Tăriceanu: Salariile bugetarilor trebuie să crească, dar măsura nu se poate aplica fără Codul Fiscal

Salariilor bugetarilor pot şi trebuie să crească, în acelaşi timp cu salariile din mediul privat, însă noua lege a salarizării nu poate fi pusă în aplicare fără noul Cod fiscal, spune preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Urmărește
1657 afișări
Imaginea articolului Tăriceanu: Salariile bugetarilor trebuie să crească, dar măsura nu se poate aplica fără Codul Fiscal

Călin Popescu Tăriceanu (Foto: Bogdan Iordache / Mediafax Foto)

"Salariile bugetarilor pot şi trebuie să crească, odată cu salariile românilor care lucrează în mediul privat. Sunt primul care susţine necesitatea unei noi legi a salarizării care să pună pe baze solide şi predictibile creşterile salariale. Dar această lege a salarizării nu poate să fie pusă în aplicare fără Noul Cod Fiscal. Creşterea consistentă şi pe termen lung a salariilor nu se poate face într-o logică a austerităţii, pentru că se blochează motorul care asigură sustenabilitatea acestei creşteri. Fără acest nou Cod Fiscal care asigură o creştere economică consistentă şi pe termen lung, motorul economiei nu va funcţiona la parametri care să asigure creşteri semnificative", a scris, marţi, Tăriceanu pe Facebook.

Preşedintele Senatului explică de ce crede acest lucru, folosind ca punct de plecare strategia folosită în perioada în care era premier, 2004-2008, când a "investit în motorul economiei" înainte de a creşte salariile. "În perioada guvernării pe care am condus-o - 2004-2008, creşterea salariilor a fost rezultatul firesc al creşterii economice şi, vreau să subliniez, a fost în pas cu creşterea economică", spune Tăriceanu.

"În perioada 2005-2008, cheltuielile de personal au fost, cu mici variaţii, de aproximativ 8% din PIB. Practic, cifrele confirmă din nou că, în perioada 2005-2008 salariile au crescut odată cu economia şi cu PIB-ul. Ce mi se pare la fel de important de subliniat este că România s-a menţinut în toată această perioadă mult sub media europeană cu privire la procentul din PIB a cheltuielilor de personal bugetar, medie europeană situată la peste 10% din PIB", mai susţine Tăriceanu.

El mai afirmă că numărul bugetarilor a crescut în acea perioadă, ca o consecinţă directă a aderării României la Uniunea Europeană, având în vedere că România trebuia să gestioneze noul statut prin instituţii care erau inutile înainte de aderare, Inspectoratul de Stat pentru Situaţii de Urgenta, APIA, asistenta sociala, departamente de afaceri europene in cadrul Ministerelor, gestionarea fondurilor europene.

PNL a propus discutarea legii salarizării bugetarilor în cadrul consultărilor cu partidele parlamentare, odată cu Codul Fiscal. Discuţiile ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici