- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Theodor Paleologu, avizat negativ de Comisiile de specialitate reunite în Parlament
Ministrul Theodor Paleologu, nominalizat pentru portofoliul Culturii de către Lucian Croitoru, a fost avizat negativ de Comisiile reunite de resort ale Parlamentului, primind 20 de voturi "pentru" şi 23 "împotrivă" şi nicio abţinere.
Theodor Paleologu, avizat negativ de Comisiile de specialitate reunite în Parlament (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
În deschiderea şedinţei, membrii comisiilor de cultură din Senat şi Camera Deputaţilor şi Comisiei pentru Relaţia cu UNESCO au convenit să evalueze atât programul de guvernare în domeniul Culturii al Guvernului Croitoru, cât şi prestaţia lui Theodor Paleologu pe parcursul mandatului anterior.
Paleologu a spus că este "foarte mândru" de mandatul său şi că va răspunde bucuros la orice întrebare.
În alocuţiunea sa, ministrul Culturii a vorbit despre nevoia de "consens şi continuitate în cultură", nevoia de a ţine cultura cât mai departe de politica de partid, dar şi despre marginalizarea bugetară a culturii, acest minister primind, de 20 de ani, în jur de 0,2% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Paleologu a spus că vizează schimbări legislative în domeniul patrimoniului şi mecenatului şi că urmăreşte lărgirea accesului la cultură, precum şi încurajarea colaborărilor cu operatori culturali independenţi.
De asemenea, el a spus că a continuat, aşa cum a promis la începutul mandatului, proiectele predecesorilor săi, printre acestea numărându-se Programul Naţional de Reabilitare a Monumentelor Istorice, printr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Referitor la "marginalizarea bugetară a culturii", Paleologu a spus că şi-ar dori un pact pentru cultură, aşa cum există unul pentru educaţie.
Membrii comisiilor reunite au putut să-i adreseze apoi întrebări sau să facă unele comentarii. Astfel, senatorul PNL Puiu Haşotti a atras mai întâi atenţia asupra similarităţii între programul de guvernare al guvernului Boc şi cel al guvernului Croitoru în domeniul culturii.
Totodată, el a remarcat că în programul de guvernare al Guvernului Croitoru nu figurează niciun capitol privind românii din afara graniţelor, fiind pentru prima dată când se întâmplă un astfel de lucru din 1990 şi până în prezent.
Referitor la activitatea lui Paleologu în mandatul anterior, Haşotti a apreciat că "prea puţin s-a făcut, aproape nimic". El i-a amintit ministrului că, după ce a declarat că "patriotismul începe cu grija pentru patrimoniu", nu a făcut decât să scoată o Carte Neagră a patrimoniului, care este "un exerciţiu teoretic şi atât".
De asemenea, Haşotti, ca şi deputatul PSD Victor Socaciu i-au reproşat lui Paleologu că a politizat direcţiile judeţene de Cultură, înlocuind directorii.
La rândul său, preşedintele Comisiei de Cultură a Senatului, Sergiu Nicolaescu (PSD), l-a întrebat pe Paleologu dacă a fost de faţă când a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 77/2009, prin care cultura şi sportul nu au mai beneficiat de procentul care le era repartizat prin veniturile companiei Loteria Naţională.
"Pentru mine sunteţi o mare dezamăgire. Într-un an de zile nu am primit nicio lege de la Ministerul Culturii, când cinematografia o cerea", a spus Nicolaescu.
Pe de altă parte, senatorul Radu F. Alexandru (PDL) a spus că ar fi vrut să propună un exerciţiu de sinceritate la începutul şedinţei, şi anume să ridice mâna parlamentarii care au intrat în sală fără să ştie cum vor vota. El l-a caracterizat pe Paleologu drept "un om care a făcut atât cât a putut să facă şi ale cărui bune intenţii nu au de ce să fie puse la îndoială".
De asemenea, deputata PDL Brânduşa Novac a propus scoaterea culturii de sub influenţa politicului, începând cu votul privind validarea lui Paleologu.
Paleologu a răspuns, printre altele, că în cazul OUG 77/2009, Ministerul Culturii nu a fost unul avizator şi că a primit asigurări, la acel moment, de la Ministerul Finanţelor că fondurile respective vor fi compensate de la bugetul de stat.
Privind politizarea direcţiilor de cultură de care a fost acuzat, Paleologu a răspuns că "asta este, din păcate, realitatea politică din ţară" şi că viziunea lui este ca direcţiile respective să fie trasformate în inspectorate de patrimoniu şi profesionalizate. "Chiar am fost criticat în şedinţele coaliţiei că nu fac numiri politice", a spus Paleologu.
În total, Paleologu a numărat 24 de intervenţii după alocuţiunea sa de la începutul şedinţei, dar nu a apucat să răspundă la toate.
Tot joi, Sulfina Barbu, Adriean Videanu, Radu Berceanu, Daniel Funeriu, Mihai Stănişoară şi Emeric Saghi au fost avizaţi negativ în Comisii.
Miercuri, comisiile au dat vot pozitiv pentru Vasile Blaga şi Bogdan Aurescu, propuşi pentru Dezvoltare, respectiv Externe, în timp ce Cătălin Predoiu, Gheorghe Pogea, Adrian Rădulescu, Mihai Şeitan au primit aviz negativ, pentru portofoliile Justiţiei, Finanţelor, Agriculturii şi Muncii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO