Tăriceanu: Măsura decretării stării de urgenţă trebuia luată deja cu ceva timp în urmă

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că măsura decretării stării de urgenţă luată de preşedintele Klaus Iohannis trebuia luată mai demult, în contextul evoluţiei răspândirii coronavirusului. Liderul ALDE a a atras atenţia să nu existe o restrângere excesivă a drepturilor şi libertăţilor individuale.

Urmărește
215 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Măsura decretării stării de urgenţă trebuia luată deja cu ceva timp în urmă

Tăriceanu: Măsura decretării stării de urgenţă trebuia luată deja cu ceva timp în urmă

„Măsura decretării stării de urgenţă trebuia luată deja cu ceva timp în urmă având în vedere evoluţia răspândirii epidemiei în alte ţări şi, practic, experienţele pe care le-au parcurs deja celelalte ţări, din care trebuia să tragem nişte învăţăminte. Sunt trei paliere pe care trebuie analizate instituirea stării de urgenţă”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, luni, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.

Acesta a precizat că trebuie avut grijă să nu existe o limitare excesivă a drepturilor şi libertăţilor individuale cuprinse în Constituţie. El mai spune că nici în Parlament nu ar trebui să fie excese, atunci când Legislativul va aproba sau respinge decizia şefului statului.

„Primul este cel legat de limitarea drepturilor şi libertăţilor individuale prevăzute în Constituţie şi aici trebuie să fim foarte atenţi pentru că măsurile trebuie să fie strict proporţionale cu gravitatea situaţiei pentru a nu restrânge excesiv aceste drepturi şi libertăţi. De altfel, decretul va fi trimis Parlamentului, care are obligaţia constituţională ca în termen de 5 zile să îl aprobe sau eventual să îl respingă. Cred că aici trebuie să fim extrem de atenţi pentru a nu avea loc excese”, a explicat Tăriceanu.

Preşedintele ALDE a adăugat că decretul nu discută foarte detaliat de măsurile care trebuie luate în domeniul medical, ci mai mult de proceduri.

„Al doilea plan este cel medical, sanitar, aş spune, unde decretul vorbeşte foarte puţin despre măsurile care trebuie luate şi discută mai mult despre pârghiile care trebuie folosite în sistemul medical, fie pentru angajarea de personal suplimentar, fie referitor la procedurile de achiziţie fără licitaţie, prin achiziţie directă. Şi aici doresc să avertizez autorităţile să nu profite de această situaţie pentru a da tunuri comerciale prin achiziţia de medicamente sau echipamente în zonă sanitară, pentru că, sigur, ştim că aceste tentaţii există şi va trebui să existe o monitorizare extrem de severă a acestor achiziţii directe, fără licitaţie”, a completat Călin Popescu Tăriceanu.

Nu în ultimul rând, el vorbeşte despre al treile plan, cel economic şi măsurile economice care „nu se văd în decretul privitor la starea de urgenţă”.

„Guvernul trebuie să ia neîntârziat măsuri de prevenire a catastrofei care se prefigurează în zona economică”, a conchis Tăriceanu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că decretul prin care se impune stare de urgenţă cuprinde măsuri sociale şi economice, suspendarea cursurilor în şcoli şi sistem universitar şi preuniversitar. Totodată, pot fi plafonate preţurile la servicii, combustibil şi medicamente.

În cadrul stării de urgenţă pot fi închise gradual pucntele de frontieră, hoteluri, cafenele, cluburi şi alte locuri publice a mai spus şeful statului.

Preşedintele a adăugat că: „Instituirea stării de urgenţă produce efecte şi în domeniul justiţiei. În această perioadă, activitatea de judecată va continua doar în cauzele de urgenţă deosebită. Lista acestor cauze se stabileşte de conducerea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, respectiv, de colegiile de conducere ale curţilor de apel, iar Consiliul Superior al Magistraturii va da îndrumările necesare asigurării unor practici unitare. Pentru judecarea proceselor, instanţele pot da termene scurte, de la o zi la alta sau chiar în aceeaşi zi, şi vor dispune măsurile necesare pentru desfăşurarea şedinţelor de judecată prin videoconferinţă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici