Tomac: USR şi PNL nu susţin verificarea Afacerii Gaze româneşti de la Dragnea pentru Viktor Orban

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, spunecă PNL şi USR au refuzat propunerea formaţiunii de a constitui o Comisie parlamentară de anchetă pentru verificarea activităţii Transgaz în relaţia cu operatorul maghiar de transport gaze.

Urmărește
1087 afișări
Imaginea articolului Tomac: USR şi PNL nu susţin verificarea Afacerii Gaze româneşti de la Dragnea pentru Viktor Orban

Tomac: USR şi PNL nu susţin verificarea Afacerii Gaze româneşti de la Dragnea pentru Viktor Orban

„USR şi PNL au refuzat să se alăture demersului nostru legitim de a lămuri, într-o comisie parlamentară de anchetă, încrengăturile de interese din Afacerea Gaze româneşti de la Liviu Dragnea pentru Viktor Orban. Ancheta ar fi vizat operaţiunile lipsite de transparenţă legate de livrarea de către România a unei cantităţi de 4 miliarde de metri cubi pe an către Ungaria din gazele exploatate în Marea Neagră. Am fost foarte surprinşi să vedem că USR şi PNL fac, pe această temă, un pas lateral”, a declarat Tomac, potrivit unui comunicat de presă.

Deputatul PMP a precizat că există extrem de multe semne de întrebare cu privire la modul în care Transgaz, companie aflată în proprietatea statului român care deţine monopol în privinţa transportului de gaze în România, ar fi organizat o sesiune de rezervare a capacităţii de transport a gazelor pe ruta România-Ungaria, prin conducta BRUA, pentru perioada 2022-2037, înainte de începerea lucrărilor de realizare a interconectorului.

„Din cauza lipsei de transparenţă a acestui demers, este simplu să speculezi că Liviu Dragnea i-ar fi promis lui Viktor Orban gaze contra susţinerii acordate de UDMR pentru actuala guvernare. Nu ştiu de ce USR şi PNL nu vor să lămurim în Parlament cum a fost posibil să subscriem proiectului care face ca gazele exploatate în Marea Neagră să nu mai ajungă în Austria, ci să meargă doar până în Ungaria. În acelaşi timp, cine şi cum a decis să pre-rezervăm în secret gazele din Marea Neagră în beneficiul Ungariei?”, a spus Eugen Tomac.

PMP arată că, după ultima vizită în România a ministrului de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, acesta a anunţat, la unison cu premierul Viktor Orban, că cele două ţări ar fi convenit ca, „până în 2020, România să creeze condiţiile tehnice necesare pentru exportul de gaze către Ungaria, iar din 2022, să devină posibil transportul către Ungaria a unei cantităţi semnificative de gaze produse în Marea Neagră, după ce companiile maghiare vor contracta întreaga capacitate de transport, de 4,4 miliarde de metri cub, a acestui traseu”.

Preşedintele Camerei, Liviu Dragnea, a precizat, la începutul lunii februarie, după o întrevedere cu ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, că România este interesată de aprofundarea cooperării sectoriale, îndeosebi în domenii precum energia sau infrastructura.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici