- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.07.2016, 08:43)
- Cristi Citre
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
''Toţi respirăm acelaşi aer''. Cum s-a sărbătorit Ziua Naţională a SUA la Bucureşti - FOTO
Recepţia de 4 Iulie oferită vineri seara de Ambasada SUA la Bucureşti a marcat sărbătorirea a 240 de ani de independenţă, dar şi celebrarea parteneriatului româno-american sub deviza ''Toţi respirăm acelaşi aer'', la eveniment participând preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Dacian Cioloş.
Urmărește
2478 afișări
''Toţi respirăm acelaşi aer''. Cum s-a sărbătorit Ziua Naţională a SUA la Bucureşti - FOTO (Imagine Andreea Alexandru / Mediafax Foto)
În curtea ambasadei SUA totul era pus la punct la ora cinci şi jumătate după-amiaza când a intrat presa. Evenimentul urma să aibă loc pe peluza cu gazon tuns perfect şi alei asfaltate, tăiate în unghiuri drepte, dintre cele două corpuri principale de clădiri ale ambasadei. Lângă faţada clădirii nordice era amplasată scena unde urmau să fie ţinute discursurile. Pe zid, portretele preşedinţilor din primul secol şi jumătate de existenţă a Statelor Unite, sculptate în granit pe versantul sudic al Muntelui Rushmore: George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln şi Theodore Roosevelt. Între portrete, celebrul stars&stripes, steagul american. Pe faţada clădirii sudice era ţintuită o panoramă uriaşă a Marelui Canion, alături de cele 50 de steaguri ale statelor care compun ''The Greatest Nation In The World'', cum le place americanilor să-şi numească ţara.
Între cele două clădiri, spiritul american, aranjat cu o grijă capitalistă pentru detalii, emana mirosuri îmbietoare: KFC, McDonald’s, Pizza Hut, Coca-Cola, Starbucks, Jack Daniel’s. Printre atâtea americanisme, din motive de political correctness, şi-au făcut loc şi câteva produse autohtone: Ursus şi Vel Pitar. ''Our generous sponsors'' i-a numit ambasadorul Hans Klem în speech-ul său.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Curtea ambasadei era puţin populată la acea oră. Doar jurnaliştii, chelnerii şi personalul de securitate. Pe scenă, Orchestra Muzicii Reprezentative a Armatei Române interpreta hituri reprezentative americane: YMCA (Village People), Mambo no 5 (Lou Bega), New York, New York (Frank Sinatra).
Pe un ecran uriaş, aplasat lângă scenă, rulau imagini live de la intrarea principală, unde Hans Klemm şi adjunctul Dean Thompson, alături de soţii, îşi primeau invitaţii. Primirile erau întrerupte, în stil tipic american, de reclame. Crema politicii dâmboviţene a început să se prelingă încet pe poarta ambasadei: şefii partidelor, însoţiţi de eşaloanele secunde, şefii serviciilor secrete – au sosit împreună Eduard Hellvig, Florian Coldea şi Mihai Răzvan Ungureanu -, şefi de parchete, miniştri, judecători ai Curţii Constituţionale, parlamentari, consilieri prezidenţiali.
În tot acest timp, cei ajunşi se înfruptau cu bunătăţi americane: burgeri de la McDonald's, aripioare de la KFC, coaste tăvălite prin sos barbeque sau felii mari de pizza şi beau cola produsă în România cu autorizaţia The Coca-Cola Company. Pete de culoare în marea de oameni pestriţă erau marinarii americani în uniforme de ceremonie albe, cu ancora pe epoleţi, şi infanteriştii în costume elegante: pantaloni bleu cu vipuşcă roşie, saocuri bleumarin, mănuşi şi chipiuri albe. Uimit de vestimentaţia oaspeţilor autohtoni, un coleg remarcă: ''Păcat că n-au americanii şi o poliţie a modei''.
La ora 19:52, cu un minut mai devreme decât era programat, începe ceremonia oficială. Ron Hawkins, consilierul pentru presă şi cultură al ambasadei SUA, le urează bun venit oaspeţilor în română şi în engleză. Un detaşament de infanterişti americani sosesc în marş în faţa scenei. Florin Răduţă, câştigător al concursului X Factor interpretează imnul SUA. După ce termină, ia o gură de apă şi cântă ''Deşteaptă-te române''. Preşedintele Klaus Iohannis îşi duce mâna dreaptă la inimă. La fel procedase şi ambasadorul Klemm la imnul ţării sale. Ambii sunt flancaţi de soţii: doamna Iohannis, îmbrăcată într-o rochie albă, până la genunchi, şi doamna Klemm într-o rochie cu motive florale, având deasupra un sacou negru.
Hans Klemm îşi ţine speech-ul în limba engleză. Pe ecranul de lângă scenă rulează traducerea în limba română, iar în colţ o interpretare în limbaj mimico-gestual. ''În această seară, avem trei motive de sărbătoare'', începe ambasadorul american. Primul: 240 de ani de la Declaraţia de Independenţă, semnată de Părinţii Fondatori ai Americii la 4 iulie 1776. Al doilea: aniversarea unui secol de la înfiinţarea Serviciului Naţional al Parcurilor din SUA, care este, de aştfel, şi tema ceremoniei din acest an.
Al treilea motiv de sărbătoare anunţat de Hans Klemm este ''celebrarea forţei Parteneriatului Startegic SUA-România şi legăturile noastre în calitate de aliaţi şi prieteni''. Ambasadorul vorbeşte despre scutul antirachetă de la Deveselu, despre luptele cot la cot ale soldaţilor americani şi români pe ''câmpuri de luptă aflate departe de România'', despre investiţiile americane în ţara noastră şi despre sprijinul acordat Bucureştiului în lupta împotriva corupţiei.
''Preşedintele Kennedy a spus cândva: «toţi respirăm acelaşi aer». Cu alte cuvinte, aerul pe care îl respirăm în Yosemite, California nu este diferit de aerul pe care îl respirăm la Sleeping Bear Dunes, în Michigan, de unde sunt eu originar, sau de aerul pe care îl respirăm în Munţii Apuseni'', adaugă diplomatul american.
Klemm îl îndeamnă pe preşedintele Iohannis să caute ''modalităţi de colaborare pentru protejarea pădurilor, platourilor, păşunilor, munţilor, râurilor şi pârâurilor, florei şi faunei''. Îl citează pe Abraham Lincoln, care a stabilit prin lege protejarea pământurilor care constituie în prezent Parcul Naţional Yosemite, pentru ''a putea fi folosite şi conservate în beneficiul omenirii, pentru a fi păstrate spre folosinţă publică, pentru vacanţe şi relaxare... fără a putea fi înstrăinate niciodată''.
Klaus Iohannis şi-a început alocuţiunea citând din Kenedy şi din Grigore Antipa. ''Remarc alegerea inspirată a cuvintelor lui John F. Kennedy «We all breathe the same air», ca motto al recepţiei din acest an'', a spus Iohannis. Apoi a continuat: ''Aş dori, la rândul meu, să amintesc, în contextul atenţiei pentru ocrotirea mediului înconjurător şi al preocupărilor globale pentru combaterea schimbărilor climatice, cuvintele vizionare ale marelui savant naturalist român Grigore Antipa, care spunea că «Omul poate stăpâni natura cât timp ţine seama de legile ei».''
Preşedintele i-a spus ambasadorului american că România contează ''pe colaborarea cu SUA în transpunerea în realitate a deciziilor summit-ului NATO'' şi a promis că "aprofundarea colaborării în domeniul apărării şi securităţii va continua să fie prioritatea de vârf a Parteneriatului Strategic".
Dar nu toţi invitaţii ascultă discursurile rostite pe scenă. Doamne şi domni, aşezaţi strategic în spatele presei, înfulecă de zor coaste la grătar, burgeri, aripioare, pizza şi piept de pui, în timp de sorb însetaţi din pahare de plastic frappe-uri de la Starbucks sau beau vin, bere şi cola.
Discursurile se încheie, iar ambasadorul şi preşedintele coboară de pe scenă. Urmează un spectacol aerian de şapte minute executat impecabil de Iacării Acrobaţi în timp ce pe fundal, printre huruitul motoarelor, se aude Katy Perry interpretând ''Fireworks''. Ceremonia oficială se încheie, recepţia continuă până târziu după ora 22.
Citeşte şi: Preşedintele Klaus Iohannis: Contăm pe colaborarea cu SUA în transpunerea în realitate a deciziilor summit-ului NATO
Citeşte şi: Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm: Parteneriatul are potenţial nelimitat, împreună putem asigura o Europă întreagă şi liberă. Încurajez legislatorii români să consolideze legislaţia anticorupţie în loc să o submineze
Citeşte şi: ''România competitivă: un proiect pentru o creştere economică sustenabilă'', lansat marţi de Guvern. La eveniment participă preşedintele Klaus Iohannis şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe