- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Traian Băsescu: Consider că un conflict militar în Siria trebuie evitat. DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, că România s-a raliat declaraţiei semnate de 11 state din G20 privind Siria, care face apel la un răspuns internaţional ferm, însă el apreciază că un conflict militar în Siria trebuie evitat, din cauza riscurilor majore existente.
Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
DECLARAŢIILE PREŞEDINTELUI
- Cu ocazia summit-ului G20, 11 state membre au adoptat o declaraţie comună privind Siria. În urma consultării cu alte instituţii ale statului, am decis ca România să se ralieze poziţiei acestor state. Cele 11 state semnatare ale declaraţiei sunt: Australia, Canada, Franţa, Italia, Japonia, Republica Coreea, Arabia Saudită, Spania, Turcia, Marea Britanie şi SUA.
- Constată că norma internaţională împotriva utilizării armelor chimice este universală, respectiv că nu se face deosebire între ţările care au ratificat şi cele care nu au ratificat această normă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
- Declaraţia condamnă în modul cel mai ferm atacul cu armele chimice din 21 august, din suburbiile Damascului, şi ţine responsabil guvernul sirian. Semnatarii fac apel la un răspuns ferm din partea statelor membre în aşa fel încât astfel de drame să nu se mai repete.
- Declaraţia cere experţilor ONU să prezinte cât mai curând cu putinţă rezultatul anchetei pe care au desfăşurat-o cu privire la atacul din 21 august, din zona Damascului. Extrem de important este că iniţiatorii fac responsabili în mod egal şi regimul şi insurgenţa de moartea a peste 100.000 de cetăţeni sirieni, de faptul că peste 2 milioane de persoane au devenit refugiaţi şi aproximativ 5 milioane de persoane sunt dislocate de la casele lor.
- Semnatarii se angajează nu numai pentru o soluţie politică a momentului, ci şi pentru a contribui la realizarea unei Sirii unite, ceea ce este extrem de important în contextul în care se pune problema împărţirii Siriei, şi pentru o soluţie democratică
- Declaraţia face apel să fie garantat accesul personalului care asigură asistenţă medicală şi umanitară.
- România se raliază acestei declaraţii. Aş vrea să mai dau un element, declaraţia lasă deschise ambele opţiuni: chiar dacă în cea mai mare parte a declaraţiei se vorbeşte despre ONU, Geneva şi soluţii politice şi se recunoaşte că soluţia militară nu este viabilă pentru Siria, nu se exclude complet varianta unui atac fără trupe la sol.
- Soluţia militară implică riscuri majore, în primul rând de reacţie a Damascului, iar în al doilea rând de extindere a riscului la nivel regional. De aceea, conflictul militar trebuie evitat. Chiar dacă se va utiliza soluţia militară, se va utiliza împotriva infrastructurilor militare sau a resurselor aviaţiei siriene, urmând să se evite resursele chimice, pentru că asta ar duce la un dezastru în zonă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO