Titus Corlăţean s-a întâlnit cu ministrul palestinian de Externe şi cu preşedintele Mahmoud Abbas

Ministrul Titus Corlăţean a avut convorbiri cu ministrul palestinian de Externe, Riad al-Malki, fiind semnat şi un "Acord pentru dobândirea, pe bază de reciprocitate, a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru buna funcţionare a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare", potrivit MAE.

Urmărește
383 afișări
Imaginea articolului Titus Corlăţean s-a întâlnit cu ministrul palestinian de Externe şi cu preşedintele Mahmoud Abbas

Titus Corlăţean (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în Teritoriile Palestiniene la 24 decembrie 2013, ministrul afacerilor externe Titus Corlăţean a avut, la Bethlehem, convorbiri cu ministrul palestinian de externe, Riad al-Malki, şi a fost primit de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, precum şi de premierul Rami Hamdallah. Şeful diplomaţiei române a avut şi o întrevedere cu ministrul palestinian al reconstrucţiei şi dezvoltării, Mohammed Shtayyeh. Discuţiile cu oficialii palestinieni au constituit un bun prilej pentru realizarea unui bilanţ al relaţiilor de cooperare româno-palestiniene, precum şi pentru identificarea celor mai eficiente modalităţi de consolidare a acestora", se arată într-un comunicat transmis miercuri de MAE.

În cadrul întâlnirii cu omologul său palestinian, ministrul Titus Corlăţean i-a reiterat acestuia invitaţia de a efectua o vizită în ţara noastră cu prilejul viitoarei sesiuni a Comitetului Interguvernamental Româno-Palestinian.

De asemenea, ambele părţi au exprimat dorinţa de a amplifica cooperarea în domenii de interes reciproc, de natură să contribuie la dezvoltarea Teritoriilor Palestiniene: agricultură, infrastructură, construcţii civile, proiecte hidrotehnice, sănătate, gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Potrivit MAE, "o atenţie specială a fost acordată, pe parcursul discuţiei, participării României la construcţia instituţională palestiniană prin formarea de cadre, inclusiv de diplomaţi palestinieni, precum şi prin amplificarea schimburilor pe linie educaţională". De asemenea, a fost subliniată importanţa ministerelor afacerilor externe în coordonarea ansamblului relaţiilor de cooperare.

"Totodată, cei doi miniştri de externe au semnat un Acord pentru dobândirea, pe bază de reciprocitate, a dreptului de proprietate asupra terenurilor pentru buna funcţionare a misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare", menţionează sursa citată.

În cadrul convorbirilor oficiale, au fost de asemenea abordate pe larg evoluţiile actuale din Orientul Mijlociu, cu accent pe dinamica Procesului de Pace. "Ministrul Titus Corlăţean a reiterat sprijinul constant al ţării noastre pentru soluţia celor două state, care să coexiste în pace şi securitate", se mai arată în comunicat.

Ulterior convorbirilor, miniştrii de externe român şi palestinian au asistat la ceremonia de înfrăţire dintre Primăria Oraşului Bethlehem şi Primăria Sectorului I al Municipiului Bucureşti, la care au participat primarii Dr. Vera Baboun, respectiv Andrei Chiliman. Proiectul va promova colaborarea în domeniile dezvoltare economică şi investiţii, planificare urbană, protecţia mediului, cultură, educaţie şi tineret.

În cadrul convorbirilor cu preşedintele Mahmoud Abbas, "a fost evocată intensitatea contactelor bilaterale şi a dialogului pe diferite paliere de cooperare, înregistrate de la întâlnirea precedentă din octombrie 2012". "Preşedintele Mahmoud Abbas şi ministrul Titus Corlăţean au apreciat rolul important pe care îl au în societatea palestiniană absolvenţii facultăţilor din România, subliniind că aceştia formează o elită intelectuală şi profesională care aduce o contribuţie importantă la viaţa economică, politică şi socială palestiniană", se arată în comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, întâlnirile cu premierul Rami Hamdallah şi cu ministrul Mohammed Shtayyeh au constituit prilejul pentru trecerea în revistă a stadiului cooperării sectoriale româno-palestiniene, precum şi pentru exprimarea intenţiei de a amplifica schimburile la nivelul operatorilor economici români şi palestinieni. "Astfel, în domeniul economic se aşteaptă crearea unui Forum al oamenilor de afaceri români şi palestinieni, care să conducă la creşterea volumului schimburilor comerciale şi la diversificarea cooperării economice bilaterale, exprimându-se dorinţa ca prima reuniune a acestuia să fie organizată în marja reuniunii Comitetului interguvernamental Româno-Palestinian, programată pentru luna februarie 2014", se precizează în comunicatul MAE.

De asemenea, Titus Corlăţean a subliniat că România a acordat şi continuă să acorde asistenţă instituţiilor palestiniene, prin transferul de expertiză în diverse domenii, precum medicina de urgenţă, domeniul sanitar-veterinar, cel fiscal, precum şi prin cele 30 de burse oferite anual de statul nostru, cu începere din 2012, în domeniile medicină, inginerie şi apărare civilă. În discuţiile cu partea palestiniană a fost
reiterată disponibilitatea părţii române de a continua să contribuie la formarea personalului diplomatic palestinian, menţionează sursa citată.

"Ministrul Mohammed Shtayyeh a prezentat demersurile autorităţilor palestiniene în actualul moment al negocierilor din procesul de pace, care decurg din inţiativa secretarului de stat american John Kerry. Totodată, a subliniat rolul extrem de important pe care îl are comunitatea internaţională în susţinerea realizării de progrese efective în actuala etapă a negocierilor. Ministrul Titus Corlăţean a reiterat şi în contextul convorbirilor menţionate sprijinul constant al ţării noastre pentru soluţia celor două state, care să coexiste în pace şi securitate", se mai arată în comunicat.

De asemenea, ministrul Titus Corlăţean a participat, marţi, la invitaţia preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, la ceremonia religioasă solemnă de Crăciun, care a avut loc la Biserica Nativităţii din Bethlehem. Între personalităţile invitate s-a aflat şi Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi politica de securitate, Catherine Ashton, mai informează MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici