Toader răspunde criticilor pe OUG pentru legile justiţiei: Am trimis o scrisoare către Timmermans

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, joi, întrebat cum răspunde criticilor aduse OUG pe legile justiţiei, că i-a trimis o scrisoare prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care i-a prezentat ordonanţa de modificare a legilor justiţiei.

Urmărește
906 afișări
Imaginea articolului Toader răspunde criticilor pe OUG pentru legile justiţiei: Am trimis o scrisoare către Timmermans

Toader răspunde criticilor pe OUG pentru legile justiţiei: Am trimis o scrisoare către Timmermans

Întrebat ce le spune celor care critică modificările aduse legilor Justiţiei prin intermediul ordonanţei de urgenţă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat: "Am trimis o scrisoare prim-vicepreşedintelui Timmermans în care i-am prezentat ordonanţa de modificare a legilor justiţiei şi vă mulţumesc. Deocamdată, am trimis scrisoarea către Timmermans şi pe parcurs vă voi da toate detaliile. CSM să-şi vadă în curtea lui, de atribuţiile pe care le are".

Şi premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că nu ştia despre ordonanţa de urgenţă pe legile justiţiei, precizând că era pe lista suplimentară a Guvernului şi că va avea o întâlnire la Madrid cu prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans la care îi va explica motivele adoptării actului normativ. De altfel, Frans Timmermans a declarat, marţi, la Bruxelles, că nu a ştiut că va fi adoptată o nouă ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei.

Ordonanţa de urgenţă care modifică legile justiţiei a fost criticată de principalele structuri de parchet din Ministerul Public, DNA, DIICOT, dar şi de către Secţia de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi Uniunea Naţională a Judecătorilor din România. Aceştia reclamă încălcarea principiului separării carierei judecătorilor de cea a procurorilor şi critică modificarea condiţiilor de accedere la instanţa supremă.

OUG pentru legile justiţiei, care a fost publicată miercuri seară în Monitorul Oficial, prevede o serie de modificări, precum numirea procurorilor de rang înalt sau chiar atribuţiile şefului Secţiei de anchetă. Una dintre prevederi arată că şeful Secţiei de anchetă poate dispune asupra tuturor soluţiilor cu magistraţi. Este modificată şi procedura de numire în funcţie a procurorilor de rang înalt, astfel că aceştia nu mai primesc aviz din partea Secţiei de procurori a CSM, ci din partea plenului Consiliului.

O altă schimbare importantă se referă la delegările în funcţiile de conducere ale parchetelor. Astfel, potrivit noii OUG, procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României. În prezent, Călin Nistor, adjunctul DNA, este delegat în funcţia de şef al Direcţiei, deoarece Preşedintele Klaus Iohannis a refuzat numirea Adinei Florea pe această funcţie. În prezent, Adina Florea este la Secţia de anchetare a magistraţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici