Toader: Votul din Parlament privind referendumul iniţiat de preşedinte, o şmecherie a puterii

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, marţi, că votul dat în Parlament pe solicitarea preşedintelui privind iniţierea referendumului a fost "o şmecherie" a puterii, iar democrat-liberalii vor cere convocarea Birourilor permanente ale Parlamentului pentru a discuta acest subiect.

Urmărește
383 afișări
Imaginea articolului Toader: Votul din Parlament privind referendumul iniţiat de preşedinte, o şmecherie a puterii

Toader: Votul din Parlament privind referendumul iniţiat de preşedinte, o şmecherie a puterii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Noi vom solicita Birourilor Permanente să se reunească şi să hotărască: «Domn'e, fă o hotărâre pe respingere!». Dacă era o hotărâre corectă, gândită, trebuia să spună «Hotărâre... admite sau respinge...»", a arătat Toader.

El a mai spus că puterea a gândit, marţi, "o şmecherie".

"A fost o şmecherie ca să spună: «Noi, Parlamentul, ne-am făcut treaba, ne-am adunat, am avut un punct de vedere, dar finalul este tot cum vrem noi»", a adăugat MiMircea Toader

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a precizat, marţi, că Parlamentul şi-a îndeplinit procedura în cazul iniţiativei preşedintelui privind un nou referendum, nu există nicio hotărârte, iar, după 20 de zile, Traian Băsescu poate să stabilească când vrea declanşarea referendumului.

"Din punct de vedere juridic, este una din acele situaţii în care Parlamentul şi-a îndeplinit obligaţia, dar nu există un proiect de hotărâre. Din păcate, a fost un proiect de avizare favorabilă care nu a întrunit numărul de voturi necesar, preşedintele este obligat să aştepte 20 de zile. Parlamentul şi-a făcut datoria şi preşedintele, după acest termen, poate să stabilească când vrea domnia sa declanşarea referendumului", a explicat Zgonea ziariştilor.

El a spus că, dacă raportul favorabil întrunea numărul de voturi necesare, atunci se publica în Monitorul Oficial, dacă nu, procedura se consideră îndeplinită.

"Din punctul meu de vedere, procedura este îndeplinită. Dacă grupurile parlamentare vor un proiect de hotărâre, pot să-l redacteze şi până săptămâna viitoare, dacă nu, fiecare parlamentar şi-a îndeplinit prevederea constituţională, a votat fie în comisie, fie în plen, din acest punct de vedere nu puteţi spune că Parlamentul a blocat, a obstrucţionat sau, în cel mai rău caz, s-a împotrivit dezbaterii pe această cerere a preşedintelui", a spus Zgonea.

Senatul şi Camera Deputaţilor au respins, marţi, cu 191 voturi "pentru", 123 de voturi "împotrivă" şi 69 de abţineri, hotărârea care avizează favorabil solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind organizarea unui nou referendum pentru Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi. Reprezentanţii PDL au reclamat faptul că Parlamentul nu are o hotărâre în privinţa solicitării preşedintelui.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici