- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tăriceanu: Ştiţi ce va face fregata în Mediterana, nefiind echipată? Valuri, la propriu
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a susţinut, miercuri, într-o conferinţă de presă, că fregata "Ferdinand" nu şi-a finalizat programul de înzestrare, aşa cum a declarat fostul ministru al Apărării Teodor Meleşcanu, şi că, neechipată fiind, aceasta va face în Mediterana doar valuri, la propriu.
Tăriceanu: Ştiţi ce va face fregata în Mediterana, nefiind echipată? Valuri, la propriu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Tăriceanu a precizat că fostul ministru al Apărării Teodor Meleşcanu a admis, răspunzând întrebării unui ziarist, că fregata "Regele Ferdinand" nu şi-a încheiat programul de înzestrare.
Fostul premier a susţinut că înarmarea unei fregate nu se face în 30 de zile, pentru că sunt echipamente care ar trebui procurate şi testate, iar militarii ar trebui să înveţe să le folosească.
"Fregata urmează un program de pregătire pentru misiune, dar nu se face un program de înzestrare cu armament în 30 de zile. Luaţi notă de declaraţia fostului ministru al Apărării, care ştie situaţia mai bine decât o ştiu eu", a spus Tăriceanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
El a precizat că a existat şi există probabil în continuare un program de dotare a fregatelor, pentru că, atunci când au fost recepţionate nu erau echipate cu arme necesare pentru îndeplinirea misiunilor.
"Fregatele nu au echipamente necesare pentru că programul de înzestrare nu s-a realizat la nivelul pe care l-a dorit Marina militară", a spus Tăriceanu.
El a apreciat că decizia CSAT de a trimite în Mediterana o fregată încearcă să echilibreze lipsa de atitudine politică pe care România ar fi trebuit să o aibă şi să contrabalanseze atitudinea greşită avută de România, prin preşedintele Traian Bsăescu, la Consiliul European.
România va participa la operaţiunile militare din Libia cu fregata Ferdinand şi 207 militari, a decis marţi seară Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Costurile participării se ridică la 4,5 milioane de euro. Anunţul a fost făcut de către preşedintele Băsescu.
Fregata Regele Ferdinand, reprezentând participarea României la monitorizarea embargoului decis de NATO în cazul Libiei, a fost lansată la apă în 1986, a ieşit din serviciul Marinei Britanice în 2002, în 2003 a intrat într-un proces de refacere, în 2004 fiind preluată de Forţele Navale Române.
La data de 01.07.2006, în baza Ordinului Ministrului Apărării Naţionale nr. M.S.28 din 20.02.2006 fregata Regele Ferdinand trece din subordinea Comandamentului Operaţional Naval în subordinea Flotilei 56 Fregate.
A fost numită nava comandant a portului militar Constanţa, preluând ştafeta de NAVĂ AMIRAL a Forţelor Navale Române. În 2005 a fost prima navă românească care a participat la Operaţia NATO (art.5) Active Endeavour.
A obţinut acreditările internaţionale nivel I (2007) şi nivel II (2008) privind interoperabilitatea cu navele Alianţei Nord Atlantice, certificare care permite fregatelor tip 22 să participe alături de navele NATO la toate tipurile de misiuni internaţionale.
Potrivit site-ului Forţelor Navale Române, la bordul fregatei "Regele Ferdinand" se află: tun super-rapid 76 mm Oto Melara; instalaţii lansare torpile; sistem de comandă asistat de calculator; instalaţii de bruiaj pasiv; sisteme de luptă electronică; 9 sisteme radar; sistem de propulsie, 4 turbine Rolls-Royce; elice cu pas variabil; patru Diesel generatoare a câte l MW la 450 V/60 Hz/3 faze.
Conform aceleiaşi surse, fregata Regele Ferdinand este capabilă să execute lupta în toate cele trei medii: la suprafaţă, aerian şi sub apă. Principalele misiuni ale navei sunt: participarea la operaţiuni comune sau colective; navă de comandă a unei grupări navale; supravegherea situaţiei navale şi controlul traficului maritim în marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă; protecţia căilor de transport şi de comunicaţii maritime; sprijinirea forţelor specializate în combaterea poluării apelor maritime, contrabandei şi transporturilor ilicite de armament şi droguri; participarea la acţiuni naţionale şi internaţionale de căutare şi salvare pe mare sau ajutor umanitar; instruirea navală pe mare.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul