Tokes publică o listă cu ofiţeri de Securitate, Miliţie ce urmăreau persoane din Biserica Reformată

Eurodeputatul Laszlo Tokes a făcut publică, marţi, o listă cuprinzând 102 ofiţeri şi subofiţeri din cadrul fostei Securităţi şi ai fostei Miliţii care au activat pentru urmărirea personalului Bisericii Reformate şi a unor persoane din anturajul acestora, în perioada 1975-1989.

Urmărește
1259 afișări
Imaginea articolului Tokes publică o listă cu ofiţeri de Securitate, Miliţie ce urmăreau persoane din Biserica Reformată

Tokes publică o listă cu ofiţeri de Securitate, Miliţie ce urmăreau persoane din Biserica Reformată

Lista dată publicităţii de Laszlo Tokes cuprinde 104 poziţii, însă două nume au fost repetate, "din greşeală", după cum a precizat europarlamentarul.

Numele aparţin unor ofiţeri şi subofiţeri din inspectoratele judeţene de Miliţie şi de Securitate din Covasna, Mureş, Maramureş, Bihor, Timiş, Sălaj, Satu Mare, Bistriţa-Năsăud, Cluj şi Braşov, precum şi din structura centrală a Direcţiei Securităţii Statului.

Tokes a menţionat că unii dintre cei care se regăsesc pe listă pot fi decedaţi, însă o mare parte dintre ei sunt pensionari, beneficiind de pensii speciale, iar "cu mare probabilitate mai mulţi ofiţeri din listă şi astăzi sunt activi în cadrul Serviciului Român de Informaţii".

"Am realizat această listă după ce am consultat dosarele privind urmărirea personalului din cadrul Bisericii Reformate, din Episcopia de pe lângă Piatra Craiului, dar nu numai, începând cu anul 1975", a explicat fostul episcop Laszlo Tokes.

El a precizat că, "în total, s-au identificat 154 de ofiţeri şi subofiţeri de Securitate şi de Miliţie care au urmărit personalul Bisericii Reformate, însă 52 de nume aparţin unor securişti şi miliţieni care au activat înainte de anul 1975", fapt pentru care nu au mai fost date publicităţii.

Vezi aici lista prezentată de Laszlo Tokes

Tokes a declarat că gestul său este "o continuare a eforturilor de a aplica lustraţia în bisericile maghiare" şi că acesta vine după ce, de-a lungul ultimilor patru ani, au fost identificaţi şi "aproximativ 30 de turnători şi colaboratori ai fostei Securităţi".

"Este trist că nu se ştie nici acum cine au fost aşa-zişii terorişti de la Revoluţie, că nu se ştie cine a pregătit scenariul de la Târgu Mureş din martie 1990, că nu se ştie cine au fost turnătorii şi, mai ales, este trist că s-a depus un oarecare efort pentru deconspirarea foştilor colaboratori ai Securităţii, dar nu se face nimic pentru deconspirarea foştilor ofiţeri de Securitate", a spus Tokes.

El a declarat că, "fără o lustraţie adevărată şi completă, nu este posibilă o împăciuire socială adevărată" şi a dat ca exemplu faptul că, şi în prezent, ar avea un vecin care a activat în Securitate şi care continuă practici deprinse în acea vreme.

"Şi azi am un vecin pe strada unde locuiesc (strada Libertăţii din Oradea - n.r.) care şi în prezent unelteşte împotriva Bisericii şi încearcă să-i zăpăcească pe cei cu care intră în contact, dintre enoriaşii Bisericii", a spus Tokes.

La întrebările privind identitatea acestei persoane, Tokes a susţinut că nu-şi aminteşte numele, însă a furnizat adresa sa.

De asemenea, întrebat despre numele foştilor informatori ai Securităţii din personalul şi enoriaşii Bisericii Reformate, Tokes a dat exemplul propriului său cumnat, medicul Bartha Tibor, în prezent angajat la Spitalul Central de Ortopedie din Budapesta.

"Acest om, care era căsătorit cu sora mea, şi-a început colaborarea cu Securitatea scriind un raport chiar despre nunta lui. Imediat, în 1990, a plecat din ţară, iar de atunci am predat organelor româneşti peste 200 de rapoarte scrise de el, inclusiv la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi, care ne-a răspuns că nu figurează în evidenţele sale", a spus Tokes.

Lista cu cei 102 ofiţeri şi subofiţeri de Securitate şi de Miliţie care ar fi urmărit personalul Bisericii Reformate între anii 1975-1989 începe cu maiorul Aurel Agache, fost maior de Miliţie în Covasna, ucis în decembrie 1989 de persoane de etnie maghiară care, ulterior, au fost condamnate la închisoare.

"Şi eu am fost suprins să-i găsesc numele maiorului Agache între cei care au urmărit preoţi şi enoriaşi reformaţi", a comentat Tokes.

Dintre cele 102 nume aflate pe lista dată publicităţii de europarlamentarul Laszlo Tokes, 17 sunt ale unor foşti ofiţeri de Securitate şi de Miliţie din judeţul Bihor.

Referitor la deconspirarea foştilor colaboratori şi a foştilor ofiţeri şi subofiţeri care au făcut poliţie politică, Laszlo Tokes a afirmat că "aceste eforturi vor continua" şi că, în luna martie, la iniţiativa sa, se va înfiinţa un for consultativ format din reprezentanţii a patru biserici maghiare din Transilvania, al cărui rol va fi "să unească eforturile de deconspirare".

Din acest for, a precizat Tokes, fac parte reprezentanţii Episcopiei Reformate din Transilvania, ai Episcopiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, ai Bisericii Unitariene din Transilvania şi ai Episcopiei Evanghelice Luterane Maghiare din Transilvania.

Tokes a precizat că "au fost invitaţi să facă parte din acest for consultativ şi reprezentanţii celor patru episcopii romano-catolice maghiare din Transilvania", însă doi dintre aceştia - episcopii din Alba Iulia şi din Satu Mare - au dat un răspuns negativ, iar ceilalţi doi (din Cluj şi Timişoara - n.r.) nu au dat niciun răspuns.

"Cu regret constatăm dezinteresul lor faţă de problemele lustraţiei din Biserică, dar sperăm că ni se vor alătura, totuşi, şi ei", a spus Laszlo Tokes.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici