în afara celor care se referă la legiferarea curentă, va fi aceea legată de propunerile şi eventual considerentele dumneavoastră pe care le vom înregistra astăzi", a mai arătat Tăriceanu.

Preşedintele CSM, Marius Tudose, a spus că sunt probleme la aplicarea Codului penal şi a Codului de procedură penală şi a cerut mobilizare pentru modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.

"O primă problemă, reiau o solicitare mai veche, ar fi identificarea unor modalităţi de implicare la nivel tehnic a reprezentanţilor CSM în activitatea de revizuire a Constituţiei. Noi ne-am înaintat de fiecare dată punctele de vedere şi, dacă aţi accepta acest lucru, ar fi benefic", a menţionat el.

El a spus că o altă problemă ar fi raţionalizarea instanţelor, criticând faptul că proiectul cu desfiinţarea unor instanţe a fost respins de Senat. "Am rămas surprins că a fost marţi în Senat proiectul nostru, pe care l-am înaintat ministrului Justiţiei şi să aflu că, într-o proporţie covârşitoare, el a fost respins", a precizat Tudose.

El a mai arătat că nu numai parlamentarii sunt nemulţumiţi de codurile penale şi de procedură penală, ci şi CSM şi a cerut urgentarea modificării lor.

"Nu pot să nu remarc interesul recent şi insistent manifestat de o parte a parlamentarilor faţă de prevederile noului Cp şi noului Cpp în legătură cu care se fac tot felul de aprecieri critice şi ştim cu toţii sunt în proceduri de modificare. Pot să vă spun că nu numai dumneavoastră, domnilor parlamentari, aveţi critici în privinţa acestora. Aplicarea noilor coduri a generat, pe lângă unele probleme practice, la nivelul activităţii instanţelor şi parchetelor, şi dificultăţi de armonizare a textelor, chiar cu articole din acelaşi cod. De altfel ministrul Justiţiei a comunicat deja un set de propuneri de modificare ce include şi propunerile CSM, propuneri pe care le-am colectat de la specialişti. Având în vedere interesul convergent în modificarea acestor coduri, sperăm într-o mobilizaere instituţională din partea dumneavoastră, astfel încât demersul nostru să capete eficienţa necesară", a adăugat Tudose.

El a cerut şi ca rapoartele Justiţiei să fie prezentate în Parlament.

"Un alt aspect care, pentru mine, generează un soi de nemulţumire îl reprezintă faptul că, cel puţin de la revizuirea Constituţiei încoace, rapoartele privind starea justiţiei şi raportul CSM nu au fost prezentate aşa cum prevede legea, ele ar fi trebuit să fie prezentate în faţa Parlamentului, a celor două Camere şi acest lucru este benefic pentru ca să cunoaşteţi activitatea şi să avem punţi de legătură între noi şi dumneavoastră", a adăugat Tudose.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a transmis CSM, la sfârşitul lunii aprilie, o scrisoare de invitaţie la "o întâlnire informală, care să se desfăşoare sub forma unei dezbateri".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici