„Şi naţionaliştii români greşesc atunci când cred că noi încă vrem să luăm Ardealul. Nici nu ne trece prin cap aşa ceva. Să discutăm cu cărţile pe masă (motto-ul taberei – n. r.) şi vă atenţionez că nu ne place să jucăm cu cărţi false. Ardealul îşi imaginează o independenţă care ar putea fi similară în Muntenia şi Oltenia, un regionalism asimetric, aşa ne imaginăm noi autonomia secuiască. Pe lângă suveranitatea României, vrem şi noi să avem dreptul să ne gestionăm singuri problemele„, a spus Tokes, în discursul ţinut la dezbaterea „Europa Centrală – centrul Europei?”.
El a afirmat că acolo unde nu există autonomie nu există suveranitate.
Tokes a susţinut că în relaţiile româno-ungare reprezentanţii celor două comunităţi sunt legaţi de grija specială pentru etnicii lor aflaţi în străinătate, precizând că este vorba de 23-25 de milioane de români în Europa şi de 13-15 milioane de maghiari în Bazinul Carpatic.
Tokes a citat unele afirmaţii din 2005 ale preşedintelui Băsescu, potrivit cărora „calea gestionării situaţiei din Kosovo este acordarea autonomiei şi nicidecum ruperea teritoriului”.
Totodată, el a precizat că şeful statului român a anunţat planul de schimbare a Constituţiei României şi că a delegat comisia menită să elaboreze modelul de structură a statului român.
Potrivit lui Tokes, propunerile comisiei au fost structura asimetrică a judeţelor şi regionalismul asimetric.
Vicepreşedintele Parlamentului European a menţionat că este nevoie de planuri de dezvoltare şi de restructurare care se bazează pe autonomie, sistemul autonomiilor permiţând obţinerea unor rezultate promiţătoare.
El i-a felicitat pe premierul ungar, Orban Viktor, pentru rezultatele în alegeri şi pe Traian Băsescu pentru comandarea Raportului Tismăneanu şi i-a mulţumit acestuia pentru susţinerea acordată personal şi de PDL faţă de numirea sa ca vicepreşedinte al PE.