- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Top 8 parlamentari cu afaceri europene. Firmele senatorilor şi deputaţilor rulează 30 de milioane de euro pentru proiecte cu finanţare UE
Aproximativ 30 de milioane de euro este factura pentru proiectele derulate de firmele a opt parlamentari, care au primit finanţare din fonduri europene, potrivit datelor din declaraţiile de interese depuse de senatori şi deputaţi, scrie "Gândul".
Top 8 parlamentari cu afaceri europene. Firmele senatorilor şi deputaţilor rulează 30 de milioane de euro pentru proiecte cu finanţare UE (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
În top conduce senatorul PSD Florin Constantinescu, firmei la care senatorul este acţionar, ACK, aprobându-i-se, în 2010, din fondul de mediu, un proiect de 16,3 milioane de euro, din care 4,7 nerambursabili, relatează Gândul.
"Este vorba de un parc eolian de 40 de megawaţi. Proiectul a fost depus în 2008, înainte ca eu să devin senator. Lucrarea nu a început încă", a declarat, pentru "Gândul", senatorul PSD.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Sorina Plăcintă, peste două milioane de euro pentru "inovaţie şi ecoeficienţă"
În clasamentul parlamentarilor performanţi la absorbţia fondurilor UE urmează senatorul PDL Sorina Plăcintă, fost ministru al Tineretului. Prin firmele Sorste, Imartextil şi Fundaţia Zi Deschisă, democrat-liberala are în portofoliu contracte finanţate de peste 4 milioane de euro, prin Ministerul Muncii, cel al Economiei şi al Dezvoltării Regionale. Cel mai "gras" proiect al firmei Sorste este de 2.096.467 de euro. A fost încheiat în aprilie acest an şi a primit finanţare de la Ministerul Economiei prin programul operaţional pentru creşterea competitivităţii, axa prioritară "Un sistem de producţie, inovaţie şi ecoeficienţă". Tot de la Economie, societatea a primit ajutor nerambursabil de la bugetul de stat, în valoare de 60 de mii de euro.
Aceeaşi firmă a Sorinei Plăcintă a primit finanţare şi pentru două proiecte în domeniul resurselor umane, unul anul trecut, în valoare de 479.475 de euro, şi unul semnat la începutul lui mai 2011, în valoare de 475.421 de euro. Şi Fundaţia Zi Deschisă, al cărei fondator este senatorul PDL, a accesat, în 2010, fonduri europene pentru un proiect de resurse umane în valoare de 502.475 de euro. Prin Ministerul Dezvoltării şi Turismului, aceeaşi fundaţie a primit undă verde pentru un proiect de "promovarea turismului şi creşterea infrastructurii necesare în scopul atractivităţii României ca destinaţie turistică", în valoare de 231.480 de euro. Tot prin acelaşi minister, Imartextil al Sorinei Plăcintă a primit aprobare pentru un proiect referitor la sprijinirea microîntreprinderilor, în valoare de 255.907 euro.
Dan Voiculescu, program de un milion de euro pentru Fundaţia "Dan Voiculescu"
Şi senatorul PC Dan Voiculescu a simţit potenţialul pe care-l oferă banii UE, potrivit declaraţiei sale de interese primind finanţare pentru un program de aproape un milion de euro (966.451de euro), pe o perioadă de 27 de luni, derulat de fundaţia care-i poartă numele. Voiculescu mai declară două proiecte din bani europeni obţinute de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, organism din care face parte, în valoare de 2,7 milioane de euro. Programele derulate pe sectorul resurselor umane au fost încheiate în 2010 şi 2011, se derulează pe o perioadă de până la 30 de luni şi au o valoare totală de 2.377.100 de euro, respectiv 365.523 de euro.
Cristian Petrescu, 1,6 milioane pentru promovarea traseelor turistice
Pe locul al patrulea se situează deputatul PDL Cristian Petrescu. Asociaţia Profesioniştilor de Turism din România pe care o conduce a primit aprobarea pentru şapte proiecte cu finanţare nerambursabilă, în valoare totală de 1.652.219 euro, obţinută prin Ministerul Dezvoltării şi Turismului. Cu toate acestea, el şi-a trecut în declaraţia de interese doar trei, a căror valoare este de 705.612 euro. "Am trecut doar trei pentru că în cazul celorlalte nu am semnat contractul de finanţare. Când semnez, le trec", este explicaţia democrat-liberalului.
Toate proiectele au fost depuse în august 2010 şi parafate în 2011. Asociaţia pe care Petrescu o conduce se angajează să promoveze traseele turistice "în zonele naturale de recreere şi agrement" din Transilvania, Maramureş şi Bucovina, "Drumul cetăţilor dobrogene", "Drumul domnitorilor în ţinuturile moldoveneşti" sau "Traseele naturale în zonele carstice din Vestul Munţilor Apuseni". Pentru cele şapte proiecte se prevede tipărirea a 70.000 de ghiduri turistice şi a 210.000 de pliante sau realizarea a 70.000 de DVD-uri multimedia.
Pedelistul Marian Avram - afaceri europene prin firma fiului şi soţiei
1.585.897 euro se rulează prin firma fiului, în vârstă de 20 de ani, al deputatului PDL Marian Avram. Only Serv SRL, al cărui administrator este soţia pedelistului, a primit anul trecut finanţare de la Ministerul Agriculturii pentru un proiect pe măsura 121 "modernizarea exploataţiilor agricole". Contactat de "Gândul" pentru a face câteva precizări, Marian Avram s-a arătat extrem de iritat: "Nu faceţi legătura între o persoană juridică şi o persoană fizică. Deputatul Avram nu are nicio legătură cu firma".
Fundaţiile lui Stanciu, campioane la reziliat contracte
Interesat de fondurile nerambursabile este şi deputatul PSD Anghel Stanciu. Fundaţia Ecologică Green Iaşi, al cărui membru este, a reuşit să obţină, în octombrie 2010, finanţare pentru patru proiecte în domeniul resurselor umane, cu o valoare totală de 1.579.667 euro. Toate au fost însă reziliate patru luni mai târziu, în februarie 2011.
"Nu aş putea să vă spun exact când au fost depuse proiectele că nu eu mă ocup, dar trebuie să le declar. Eu sunt membru al fundaţiei. S-a înfiinţat în 1992 şi nu m-am retras, dar n-am nicio legătură cu aceste contracte. Despre reziliere, după câte ştiu eu, au fost nişte probleme cu aceste fonduri, cu avansurile de 30%, s-au dat doar 10%, dar nu ştiu exact", a explicat Anghel Stanciu situaţia. Dincolo de acestea, fundaţia mai are în derulare două proiecte, unul încheiat la sfârşitul anului trecut, altul în mai 2011, în valoare de 423.880 de euro, respectiv 388.642 euro.
Pedelistul Chirilă a luat bani pentru o pensiune
Un alt deputat, PDL-istul Constantin Chirilă, a câştigat şi el, prin firma Gir Forrest la care este acţionar, finanţare pentru un proiect de 388.342 de euro, prin Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.
"Eu sunt doar acţionar. Nu ştiu exact când s-a depus proiectul, dar e depus de mai demult. Facem o pensiune turistică", a declarat pentru "Gândul" deputatul PDL.
Pesedistul Pop - 150 de mii de euro pentru microîntreprinderi
Tot de la Dezvoltare rurală şi pescuit a obţinut bani europeni senatorul PSD Gheorghe Pop, pe măsura 312, "Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de microîntreprinderi ".
Proiectul, aprobat în 2010, a fost depus de societatea Bavaria All Cons srl şi are o valoare de 150.032 de euro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO