Topul primelor 10 urgenţe ale Guvernului Ponta II

Prezentarea proiectului de buget pentru 2013, accelerarea proiectului "CEO la stat", soluţionarea situaţiei de la Oltchim, rezolvarea problemei despăgubirilor pentru imobilele naţionalizate şi introducerea unei taxe pe veniturile foarte mari reprezintă doar câteva dintre priorităţile pe termen scurt ale Guvernului Ponta II. Până la găsirea soluţiilor economice, noul Cabinet are de rezolvat problemele apărute odată cu venirea iernii şi a ninsorilor abundente.

Urmărește
1270 afișări
Imaginea articolului Topul primelor 10 urgenţe ale Guvernului Ponta II

Victor Ponta (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Gândul a realizat un top 10 al deciziilor cu caracter prioritar, asumate de Victor Ponta şi pe care noul Executiv ar trebui să le aibă pe agenda guvernamentală, cele mai multe dintre ele figurând în memorandumul ataşat scrisorii de intenţie trimise de autorităţi reprezentanţilor FMI.

1. Deszăpezirea

Primele ninsori au dus la blocarea mai multor drumuri naţionale, precum şi a tronsonului de autostradă Arad-Timişoara.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a cerut, în cadrul comandamentului de iarnă convocat la Guvern, rezilierea contractelor de deszăpezire cu firmele care nu îşi îndeplinesc obligaţiile.

Pentru a preîntâmpina blocarea drumurilor, încă din octombrie, premierul Victor Ponta a găsit o soluţie: drumurile care se înzăpezesc vor fi închise până se topeşte zăpada.

2. Buget 2013

Una dintre priorităţile pe termen scurt ale Cabinetului Ponta II o reprezintă întocmirea bugetului pentru 2013 care, conform celor mai recente informaţii făcute publice, va fi fundamentat pe o creştere economică de 1,8% din PIB, un deficit bugetar convenit cu FMI de 2,9% din PIB (metodologia ESA 95, agreată de Comisia Europeană) şi un curs mediu leu/euro de 4,5 (estimat de Comisia Naţională de Prognoză).

Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că printre priorităţile guvernului pentru 2013 se numără reîntregirea salariilor bugetarilor până la nivelul de dinaintea tăierii din 2010 (respectiv o majorare cu 7,4% faţă de nivelul actual) precum şi "majorarea pensiilor şi se ia în calcul, la definitivarea proiectului de buget pe anul 2013, o majorare a acestora cu circa 4% începând cu luna ianuarie 2013".

Majorarea pensiilor cu 4% ar însemna cheltuieli suplimentare la bugetul asigurărilor sociale de stat de circa 1,9 miliarde de lei, echivalentul a 0,4 miliarde de euro, potrivit calculelor gândul.

3. Managementul privat

4. Oltchim

5. Privatizare

6. Fonduri europene

7. Despăgubiri imobile naţionalizate

8. Restructurarea ANAF

9. Riscul valutar

10. Taxa pe venituri extraordinare

Citeşte mai multe despre cele 10 urgenţe ale Guvernului Ponta II pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici