- Home
- Politic
- ROŞIA MONTANĂ (ALBA), (29.08.2011, 12:59)
- Dan Lungu , Florentina Mardale ,
Traian Băsescu, la Roşia Montană pentru a se informa despre proiectul minier
Preşedintele Traian Băsescu a ajuns, luni, la Roşia Montană, în judeţul Alba, la ora transmiterii acestei ştiri făcând o vizită în cariera din localitate. Preşedintele a ajuns la cariera din Roşia Montană în jurul orei 12.45, însoţit de prefectul de Alba, Ştefan Bardan.
Urmărește
1521 afișări
Traian Băsescu, la Roşia Montană pentru a se informa despre proiectul minier (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
Şeful statului a fost aşteptat de către reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation.
La ora transmiterii acestei ştiri, oficialii companiei miniere îi explică preşedintelui detalii despre proiectul minier care ar urma să fie dezvoltat în zonă.
Preşedintele Traian Băsescu ar urma să aibă întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale şi cu localnici.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Războiul din Ucraina, ziua 1066. Explozii la Kiev în timpul unui raid aerian / Incendiu la o rafinărie de petrol din regiunea Ryazan din Rusia / Coreea de Sud suspectează trimiterea de noi trupe nord-coreene în Rusia
-
Minivacanţă. Coloane de maşini pe Valea Prahovei
-
24 ianuarie | Unirea Principatelor şi povestea mai puţin cunoscută a lui Alexandru Ioan Cuza
Aproximativ 20 de localnici din Roşia Montană, opozanţi ai proiectului minier din zonă, s-au adunat, luni, în faţa Primăriei, spunând că aşteaptă să vorbească cu preşedintele Traian Băsescu.
Preşedintele Fundaţiei Culturale Roşia Montană, Zeno Cornea, a declarat că ei nu doresc să protesteze, ci vor să discute "în mod civilizat" cu Traian Băsescu despre proiectul minier.
Cornea a mai spus că şeful statului a făcut "o mare greşeală" prin declaraţiile din ultima perioadă privind proiectul de la Roşia Montană, catalogându-le drept "afirmaţii gratuite".
"Îi vom transmite că noi suntem proprietarii Roşia Montană şi îi vom reaminti că este preşedintele tuturor românilor şi al nostru. Deocamdată Constituţia ne garantează proprietatea, noi nu plecăm de aici decât morţi", a afirmat Cornea.
La rândul său, preşedintele Asociaţiei "Alburnus Maior", ONG care se opune proiectului minier, a criticat presa, spunând că "e singurul duşman al Roşia Montană" pentru că a acceptat să fie cumpărată.
Tot în faţa Primăriei, s-au adunat aproximativ 50 de angajaţi ai companiei Roşia Montană "Gold Corporation" îmbrăcaţi în uniforme de protecţie.
Vizita şefului statului la Roşia Montană vine după declaraţiile recente privind proiectul minier din zonă.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că proiectul Roşia Montană trebuie să înceapă, menţionând că statul are nevoie de aur pentru a-l duce în rezervele BNR, care trebuie să ajungă la 200 de tone.
Băsescu declara, recent, la Sulina, că proiectul de la Roşia Montană "trebuie făcut", pentru că România are nevoie de acesta, "dar cu condiţia să fie renegociată partajarea beneficiilor", şeful statului adăugând că acest proiect nu poate fi pornit fără avizul Comisiei Europene.
El mai spunea că Guvernul "trebuie să aibă curajul" să le spună românilor că acest proiect trebuie făcut.
Premierul Emil Boc reafirma, vinerea trecută, că nu este un "fan" al proiectului Roşia Montană şi că prevederile contractului, nefavorabile statului român, ar trebui "revăzute", subliniind totodată că aşteaptă specialiştii să îi spun dacă este nevoie de acordul CE pentru demararea proiectului.
Roşia Montană Gold Corporation dezvoltă proiectul minier de la Roşia Montană, din Munţii Apuseni, având costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimează că va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.
Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social, în timp ce statul român controlează 19,31% din acţiuni, prin firma Minvest Deva, iar alţi acţionari cumulează 0,23% din titluri.
Circa 30 de organizaţii non-guvernamentale de mediu îi cer preşedintelui Traian Băsescu să îşi retragă recentele declaraţii referitoare la proiectul de la Roşia Montană, considerate "presiuni inadmisibile asupra autorităţilor abilitate" să ia o decizie privind aprobarea sau respingerea acestuia.
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe