Traian Băsescu: Dacă Manfred Weber preia şefia Comisiei Europene, un reprezentant al ţărilor din Est ar putea lua Consiliul European

Traian Băsescu a declarat că dacă candidatul PPE Manfred Weber preia şefia Comisiei Europene, atunci un reprezentant al Europei de Est ar putea prelua funcţia de preşedinte al Consiliului European. Senatorul mai susţine că funcţia aceasta este mai puţin importantă ca cea de şef de stat.

3124 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: Dacă Manfred Weber preia şefia Comisiei Europene, un reprezentant al ţărilor din Est ar putea lua Consiliul European

Traian Băsescu:Dacă Manfred Weber preia şefia Comisiei Europene, un reprezentant al ţărilor din Est ar putea lua Consiliul European

"Klaus Iohannis are şanse pentru al doilea mandat (de preşedinte al României-n.red.), chiar dacă este într-o creştere fulminantă USR-PLUS. Cred că prima şansă o are preşedintele Iohannis. Nu se compară ca importanţă funcţia de preşedinte a unui stat cu funcţia de preşedinte al Consiliului European. Funcţia de preşedinte al Consiliului European este infinit mai puţin influentă decât funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, care gestionează bugetul de peste 1.000 de miliarde euro al UE şi are puterea de control asupra guvernelor, pe care preşedintele Consiliului European nu o are. Este o funcţie decorativă, de protocol, de exprimare a punctului de vedere al Consiliului European dar nu este o funcţie de putere. Cred că preşedintele Iohannis va opta să candideze la intern", a declarat, duminică seara, la România TV, fostul preşedinte al României Traian Băsescu.

El mai susţine că în contextul în care Popularii Europeni nu acceptă decât funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, iar Manfred Weber o va obţine, atunci postul de preşedinte al Consiliului European ar putea fi cedat unui şef de stat din Europa de Est.

"Lucrurile s-au complicat la Bruxelles, pentru că nici candidatul PPE, Weber, nici candidatul socialiştilor, Timmermans, locul 1 şi 2 la alegeri nu sunt agreaţi de un număr suficient de delegaţii ca să poată să obţină votul să treacă Comisia Europeană. Popularii europeni nu acceptă decât o singură funcţie, cea de preşedinte al Comisiei Europene, care este cea mai puternică funcţie de la Bruxelles, şi nu sunt interesaţi de nicio altă funcţie. Dacă Weber până la urmă preia Comisia Europeană rămâne spaţiu pentru ca un reprezentant al ţărilor din Est să preia Consiliul European", a afirmat Băsescu.

Joi, înaintea începerii reuniunii Consiliului European de vară, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat dacă ia în calcul mutarea definitivă la Bruxelles, în contextul în care unii spun că ar fi frumos să fie preşedintele Consiliului European, că nu este bine să comenteze zvonuri.

Cotidianului Financial Times a scris că şeful statului, Klaus Iohannis, este unul dintre politicienii care ar putea deveni preşedinte al Consiliului European.

Iohannis şi-a anunţat, de asemenea, candidatura pentru alegerile prezidenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici