- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.03.2018, 20:56)
- Cătălina Mănoiu ,
Toader: Guvernul este cel care autorizează publicarea raportului GRECO. Am semnat memorandumul/ PNL: Toader să publice raportul pe legile justiţiei. Cerem PPE să sesizeze Comisia de la Veneţia
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat miercuri că guvernul este cel care autorizează publicarea raportului GRECO şi nu ministerul pe care îl conduce, acesta subliniind că a semnat memorandumul prin care solicita autorizarea pentru acestei acţiuni.
Urmărește
2522 afișări
PNL: Toader să publice raportul GRECO pe legile justiţiei. Cerem PPE să sesizeze Comisia de la Veneţia
„Guvernul şi nu ministrul Justiţiei, autorizează publicarea Raportului GRECO! În cadrul reuniunii plenare din perioada 19 – 23 martie 2018, GRECO a adoptat Raportul ad-hoc privind România, în temeiul procedurii prevăzute de Regula 34 din Regulile de procedura ale GRECO. Aceasta a avut ca temă modificările aduse legilor justiţiei. Autorităţile române au primit raportul în data de 28 martie 2018, acesta urmând a fi tradus în limba română şi înaintat Guvernului pentru a autoriza publicarea. Potrivit Regulilor 34 par. 3 şi 35 din Regulile de Procedură ale GRECO, informaţiile conţinute în rapoarte sunt confidenţiale, până la data publicării. Precizăm faptul că, până în prezent, a fost autorizată publicarea tuturor rapoartelor de evaluare şi de conformitate adoptate de GRECO cu privire la România. În acest context, am semnat Memorandumul adresat Guvernului prin care se solicită autorizarea publicării raportului”, a precizat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.
Explicaţiile vin după ce Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), un organism al Consiliului Europei, a adoptat un nou raport privind reformele justiţiei din România, în cadrul reuniunii plenare din 19-23 martie, şi îndeamnă autorităţile române să autorizeze cât mai rapid publicarea raportului.
GRECO anunţă că preşedintele instituţiei a primit instrucţiuni să informeze autorităţile române cu privire la concluziile raportului (Greco-AdHocRep(2018)2), iar şeful delegaţiei României este chemat să prezinte, la următoarea reuniune plenară GRECO (18-22 iunie 2018), o informare scrisă privind situaţia reformelor justiţiei, se arată într-un comunicat pe site-ul instituţiei europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Totodată, GRECO invită autorităţile să autorizeze, cât mai curând posibil, publicarea raportului adoptat recent. O delegaţie a Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) a vizitat România în perioada 21-22 februarie.
Într-un raport adoptat în decembrie 2017, GRECO a determinat că performanţele curente ale României în ceea ce priveşte implementarea recomandărilor sale în domeniul prevenirii corupţiei în rândul membrilor Parlamentului, judecătorilor şi procurorilor sunt "în general nesatisfăcătoare".
PNL: Toader să publice raportul GRECO pe legile justiţiei. Cerem PPE să sesizeze Comisia de la Veneţia
PNL îi solicită ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să publice de urgenţă raportul GRECO pe legile justiţiei, a declarat, miercuri, senatorul Alina Gorghiu, afirmând că liberalii vor solicita printr-o scrisoare Adunării Parlamentare şi PPE sesizarea Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei.
„Săptămâna trecută a fost elaborat raportul pe procedura de evaluare ad-hoc făcut de GRECO pe subiectul legilor justiţiei din România şi din Polonia. (...) Este un raport destul de grav la adresa României, la adresa Parlamentului. (...) Ce s-a întâmplat cu acest raport în România spre deosebire de Polonia? Zace în sertarul domnului ministru Toader la Ministerul Justiţiei. Procedura spune în felul următor: ca acest raport să devină public, ca fiecare cetăţean din România să poată lua cunoştinţă de aspectele critice la adresa legilor justiţiei din acest raport, România, prin ministerul de resort, trebuie să-şi dea acceptul şi să publice raportul. Astfel, astăzi în Biroul Executiv s-a luat decizia şi am şi trimis adresă formală către minister să solicităm publicarea de urgenţă a raportului”, a declarat senatorul PNL Alina Gorghiu.
Alina Gorghiu a afirmat că raportul este unul oficial, „nu o scrisoare de amor”.
„(...) Suspectez, dacă nu se va publica de urgenţă raportul că dl Toader are ceva de ascuns. (...) Îi cerem de urgenţă publicarea acestui raport. (...) Este un raport public pentru orice cetăţean, nu este o depeşă, o scrisoare de amor între domnul Toader şi mai ştiu eu ce membru al GRECO. Este o problemă instituţională care ţine de buna funcţionare a sistemului judiciar din România şi de cooperarea între instituţii", a spus Gorghiu.
Liberalii din Comisia juridică a APCE vor solicita, printr-o scrisoare adresată Adunării Parlamentare şi PPE sesizarea Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei, amintind că deja există un precedent în cazul legii de modificare a Ordonanţei 26/2000, a precizat Alina Gorghiu.
Citeşte şi: Accident GRAV un complex acvatic din Braşov: O fetiţă de 10 ani şi-a amputat două degete în timp ce sărea de la o trambulină
Citeşte şi: Ghiţă către Kovesi :"I-am dat banii cuiva, care ţi i-a dat ţie"/ I-am pus în plic şi i-a primit cash
Citeşte şi: Iohannis, despre LEGILE JUSTIŢIEI care vor ajunge la promulgare: Dacă tot a fost cel mai mare scandal făcut de Parlament, să avem măcar legi bune
Citeşte şi: SARCINĂ cu probleme pentru Elena Udrea. Fostul ministru a pierdut unul din gemeni. Informaţia, confirmată după ce a apărut în înscrisurile din dosarul "Gala Bute"
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe