Traian Băsescu, reclamat şi el la CNCD pentru afirmaţii „incitatoare la ură”. Ce a spus fostul preşedinte despre etnicii romi

  • Trei ONG-uri s-au sesizat după ce Traian Băsescu a făcut afirmaţii care aduc atingere minorităţii rome, vineri, într-o emisiune TV, şi l-au reclamat la CNCD.
  • Declaraţiile lui Băsescu, numite „discriminatorii şi incitatoare la ură”, se refereau confuzia dintre denumirea de rom introdusă în 1991 şi cea de român care „a adus prejudicii imaginii României.
  • Comentariul fostului preşedinte a fost făcut în contextul scandalului de la Blaj de 1 mai. „Or, grupările de ţigani trebuie să înţeleagă că nu pot fi toleraţi cu modul lor de viata”, a spus Băsescu la Realitatea Plus.
  • În urmă cu câteva zile, şi preşedintele Iohannis a fost reclamat la CNCD.
10946 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu, reclamat şi el la CNCD pentru afirmaţii „incitatoare la ură”. Ce a spus fostul preşedinte despre etnicii romi

Traian Băsescu, reclamat la CNCD pentru afirmaţii „incitatoare la ură” la adresa minorităţii rome

Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO şi Asociaţia MozaiQ LGBT, au anunţat sâmbătă că sesizează CNCD (Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării) şi CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului) după o serie de declaraţii „discriminatorii şi incitatoare la ură” exprimate de fostul preşedinte Traian Băsescu la adresa minorităţii rome.

Potrivit celor trei organizaţii, afirmaţiile au fost făcute vineri seară, într-o emisiune de televiziune.

Amenda pe are o riscă fostul preşedinte este de până la 100.000 de lei. Zile trecute şi preşedintele Iohannis a fost reclamat la CNCD după ce a folosit sintagma „PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”, şi a adresat o urare în maghiară PSD şi lui Marcel Ciolacu. „Jó napot kívánok, PSD! […] Jó napot, Ciolacu!”, a spus Klaus Iohannis în maghiară, ceea ce în traducere, înseamnă: „Să aveţi o zi frumoasă, PSD! […] O după-amiază frumoasă, Ciolacu!”.

 

Comunicatul prin care organizaţiile condamnă discursul lui Băsescu:

Recidivistul Traian Băsescu discriminează din nou


Organizaţiile semnatare, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO şi Asociaţia MozaiQ LGBT, informează pe această cale şi solicită Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Consiliului Naţional al Audiovizualului să îşi exercite mandatul cu privire la declaraţiile discriminatorii şi incitatoare la ură ale lui Traian Băsescu exprimate ieri, 1 mai 2020, la adresa minorităţii rome.

Printr-o intervenţie telefonică în cadrul emisiunii “100%” de la Realitatea Plus, cu referire la restricţiile impuse pe perioada pandemiei, încălcarea acestora şi posibilul termen de 15 mai de încetare a stării de urgenţă, dl Traian Băsescu a avut un discurs lung de diferenţiere a cetăţenilor români de etnie romă de etnicii neromi, printr-o serie de afirmaţii naţionaliste şi rasiste, începând cu folosirea termenului de ţigan în locul celui de rom şi marcând, din nou, un discurs ignorant şi populist prin care statul român îşi neagă cetăţenii de etnie romă: ”Uite, cred că şi aici, s-a dovedit o dată în plus că bunătatea şi toleranţa românilor până la urmă ajung să le aducă prejudicii. Pentru că, în mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (…). Acuma tot ce vedeţi aici să ştiţi că se petrece şi în străinătate, iar acolo se vorbeşte despre români. Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem şi, până la urmă, să renunţăm şi la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt ţigani. Asta este etnia despre care vorbim. Şi aşa trebuie să o numim”.

Într-o incercare eşuată de a avea probabil şi afirmaţii în favoarea sa, negeneralizatoare, dl Băsescu continuă să discrimineze într-un mod similar celui în care i s-a mai constatat, în două rânduri, faptă de discriminare: ”Pe de altă parte, este bine să ştim un lucru. Nu toţi ţiganii sunt de această categorie. Spre exemplu, ai ţiganii căldărari, ăia-s cu meserie, sunt ţiganii cu pălării, care sunt respectabili, nu fură, muncesc, îşi ţin familiile, au creat sate ale lor, în care trăiesc la fel ca românii, sunt absolut respectabili. Dar este şi această categorie, care, în general, provine din rândul ţiganilor nomazi, care nu este capabilă ea însăşi de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-şi tranşeze lucrurile între ei, şi nu prin judecători şi procurori, şi care acum s-a retras acasă, pentru că s-a introdus izolarea asta si în toată Europa”.

Acest discurs este cu atât mai îngrijorător cu cât dl. Băsescu l-a folosit pentru a justifica şi incita la folosirea forţei din partea autorităţilor împotriva romilor: ”Or, grupările de tigani trebuie să înţeleagă că nu pot fi toleraţi cu modul lor de viata. (…) România trebuie să rămână o ţară in care institutiile statului controlează tot teritoriul. Or ei, oricât ar ameninţa, trebuie să înţeleagă că nu va face nici Poliţia, nici Jandameria un pas înapoi si dacă vreodată va fi nevoie, nici Armata.” Ba, consideră şi afirmă că, şi în acest caz, autorităţile române ar fi blânde din perspectiva nivelului de forţă folosit împotriva romilor: ”Dacă ar mai fi in Europa, ar fi pe străzi numai ei cu carabinierii, cu poliţiştii, cu jandarmii, şi nu le-ar place, că le-ar aplica un tratament mai rău decât cel pe care-l primesc de la jandarmii noştri”.

Într-un stat care nu şi-a asumat decât parţial şi discursiv o istorie de rasism împotriva romilor în România (precum robia şi Holocaustul romilor), un stat care nu gândeşte şi nu îşi asumă măsuri reparatorii şi adecvate pentru grupuri vulnerabile şi discriminate, pentru romi, nici măcar în situaţii exceptionale precum pandemia COVID-19, este absolut obligatoriu ca niciun discurs public care blamează şi încearcă să justifice un tratament discriminatoriu, abuziv şi violent împotriva unei comunităţi să nu rămână nesancţionat. Este cazul ca dl Băsescu să ştie că a recidivat, pentru a treia oara, şi că statul român se dezice de astfel de discursuri la adresa cetăţenilor săi.

Înregistrarea emisunii în care Băsescu vorbeşte despre romi

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici